po pripojeni LPT ku driveru motor sekne a prehrieva sa

Odpovědět
HMTD

29. 5. 2015, 8:26

Zdravim pani potrebujem pomoc mam cinsku dosku tb6560 4 osu .
vsetko je ok zapojene po pripojeni na zdroj doska svieti ako ma mototri idu lahko rukou pohnut , ale ked pripojim lpt kabel motor x osi dostava napatie a nejde s nim pohnut s ostatnymi troma pohnem aj
rukou ked to neham bezat motor sa zohreje .. kupil som kartu od axago ...je to pci karta s lpt portom uz som kupil aj inu kartu od ineho vyrobcu a to iste ...
vie mi niekto poradit ... dakujem
nieje to problem driveru ale lpt portu alebo nieco s tym neviem si uz rady
Thomeeque

29. 5. 2015, 11:31

Enablovaný driver pouští do cívek motoru (konstantní) proud, motor díky tomu drží danou pozici a zahřejvá se. Tvoje deska enabluju každý driver (osu) zvlášť jiným pinem. Enable pro osu X je zjevně napojen na pin, na kterym je standardně na tvym LPT portu jednička, proto je zapnutý, ostatní jsou stále vypnuté (motory se dá otáčet a nezahřívají se) a zapnou se, až pošle řídící program jedničky na jejich Enable piny. Nejspíš je vše v pořádku. Asi bys měl začít seznámením se alespoň se základními principy funkce krokového motoru, driveru, manuálem k driveru atd. atd., je toho plnej internet i toto fórum.

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
HMTD

30. 5. 2015, 11:21

cav dik za rychlu odpoved ja som to schvalne napisal takto laicky vcera som sa sem len registroval
o motorch a tak viem vsetko ale skvor som cakal konkretnejsiu odpoved myslel som uz niekto mohol mat takyto problem
a vedel by mi poradit ze nieco s lpt nastavenim alebo tak ze ci neni nejake nastavenie LPT portu este vo windowse
lebo nic ohladom toho neviem nikde najst
Mex

30. 5. 2015, 3:23

Hmm, člověk co o "motorech a tak" ví všechno - to už musí být hodně velký odborník.
Tak od takového by se skoro nečekal podobný dotaz, navíc bez uvedení podrobností jak je nastaveno a zapojeno, a co už zkoušel.

No ale jestli jde jen o to, jestli neměl někdo taky problém, že mu nejely motory, tak ano. Mně taky jednou nechtěla frézka fungovat, pak jsem zjistil, že jsem zapomněl pustit PC. Nemůže to být taky něco podobného?
lubos
Sponzor fora

30. 5. 2015, 7:46

já myslím že Thomeeque ti dal jednoznačnou odpověd.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“