Zdroj

slezak77

9. 7. 2015, 11:58

Zdravím pánové.
Mám tento zdroj s vřetínkem, je to dočasné řešení, bo horní frézka už šla do kitek a nechci další, bude Atas. Ale k věci.
IMG_20150418_095450.jpg
Zapojení jsem tam tak trochu znázornil, to černé je vypínač vřetene. Jde mi oto, že když jej zapojím do sítě, klasicky modrý hnědý, tak mezi zemnícím kolíkem a ostatními kontakty včetně potenciometru mi naběhne 120V. Pokud to mám připojené ke stroji, tak jej nemohu mít ukostřený. Náhodou jsem brnknul mínusem 48V o mašinu a šlus, jistič v bedně vyskočil, a docela tam bude nějaký proud, bo se konektor slušně přismahnul. Vřeteno sice připojené nevede kostru, tak bych to mohl zaizolovat, ale přece se mi to nezdá normální. Protože nejsem nějaký experimentátor v elektrice a bojím se jí jako ťaman čojky, tak se ptám kde by mohl bát problém. Je to čína tak to tam asi mají nějak jinak. Napadlo mne jestli místo modrého N, by meměl být zapojený kolík. Nezkoušel jsem.
Věděl by někdo? Jinak vše funguje.
Díky všem.
filla
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2015, 12:10

jake mas el. rozvody TN-C, TN-S? a kam mas ukostreny stroj?
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
slezak77

9. 7. 2015, 12:28

Tak to jsi mne dostal, na první otázku Ti neodpovím ani kdyby jsi mne zabil :D . Klasický rodinný domek, elektrika nová cca 5let, 380 pěti žíla 16A. Do dílny 380 z něj 220. Na ně napojený stroj, kostřený na kolík, zelený.
To je tak vše co k tomu dodat.
Díky za trpělivost.
filla
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2015, 12:52

jeste ukostri plast zdroje a zapoj u nej spravne vodice L a N, pada jistic, nebo chranic?
slezak77

9. 7. 2015, 1:44

Zkoušel jsem zapojovat L N i naopak(je to tam kokot čínsky popsané a jen fixkou 220V), výsledek stejný, ani polarita se nezměnila. Plast ukostřit? Jako ten plechový obal na Zem?
Jsem sice už v práci, zítra 16tka tak se dostanu až v sobotu do dílny, ale díky. Jistič nebo Ochrana? Co na to řict. :D
Mám ve skříni s elektronikou 10A takové to heblo s červenou páčkou na din lištu :D , u mně je to jistič, co to je doopravdy nevím.
Díky.
filla
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2015, 1:52

proudovy jistic a chranic si vygoogli .) je to dost podstatne pro reseni problemu, tim "plast" jsem mel namysli plášť
slezak77

9. 7. 2015, 2:00

http://www.elima.cz/obchod/23-110b0303-p-21017.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Na fázi za hlavním vypínačem. Bylo mi to doporučeno k vůli tomu, že zásuvky jsou na 16A rozvodu, ne nuceno.
Ten plášť zkusím, díky.
filla
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2015, 2:26

a to je presne ono, takze problem je mezi uzemnenim a L/N, pokud odpojis od stroje zem, tak to prestane, ale to neni spravne reseni, tipnu si na hranici jistoty, ze v rozvadeci neni bod rozdeleni uzemnen, nebo je uzemnen spatne, pokud jsem pochopil spravne, tak do dilny vede 5x2.5 a ten je rozdelen na 3x400V a 1x230V, zkus zmerit v zasuvce napeti mezi zemi a nulakem
slezak77

9. 7. 2015, 2:37

Do dílny jde čtyřkolík, stojanovou vrtačku a brusku mám ještě starou na čtyřkolíku, s toho čtyřkolíku je vyvedena jedna fáze jako zásuvka 220. S té zásuvky vedu prodlužku ke stroji. Tak tam asi bude něco špatně. Mezi L N v prodlužce je 230V, ale asi se pomalu domýšlím, že N nebude zapojeno na N ale na zemníci kolík, protože je to výtáhle z 5ti kolíkové zásuvky na 4kolíkovou, L1 L2 L3 a ZEM. Tak si myslím, že mi to ten elektrikář zapojoval.
testone
Sponzor fora

9. 7. 2015, 3:37

najdi si v mých příspěvcích jak je to se čtyřkolíkem a pětikolíkem
dopodrobna se to cca před půl až rokem rozebíralo tuším na dotaz Bobíka ?????
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex

9. 7. 2015, 3:41

Připoj PE (kolík) na kostru toho zdroje.
Zrovna před chvilkou jsem to psal do jiného vlákna - spínané zdroje mají na vstupu filtry, přes které uniká proud, který se normálně odvádí vodičem PE. Pokud nemáš tu kostru připojenou, tak ten filtr vytváří kapacitní dělič, a na kostru toho zdroje se dostane polovina z napájecího napětí, tedy 115V (i když ty tvrdošíjně postaru píšeš 220V a 380V, tak dneska už jsme dál, už máme 230/400V :-) ).

Edit: Jinak se dívám, že už ti mezitím odpovídala spousta dalších lidí. Já jsem to zapomněl otevřené v browseru, takže píšu možná trochu po funuse.
Naposledy upravil(a) Mex dne 9. 7. 2015, 3:43, celkem upraveno 1 x.
filla
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2015, 3:41

slezak77 píše:Do dílny jde čtyřkolík, stojanovou vrtačku a brusku mám ještě starou na čtyřkolíku, s toho čtyřkolíku je vyvedena jedna fáze jako zásuvka 220. S té zásuvky vedu prodlužku ke stroji. Tak tam asi bude něco špatně. Mezi L N v prodlužce je 230V, ale asi se pomalu domýšlím, že N nebude zapojeno na N ale na zemníci kolík, protože je to výtáhle z 5ti kolíkové zásuvky na 4kolíkovou, L1 L2 L3 a ZEM. Tak si myslím, že mi to ten elektrikář zapojoval.
zmer napeti mezi N (nulakem)v prodluzce a zemnim kolikem resp.kostrou stroje, pokud tam nameris napeti, zabij elektrikara, driv, nez to zabije tebe
slezak77

9. 7. 2015, 4:12

No mezi nulákem a kostrou stroje taky není nic to je změřeno, ale možná to bude tak jak píše Mex. Ale.
Našel jsem tedy příspěvky Testoneho, konkrétně: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=62&t=16667#p165851" onclick="window.open(this.href);return false;
V dílně v zásuvce bude kolík spojený s N. To si myslím na stopero. Ona ta prodlužovačka čtyřkolíková je stará jak metuzalém za starého baráku, kde jsem bydlel jako mladý.
Tedy beru nové řešení. Koupit kabel 5ti žilový, udělat nový rozvod do dílny, vrtačku a brusku zapojit na 4 kolíky, plus pro sichr jednu s 5ti kolíkovku s N a zásuvku zapojit i s N tak jak to dnes má být(Jistě, že to nebudu dělat já :D , pouze to budu financovat :shock: ). V každém případě ještě to kostření pláště odzkouším.
Díky všem za podporu a ochotu.
Mex

9. 7. 2015, 4:18

filla píše:
slezak77 píše:Do dílny jde čtyřkolík, stojanovou vrtačku a brusku mám ještě starou na čtyřkolíku, s toho čtyřkolíku je vyvedena jedna fáze jako zásuvka 220. S té zásuvky vedu prodlužku ke stroji. Tak tam asi bude něco špatně. Mezi L N v prodlužce je 230V, ale asi se pomalu domýšlím, že N nebude zapojeno na N ale na zemníci kolík, protože je to výtáhle z 5ti kolíkové zásuvky na 4kolíkovou, L1 L2 L3 a ZEM. Tak si myslím, že mi to ten elektrikář zapojoval.
zmer napeti mezi N (nulakem)v prodluzce a zemnim kolikem resp.kostrou stroje, pokud tam nameris napeti, zabij elektrikara, driv, nez to zabije tebe
A co by tam měl naměřit?
Přívod do baráku je v principu 4-drátový - 3 fáze a nula/zem. Pokud je tam pak v dalším rozvodu další vodič, tak je to jen potuplovaná zem, která může ale nemusí být zapojená přes proudový chránič (fíčko).
Pokud na té prodlužce mezi dutinkami naměří 230V, tak jsou ty napájecí vodiče zapojeny správně. Můžou být třeba navzájem přehozené oproti naší národní zvyklosti (tj. fáze vlevo), ale to ničemu nevadí ani to neodporuje žádné závazné normě.
Otázkou je, jak je zapojený kolík. Vpodstatě jsou 4 možnosti:
- je připojený OK, tj. u 4-drátu na PEN, na 5-drátu na PE
- je nepřipojený - to je špatně, nebude fungovat případný proudový chránič, nemá kam unikat proud z filtrů atd.
- je připojený na nulu - u 4-drátového přívodu to ani jinak nejde, u 5-drátového přívodu je to špatně, nebude fungovat fíčko (je-li osazeno) a oproti skutečnému kolíku tam může být malé napětí, dané úbytkem na přívodu N, tedy žádné drama
- je připojený na fázi - tohle by uživatel poznal podle jemného brnění při doteku na kostru přístroje ;-)
slezak77

13. 7. 2015, 9:11

Tak jsem ukostřil ten plášť a je to stejné. Stále je tam 111-115V. Ještě to zítra zkusím na prodlužovačce z domu, tam je zapojená ochrana, nevím jestli to pomůže, prostě to vyzkouším.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“