komplikovanejsi dielec

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 6. 2015, 3:46

filla píše:a o tom to je, nedodrzis toleranci na ktere nezalezi a uz chcou slevu, uz jsem parkrat delal zahloubeni pro hlavu sroubu +-0.05
Zahloubení v toleranci 0.05 požaduju běžně :-). A nedodržení je důvod ne pro slevu, ale pro vyhození do šrotu :-) Naštěstí si to vyrábíme sami, tak pak můžu nadávat jen sám sobě :-)
Aleš Procháska
Juro

25. 6. 2015, 3:52

nebolo by lepsie zistit , na co to je a navrhnut to nejak inak?
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
filla
Kontaktovat uživatele:

25. 6. 2015, 4:54

prochaska píše:
filla píše:a o tom to je, nedodrzis toleranci na ktere nezalezi a uz chcou slevu, uz jsem parkrat delal zahloubeni pro hlavu sroubu +-0.05
Zahloubení v toleranci 0.05 požaduju běžně :-). A nedodržení je důvod ne pro slevu, ale pro vyhození do šrotu :-) Naštěstí si to vyrábíme sami, tak pak můžu nadávat jen sám sobě :-)
a technicky vzdelany a praxe znaly si zatuka na celo a vesele oceni a zkasiruje :mrgreen:
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 6. 2015, 8:24

filla píše:
prochaska píše:
a technicky vzdelany a praxe znaly si zatuka na celo a vesele oceni a zkasiruje :mrgreen:
Jo, takový starý praktik si zaťuká na čelo a udělá to všechno šmahem −0 +0.5, pak je každý šroub zapuštěný jinak hluboko, občas trochu trčí, vypadá to jak když pes čurá a třeba japonský nebo německý zákazník pozdvihne obočí a táže se, jestli to vyráběli v Číně nebo snad v Pakistánu? A aby toho nebylo málo, podobně tolerované máme i sražení hran a při přejímce od případného externího dodavatele ho kontroluju lupou. Jeden "obraběč" už z toho takhle vyletěl z kůže :-)
Aleš Procháska
Juro

25. 6. 2015, 9:20

Je vecer, sedim nad tym nakreslenym dielcom a napada mi, ze ci vsetko musi byt v deklarovnej tolerancii. Ked sa prevtelim do praxe, tak zistujem ze obvod,kolmost alebo nejaka diera v tol. 0.05 je rozdiel. Predstava vyroby na nejkom prifi cnc bude asi taka, ze prvych desat kusov budem iba dopasovavat a finalny vyrobok deklarovany objednavatelom bude az po .... kusoch. Pri takychto komplik. tvaroch sa vzdy trafite v praci na prvy pokus? Alebo?
Podla mna treba si za vyrobok sadnut a prebrat to ako cely komplex a ozrejmit si, co si mozes dovolit a co nie.

Pripada mi to, ako keby na tomto projekte malo zarobit viacej obchodnikov a zadavatel iba cituje poziadavku na jeho osobu, alebo zadavatel nie je v odbornej sfere "doma".
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
RaS

25. 6. 2015, 9:27

a když do těch děr dáváš šrouby to je taky přebíráš nebo si je taky vyrábíte? schválně jsem teď vzal 4 imbus šrouby někde z železářství M5 x20 a vejška hlavy skáče o 0,2mm, přece když budu mít zahloubení hluboké třeba 5mm a budu to dělat na CNCčku tak bude všude stejně třeba 5+- 0,01a i kdyby to bylo všude 5,2 nebo 4,8 (protože někdo najede vejšku nástroje jinak) tak to musí bejt uplně jedno a nikdo to nemá šanci poznat..pokud to nebude skákat +-0,5mm
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 6. 2015, 9:50

RaS píše:a když do těch děr dáváš šrouby to je taky přebíráš nebo si je taky vyrábíte? schválně jsem teď vzal 4 imbus šrouby někde z železářství M5 x20 a vejška hlavy skáče o 0,2mm
To jsem nikdy neměřil, protože s tím nikdy nebyl problém, ale schválně jsem teď načal novou krabici se šrouby M5x20 imbus, nerez A4 od Spojmatu.cz a výška hlavy je spolehlivě s rozptylem pod 0.05 :-)
RaS píše:přece když budu mít zahloubení hluboké třeba 5mm a budu to dělat na CNCčku tak bude všude stejně třeba 5+- 0,01
O tom žádná, na CNC se to v podstatě nedá špatně udělat, pokud je to správně seřízené. Měl jsem na mysli podmínky pro externí dodavatele, oni mívají občas takové nápady jako že díry na CNC jen navrtají a vyvrtají se pak ručně někde na vyčochtané stolní vrtačce, nebo že když se mají hrany srážet strojně, tak flexa je taky stroj :-) Ale teď už si z obrábění děláme naprostou většinu věcí sami, takže tyhle poznámky už jen ze setrvačnosti straší na šabloně rohového razítka :-)

P.S. Omlouvám se uživateli stencil, nějak to ujelo mimo téma jeho vlákna. Další kecání už dám do jiného vlákna.
Aleš Procháska
RaS

25. 6. 2015, 10:01

já tedy nebral šrouby z jedné krabičky, ale stejné šrouby co mám na jedné hromadě možná z několika různejch várek, zdrojů výrobců...
docela problematický jsou zápustné šrouby.. co výrobce to jiná vejška hlavy.. někdo má to sražení 45st až do konce někdo má na konci třeba 0,5mm válcovou plochu a když uděláš zahloubení tak aby ten šroub byl zahloubenej akorád tak ten druhej šroub čumí..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
stencil

26. 6. 2015, 8:41

Juro píše:Pripada mi to, ako keby na tomto projekte malo zarobit viacej obchodnikov a zadavatel iba cituje poziadavku na jeho osobu, alebo zadavatel nie je v odbornej sfere "doma".
funguje to takto: konatel K zobchoduje zakazku so zákazníkom Z. osoby K a Z nemaju technicke myslenie. skupina technologov T projekt zrealizuje virtualne, odsimuluje, odprotokoluje...az na to ze je to tak 80/20 s vyrobitelnostou. aby som nezabudol, sucastou tohto je balast vacsieho poctu osob M, specificka skupina. manazeri. to co sa vyrobit da, sa vyrobi. medzitým sa osoby M stretavaju, komunikuju, riesia veci(nepytajte sa ma co, tiez to netusim) az kym projekt nezacne "horiet" a vyroba stoji. no a tu niekde zacinam..
prochaska píše:P.S. Omlouvám se uživateli stencil, nějak to ujelo mimo téma jeho vlákna. Další kecání už dám do jiného vlákna.
v pohode, vlakno zije, nejake ponuky prisli v sz a mailoch + potvrdili ste mi oba napady ktore som mal(drazka a radiusova freza), tak som naopak rad

dal som vyrobit radiusovu frezu na to, dodam ju rovno s brusenym a zuhlovanym polotovarom, vyroba je tym padom "easy" :)
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 6. 2015, 10:50

bronek999 píše:................Ten ostry prechod medzi valcom a stenou. Skus nam napisat akym sposobom by si to ty vyrabal. .......
Proč by to nešlo udělat, co je tam za problém? Nechej tam rádius od frézy jaký chceš, a já ti to na přesno dodělám do ostrého rohu co bude navazovat na ten oblouk :wink: Čistě teoreticky tam jde v tom profilu osadit třeba mikuláš, nebo prdel jeptišky, ostrý roh bez rádiusu je to nejjednodušší :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
bronek999

30. 6. 2015, 5:37

tumlik píše: Proč by to nešlo udělat, co je tam za problém? Nechej tam rádius od frézy jaký chceš, a já ti to na přesno dodělám do ostrého rohu co bude navazovat na ten oblouk :wink: Čistě teoreticky tam jde v tom profilu osadit třeba mikuláš, nebo prdel jeptišky, ostrý roh bez rádiusu je to nejjednodušší :)
Nepisal som ze to spravit nejde. Slo o to ze niekto si nieco zmysli v hlave, nazve sa konstrukterom a "debil" je ten co to potom nevie vyrobit. Samozrejme za rozumny peniaz.
A s tym suvisi aj ta tolerancia 0.05mm. Nikto to nebude vyrabat sposobom ze upnem polotovar na stol, naprogramujem frezu, prebehnem kod a zabalim hotovy vyrobok.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

30. 6. 2015, 8:28

Výroba takového dílu podle tak znalého konstruktéra je velmi jednoduchá ,stačí koupit zařízení s názvem replikátor které používali v star trek na lodi Voyager a je to :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pak stačí manažérům ať ho seženou a může konstruktér konstruovat co chce :lol: :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 6. 2015, 11:39

tumlik píše:Proč by to nešlo udělat, co je tam za problém? Nechej tam rádius od frézy jaký chceš, a já ti to na přesno dodělám do ostrého rohu co bude navazovat na ten oblouk :wink: Čistě teoreticky tam jde v tom profilu osadit třeba mikuláš, nebo prdel jeptišky, ostrý roh bez rádiusu je to nejjednodušší :)
O to tady nešlo, jestli je to vůbec vyrobitelné, ale o to, že by to mělo být snadno vyrobitelné :) . Tj. například na tři upnutí na tříose. Dvojí opomenuté kliknutí konstruktéra na funkci Fillet/Chamfer a je z toho pětiosa, pět upnutí + speciální nástroj nebo další stroj.
Aleš Procháska
bobik

30. 6. 2015, 1:18

Kdyby si konstruktéři museli financovat výrobu toho, co nakreslí, tak by ty výkresy vypadali jinak.
echt

30. 6. 2015, 2:10

ps. jde jen o to ... že pan konstruktér se musí taky občas zvednout z křesla a zajít za lidma, co to pro něj vyráběj a bud se z toho poučí a začne při konstruování používat mozek, nebo se hned urazí( když ho ty lidi "vyfakujou" co je to za "magora" ) a bude dělat dál nesmysly a bude žít ve snu jak je dobrej konstruktér.

*nejlepší je když si to, co pan konstruktér navrhne i sám vyrobí - páč taková zkušennost je nepřenositelná ...
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“