CNC ve FreeCAD

Odpovědět
Vepr

3. 6. 2015, 9:31

Proč by to nešlo vrtat?
Představil jsem si nějaký obrovský stroj s hodně nízkýma otáčkama, ale asi mám zbytečné starosti - zeptám se tam :-)
.
Vepr

3. 6. 2015, 12:00

Chci tam udělat závit na šroub M6 na přišroubování kolejnic, tak tam jsem myslel tu díru 4.8.
Taky tam musím udělat řadu děr na přitlačení těch kolejnic, i zde počítám se šrouby M6.
Jak daleko od sebe mám udělat díry na to přitlačení, počítám se systémem zapuštěných šroubů s ocelovým válečkem?

edit: Teď jsem se na netu dočetl že v nějakých tabulkách je na šestku závit díra 5.
.
Pepa z depa

3. 6. 2015, 12:26

... to jsme museli na učňáku odříkávat nazpaměť: Klíč/M závit/vrtání/stoupání závitu a právě šestka byla nejlehčí:
10/M6/5/1 :D
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Hades

3. 6. 2015, 4:38

To: Vepr
tady máš závity/vrtání
není to ode mne, tuším to kdysi podstrčil "pan mistr tumlík"
závity1.jpg
závity vnitřek.jpg
karelsklo

3. 6. 2015, 6:37

Ahoj

Já bych to po zkušenostech se stavbou routeru dělal takhle:

Plochy pod lineáry ocelové,tvar zvolit takový aby dobře v betonu držely.

Nechat je přefrézovat a vyvrtat na profi frézce,na jednom udělat ref.hranu.Jestli to má být přesnější mašinka tak třeba ještě nechat přebrousit.

A máš klid :D .
Ale já jsem to takhle nedělal,mám to na litinové desce 1000x1500 mm a ta by se fakt v okolí na žádnou mašinu nevešla,navíc jsem se ani po nějaké extra přesnosti nepídil.
U toho tvého projektu by ale byla škoda právě toto šidit.A přefrézovat se to musí tak jako tak...

Náčrt v nejjednodušším cadu... :D
Přílohy
Fotografie1036.jpg
Vepr

3. 6. 2015, 9:14

Děkuji Hadesi za tabulku vrtání a závitů, uložím si to :-)

Karle:
Nemám problém si tady v nejbližším okolí nechat cokoliv ofrézovat, nebo přebrousit, do jednoho kilometru od mého bydliště je několik laserů a CNC obráběcích firem.
Problém ale nastal s rozměrem a zejména velkou váhou toho betonového stolu, protože obrábět se to bude až když stůl a portál vyloupnu z forem.
Nedokážu si představit že bych měl nejdříve přesně opracované plochy pod lineáry a ty by se mi následně podařilo uložit v betonu tak aby to jezdilo.

Lámu si s tím hlavu už skoro rok a přečetl jsem na netu mraky zajímavých věcí obrázků včetně videí, ale vždy se vrátím k tomuto řešení.

Na to co na tom chci dělat vžádném případě nepotřebuji až takovou přesnost ani tuhost, ale mám se sebou takovou zkušenost že jak práce postupuje kvalita výrobku se snižuje, tak vím že musím začít co nejlépe dovedu :-)

Tyče pod lineáry 40x40 mm jsem nechal opískovat, aby to mělo drsnější povrch a lépe to v tom betonu drželo, jinak tam bude spousta M10 šroubů a již jste mě kolegové zde uklidnili že by to mělo stačit.

V jiném vlákně zde někdo experimentoval s UHCP betonem s cementem na místo epoxydu, jeho vývoj se ale zdá se zastavil. Na tomto řešení je lákavá nejen cena betonu, ale zejména to, že by mi na to stačila obyčejná míchačka. Někdo zvažoval použití na místo Epoxydu výrazně levnější polyesterovou laminovací pryskyřici, ale opět jsem nenalezl jak věc nakonec dopadla.
.
RaS

4. 6. 2015, 8:17

jak dlouhé a jak daleko od sebe uvažuješ že budou zalité ty základy pod lineáry? a jak velký bude celý ten odlitek? když koupíš měřící litinovou desku kterou použiješ po naseparování jako formu tak k ní můžeš přišroubovat nahotovo přebroušené podkladové hranoly pod lineáry, které ti budou kopírovat rovinu té desky.. "jen" je ustavíš do rovnoběžna a zaliješ - vznikne ti dosedací plocha pod lineáry + případně i dosedací plochy pro pevný portál.. nemusíš pak už nic draze obrábět..
přebrousit hranol je sranda přebrousit dva hranoly zalité v betonu které jsou půl metru od sebe už taková sranda.. resp už je to drahá sranda..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
drk222

4. 6. 2015, 10:38

Koukám že je tu celá sestava ve freecadu. Nějakou dobu jsem se na něj nekoukal, tak se jen autora ptám, on už konečně freecad obsahuje funkční assembly modul? Kterou verzi používáš? Osobně mám někde poslední sestavení v linuxu a tam v assembly části nebylo dosud zhola nic :0(
Vepr

5. 6. 2015, 8:37

RaS:
Na Y pojezd budou základny dlouhé 1000mm s roztečí 290mm.
Na X pojezd budou základny dlouhé 720mm s roztečí 240mm.
Zalité v betonu mi to tady nikdo neobrousí, plánuji jen frézování.
Zkrátka si vůbec nevěřím že bych byl schopen ty základny připevnit tak, aby byly zcela rovnoběžné.
Nejsem odborník, ale taky si říkám když to burusič magneticky upne a i když to bude opakovaně brousit z obou stran, tak to na metru stejně může být prohnuté, stejně jako kolejnice lineárů.
Nepopírám ale že něco takového jsem chtěl slyšet(číst) , protože stále nevím jak takovou betonovou věc vynesu z dílny, naložím a odvezu na frézování.
edit: Navíc bych si to mohl nechat udělat se všema dírama a závitama - lákavá myšlenka :-)

drk222:
Nevím co je to assembly modul. V linuxu i OSX používám již několikátou verzi Freecad, v současné době 0.16.
.
karelsklo

5. 6. 2015, 10:01

Ten RaSův nápad má určitě něco do sebe...

Na příměrnou desku to přišroubovat už broušené a pak zalít...
I když by zbylo ještě pár věcí na dořešení,třeba přímost ref. hrany.Navíc ta deska je dost tuhá,aby mělo smysl dál zvyšovat tuhost muselo by se tam toho betonu nalít třeba 40 cm.Tím pádem zase vysoké hranoly pod lineáry,větší problém jak je ustavit,drahé obrábění... :(

Já mám router postavený na desce 1000x1500 mm,portál je pohyblivý-šroubovaný z ocelových placáků 15x150 mm.
Funguje to v rámci možností dobře.Pak je na dílně ještě pár cnc překuchávek s čímž je taky dost zkušeností na popovídání...Fakt si nechceš udělat výlet?
Budou nějaké volné dny,myslím že nějací ti "zvěrstvozvěstové" a podobně... :)
Vepr

6. 6. 2015, 3:07

Na mě je to opravdu daleko na výlet :-)
RaS asi myslel že ta deska by byla jen část formy ne součást stroje, protože psal o separaci.
Každopádně dřevo na formu a železo pro původní záměr budu mít během týdne a většinu bych mohl použít i pro RaS systém.
Jakou použiju pryskyřici - epoxy nebo polyester, je tu někdo kdo to postavil z cemento-betonu ?
.
RaS

6. 6. 2015, 7:49

já myslel udělat z té desky formu.. takhle se odlévaj i profi stroje a pak už se neobráběj.. alespoň shneebergeer to tak prezentuje.. uděláš kvalitní formu a pak můžeš odlejvat základy jeden za druhým.. třeba jako ten němec (nevím jak se jmenuje) ty portálky..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Vepr

7. 6. 2015, 12:35

Nemám žádného kamaráda ani nikoho jiného kdo by stál taky o jeden odlitek, takže jeden zadruhým asi odlejvat nebudu :-)
V každém případě jsem se obrátil na někoho u koho jsem takovou desku viděl, je ale zase jako vždycky problém - je totiž 2 nebo dokonce 3 metry dlouhá a navíc v patře :roll:

Budu převáženě opracovávat spíš ve 2D 3-10 mm duralový pech (viz. příloha) jaké byste mi doporučili elektrovřeteno ?
Několik komponentů na frézku jsem nakoupil v číně a musím říct že i přes vysoký rating prodejce na Aliexpressu bych si raději nafackoval. To samé i u 25mm šroubu z cnc.inshopu.
Přílohy
IMG_8501.JPG
.
sco_27

7. 6. 2015, 12:42

Ahoj,

Ja som predpokladal že si odliatky dáš ofrézovať na nejaké veľké centrum, tam predpokladám že s otáčkami na vŕtanie 5mm diery (prípadne aj závitovanie M6) nebude problém. Tiež by som to ale zbytočne nekomplikoval nejakými presnými formami, je to kusovka a nie séria, neoplatí sa to. Na zaliatie by som už po skúsenosti asi použil hranoly z konti-liatiny, nakoľko sa lepšie frézuje/brúsi/zaškrabáva a je stála. Inak ale samozrejme pôjdu bez problémov použiť aj oceľové tyče. Ono je to všetko o tom čo od toho očakávaš a koľko si ochotný do toho vraziť peňazí a času. Frézovanie a brúsenie takých odliatkov nerobí každý, ale napr. vo Vsetíne f. Trimill brúsi aj externe popri svojich odliatkoch. Tam je ale ta investícia svojho času (100km?) a hlavne to asi nebude najlacnejšie.

Polyesterová živica sa nepoužíva nakoľko má väčšie zmrštenie oproti epoxidu a je krehkejšia. UHPC betón je niečo čo by som volil do budúcnosti na svoje ďalšie stroje, hlavne pre výhodnú cenu oproti EG pri veľkých (niekoľko sto kg) odliatkoch a vynikajúcich vlastností čo sa týka tlmenia vibrácii a pevnosti. Má to ale svoje nevýhody - EG si odleješ doma, UHPC jedine zaniesť niekde do betonárky a modliť sa aby ťa s tým nevyhodili (o tom že by bol k dostatiu nejaký recept aby si to zamiešal doma v miešačke som zatiaľ nepočul). Ak sa rozhodneš pre EG tak doporučujem CHs Epoxy 512 + tvrdidlo P11 od f. Spolchemie CZ.

Ľuboš
Vepr

7. 6. 2015, 3:05

Spočítal jsem že hlavni stůl má po odečtení vložek objem 74 litrů a portál 72 litrů.

Na netu jsem si přečetl že to míchají v poměru asi někde kolem 12% epoxy a 88% písek a kamení.
Ty procenta jsou myšleny objem nebo hmotnost?
Bude v tom jistě velký rozdíl, když litr běžného betonu váží 2,4 kila a epoxydová pryskyřice - nevím ale odhaduji polovinu ?

V případě že se jedná o objem budu potřebovat:
Na hlavní stůl 74/100 = 0,74 x 12 = 8,9 litrů pryskyřice ?
Na portál 72/100 = 0,72 x 12 = 7,2 litrů pryskyřice ?
Pak bych to ještě musel přepočítat podle toho kollik litrů má jeden kilogram pryskyřice.

U toho P11 je doba zpracovatelnosti 15-20 minut dá se to stihnout namíchat s pískem a do té formy napěchovat v tak krátkém čase ?
.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“