obrazanie na sustruhu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
picom

24. 5. 2015, 6:14

Thomeeque píše:Díky, pánové, zkusim!
Kdybys neuspěl, tak zavolej. Nějaký polotovar najdu.
Francotirador

24. 5. 2015, 11:03

Thomeeque píše:
Miller píše:Asi tě nepotěším, ale podle mne je právě bruska v dílně jeden ze základních nástrojů.
To už mi taky docvaklo, problém je, že já nemám dílnu. Bastlim si doma, v normální bytě, v normální pokoji, na zemi je koberec, kolem sousedi atd. I ten prťavej soustruh je kolikrát dost na hraně, bruska asi už za. Taky s tim vůbec neumim, vim, že to může bejt celkem nebezpečný. Stále to zvažuju, ale zatim prostě ne. Takle, mám Proxxona, takže líznout to nějakým tim pidi brouskem třeba za účelem doostření, to by šlo, ale nic velkýho.
Co tohle https://www.youtube.com/watch?v=ET5Zrk8gXyQ" onclick="window.open(this.href);return false; ? :lol:
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Mex

24. 5. 2015, 8:19

Přece 5mm drážku o hloubce 2mm dáš za chvilku jehlovým pilníkem.
Vem si to k bedně, a než skončí Televizní noviny, tak to máš hotové na obou řemenicích.
Pokud by sis na to navíc udělal nějaký jednoduchý přípravek, který Ti povede ten pilník (např. 2 kousky Radeca, mezi kterými ti to bude jezdit), tak to bude i docela slušně přesné.
Zdenek Valter

24. 5. 2015, 8:34

picom píše:
Ješte by ho mohli mít na Synkáči u Rouska
Nebo případně přijeď v pondělí ke mně - vybrousíme Radeko (mám ho taky) ;-)
Edit - Mám Radeco 6x 5,5 mm popřípadě 6x6
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Thomeeque

24. 5. 2015, 11:12

picom píše:
Díky!
Francotirador píše:Co tohle https://www.youtube.com/watch?v=ET5Zrk8gXyQ" onclick="window.open(this.href);return false; ? :lol:
Asi bych to neřešil takto, ale nějaký nalepovací kruhový šmirgl byl chválen na poslednim pražskym srazu, jak to pěkně bere..
Mex píše:Přece 5mm drážku o hloubce 2mm dáš za chvilku jehlovým pilníkem.
Vem si to k bedně, a než skončí Televizní noviny, tak to máš hotové na obou řemenicích.
To je zcela proti mýmu přesvědčení ;), navíc se mi to zdá trochu optimistický, ale možná mám jen blbý pilníky.
Zdenek Valter píše:Ješte by ho mohli mít na Synkáči u Rouska
Nebo případně přijeď v pondělí ke mně - vybrousíme Radeko (mám ho taky) ;-)
Edit - Mám Radeco 6x 5,5 mm popřípadě 6x6
Tak to je super nabídka, hned zítra mi to nevyjde, ale někdy bych se stavil rád, ozvu se.

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Zdenek Valter

25. 5. 2015, 7:48

Thomeeque píše: Tak to je super nabídka, hned zítra mi to nevyjde, ale někdy bych se stavil rád, ozvu se.
Díky, T.
No ještě připadá tento týden v úvahu úterý a čtvrtek. ;-)
Pak až příští týden. :-(
Thomeeque

1. 6. 2015, 2:52

Tak moje obrážení zatím dopadá velmi neslavně :( Udělali jsme u Zdeňka (no, Zdeněk udělal, já spíš kibicoval :roll:) šťouchadlo z radeca na blind a asi to tak jednoduché nebude, jak psal Jova, chce to asi laborovat, těch 5mm najednou je na mazla taky nejspíš moc. Dokud mohlo, nějak se to přiohlo a když už se to ohnout nemohlo, zarazilo se to. Zkoušel jsem zabírat i ručně, ale prostě to do toho nelezlo. Zkoušel jsem trochu laborovat s úhlem natáčením nožovky, ale nic moc se nedělo. Příležitostně zkusim tenčí nožík, ale hned tak to nebude, tendle tejden mám příliš zasekanej.. možná i ta rychlost je špatně (když tak přemejšlim nad tim slovem "obrážení" :))
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 6. 2015, 3:08

jak vypada ten nozik?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Thomeeque

1. 6. 2015, 3:29

V principu zhruba takto:
20150601_161841.jpg
(úhel spíš asi trochu víc), fotku teď bohužel po ruce nemám..

T.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 6. 2015, 3:34

tedy stouchas osove?
jde o to zamezit pokud to pujde tomu prohybani ktere muze nuz natlacit vic do rezu

jinak jestli to stouchas na stolnim stroji tak hadam ze maximalni sire britu kterou to snese je milimetr a musis to rozjizdet do sirky
Thomeeque

1. 6. 2015, 3:42

Jj, osově, aspoň myslim :) (ty jsi asi nekoukl na to video, že?). Dík za tipy. S prohýbánim to asi bude těžký, ale snad se to bude u 1mm chovat přecijen trochu ukázněnějc..
Mex

1. 6. 2015, 4:42

Když jsem tu minule psal o jehlovém pilníku v ruce, tak jsi mě strhal, že to není příslušné hi-tech. ;-)

Tak pokus číslo 2: co zkusit upnout ten jehlový pilník do nožovky a vybroutit to strojově?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 6. 2015, 5:22

nekoukal, az ted
vetsnu prispevku ctu a pisu kdyz nekde stojim na cervenou nebo tak neco takze to jen prolitnu a reaguju
s tim prohybanim to asi nevyresis v tehle konfiguraci
vypiloval bych a dokalibroval tim uzkym nozikem cca 1mm tak ze bych ten nuz podkladal pliskama
Thomeeque píše:Jj, osově, aspoň myslim :) (ty jsi asi nekoukl na to video, že?). Dík za tipy. S prohýbánim to asi bude těžký, ale snad se to bude u 1mm chovat přecijen trochu ukázněnějc..
Zdenek Valter

1. 6. 2015, 6:09

Thomeeque píše:Tak moje obrážení zatím dopadá velmi neslavně :( Udělali jsme u Zdeňka (no, Zdeněk udělal, já spíš kibicoval :roll:) šťouchadlo z radeca na blind a asi to tak jednoduché nebude, jak psal Jova, chce to asi laborovat, těch 5mm najednou je na mazla taky nejspíš moc. Dokud mohlo, nějak se to přiohlo a když už se to ohnout nemohlo, zarazilo se to. Zkoušel jsem zabírat i ručně, ale prostě to do toho nelezlo. Zkoušel jsem trochu laborovat s úhlem natáčením nožovky, ale nic moc se nedělo. Příležitostně zkusim tenčí nožík, ale hned tak to nebude, tendle tejden mám příliš zasekanej.. možná i ta rychlost je špatně (když tak přemejšlim nad tim slovem "obrážení" :))
Chceš teda vybrousit mm inzert ?
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 6. 2015, 6:36

Thomeeque píše:V principu zhruba takto:
20150601_161841.jpg
(úhel spíš asi trochu víc), fotku teď bohužel po ruce nemám..

T.
Kua s tou vlnovkou na druhém konci si musel dát Zdeněk ale práci :D K čemu to slouží.........?
Kdyby to místo ní vybrousil tak, aby byl vysoký o něco míń jak otvor a chybí vám tam hřbet na tom noži :) Pro drážku 5 je 4,7 taky nějak málo, já na osumnátce naobrážel stovky drážek ručně a 6mm byla tak nejvíc co jsem ještě utáhnul a to má skoro 2 tuny :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“