Jde nějak jednoduše identifikovat typ nerezu?
Mam trubičku z nějakého blíže nespecifikovaného nerezu a potřebuji zjistit jaký to je přesně materiál.
V úvahu připadá 1.4301/7, 1.4404, 1.4541, 1.4571
Celkem vím v čem se dané materiály liší složením, ale nevím jak identifikovat daný materiál bez metalografického rozboru , pokud to vubec lze
V úvahu připadá 1.4301/7, 1.4404, 1.4541, 1.4571
Celkem vím v čem se dané materiály liší složením, ale nevím jak identifikovat daný materiál bez metalografického rozboru , pokud to vubec lze
Proč bychom nevěřili , jiskrová zkouška je uznávaná analytická metoda pro identifikaci ocelí , ale jak píšete chce to dlouholetou praxi.
I já sám podle jisker rozeznám austenitickou korozivzdornou ocel od niklu či uhlíkové oceli.
SPEKTROMETREM XRF je dobrý nápad, poptám se zda ho někdo v okolí nevlastni a neblikne mi na trubku.
I já sám podle jisker rozeznám austenitickou korozivzdornou ocel od niklu či uhlíkové oceli.
SPEKTROMETREM XRF je dobrý nápad, poptám se zda ho někdo v okolí nevlastni a neblikne mi na trubku.
a já byl minulej tejden pro kus materiálu a tam nepoznali mosaz od mědi..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Tak to ani omylem. To hóóódně přeceňujete možnosti takového třídění materiálů. Podle jisker z broušení odlišíte jen zcela rozdílné materiály, např. litiny, legované litiny, oceli obyč., oceli vysokolegované, oceli manganové, atd. Určitě podle jisker nerozlišíte výše zmíněné druhy nerezů.Janik píše:.... jiskrová zkouška je uznávaná analytická metoda pro identifikaci ocelí
Poldi ocel dodávala Vzorkovník pro jiskrovou zkoušku ocelí POLDI, v největší variantě to byla dřevěna kniha s 60ks tyčinek ocelí poldi a sloužila právě pro třídění ocelí. Kromě toho exituje Atlas jisker, který je například v německu aktualizovan dodnes. Najdete v něm fotku svazku jsiker, specifikaci typu a druhu oceli odkazy na normy , složení a především slovní popis jisker, jejich barvy tvaru vybuchů Kniha začíná podrobným popisem jak zkoušky provádět, jak identifikovat tvar vybuchu jisker, definuje názvosloví atd. Zkrátka není problém jiskrovou zkouškou identifikovat přesně ocel 11311, 12022 či 17240. 17240 je pokud senepletu nerez 1.4301Tomáš S. píše:[Tak to ani omylem. To hóóódně přeceňujete možnosti takového třídění materiálů. Podle jisker z broušení odlišíte jen zcela rozdílné materiály, např. litiny, legované litiny, oceli obyč., oceli vysokolegované, oceli manganové, atd. Určitě podle jisker nerozlišíte výše zmíněné druhy nerezů.
Jak vidíte je jiskrová zkouška analytickou metodou, která se běžně používla pro třídění ocelí a to co tvrdite není pravda.
Nicmeně bez rozsáhlých zkušeností nebo vlasnioctví příslušného vzorníku pro jskrové zkoušky ocelí je nám to dost nanic.
Vzhledem k tomu, že má trubicka je 5mm se stenou tusím 0,4mm, asi by na ni ani nešla jsikrová skouška provést a tema jiskrových zkoušek tu je tak nějak bokem od mého původního dotazu.
fixka na popisování kovů stojí Euro
koupit materiál a řádně označit..

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
No jo, ale můžeš mít jistotu, že ti dodavatel pošle objednaný typ materiálu správně? V nějaké větší nástrojárně by se takový analyzátor určitě vyplatil. Investovat desitky tisíc do obrábění špatného materiálu aby se to pak vyhodilo, protože kalení nedopadlo dobře či ten kus nejde vyleštit do zrcalového lesku atd. No a soudit se s dodavatelem je předem prohrané.
větší nástrojárna jo.. ale jen tak na doma abych s tím chodil po šroťákách kde se co válí mě příjde drahá sranda..
už se ti stalo že jsi si objednal třeba 14220ku na cementaci a poslali ti 11523 nebo podobné bláto co nejde zušlechtit?
už se ti stalo že jsi si objednal třeba 14220ku na cementaci a poslali ti 11523 nebo podobné bláto co nejde zušlechtit?
Musím zaklepat na dřevo ,ještě jsem nedostal jinej matroš ,dělal jsem hodně z 16420,16220, 14220,a něco nástrojovky .vždy mi přišel správný matroš,doufám že to tak bude dál .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Nerad Vám beru iluze, ale v dobách dávno minulých kdy nebyly kvantometry vznikaly všelijaké obskurní metody pro rychlé analýzy. Většinou ale byly v praxi nepoužitelné a nepřesáhly hranice fabriky, kde vznikly. Za deset let praxe ve slévárenské laboratoři jsem dělal všemožné analýzy ocelí jak na kvantometru, tak klasickou mokrou cestou. Nikde, ani v literatuře nebo ČSN nebyla uvedena jiskrová metoda jako analytická metoda.Janik píše:Tomáš S. píše:[Tak to ani omylem. To hóóódně přeceňujete možnosti takového třídění materiálů. Podle jisker z broušení odlišíte jen zcela rozdílné materiály, např. litiny, legované litiny, oceli obyč., oceli vysokolegované, oceli manganové, atd. Určitě podle jisker nerozlišíte výše zmíněné druhy nerezů.
Jak vidíte je jiskrová zkouška analytickou metodou, která se běžně používla pro třídění ocelí a to co tvrdite není pravda.
Vzhledem k tomu, že má trubicka je 5mm se stenou tusím 0,4mm, asi by na ni ani nešla jsikrová skouška provést a tema jiskrových zkoušek tu je tak nějak bokem od mého původního dotazu.
Rozlišit třídu ocelí 11 a 12 podle jisker? Tak to bych fakt chtěl vidět.
Tyhle přenosné hračky jsou tak maximálně na třídění materiálu na šroťáku. Rentgeňáky (XRF) moc neberou lehké prvky jako třeba uhlík, což u ocelí docela vadí. Pro přesnou analýzu jedině kvalitní emisní spektrometr a i pak můžete mít problém určit třídu oceli. Rozmezí prvků v oceli se u různých tříd někdy překrývá.bobik píše:Ten analyzátor kovů mě zaujal. Poptal jsem a ruční stojí 15 000Euro.