nastavení Machu a MPG

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
kalichz

14. 6. 2015, 9:25

Zdravím,
nejsem úplně zdatnej v programování a v podstatě vůbec nechápu jak se používají makra abych mohl ovládat svoji frézku pomocí makro tlačítek. Navíc pokud nastavím vše jak si myslím že to má být (metoda pokus omyl) tak mi nefunguje tlačítko home a víc takových nejasností mám. Byl bych asi nejradši kdyby se našel někdo kdo umí nastavovat mach3 od A do Z a byl ochotný mi věnovat jeden den svého života a za nějakou rozumnou cenu přijet a osvětlit mi to. Pokud by se někdo takový našel tak bych potřeboval aby dojel do Moravské Chrastové (15km ze Svitav směrem na Brno) Já se s tím trápím už moc dlouho a přečetl jsem taky kde co ale nejsem schopen to dát sám dohromady a nikoho ve svém okolí nemám.
Pokud by to někdo raději chtěl řešit zde tak budu samozřejmě také rád, ale předem upozorňuji že se se mnou musí polopaticky jak pro školáka, protože hodně často čtu věci ve kterých bych potřeboval návod k návodu jak na to.
Nicméně se pokusím popsat co mi to dělá.
Když jdu frézovat tak nejedu nuly obrobku a když to pustím tak mi vykrouží jednu díru pak druhou a na dně se jakoby sekne motor osy Y a pokud to hned nezastavím tak se to pak rozjede nějakým směrem v materiálu (=ulomená fréza nebo aspoň zničený kus). Po té co vyjedu z díry najedu znova nuly, protože nemám referáky a když se to sekne tak dokud to nevypnu a znova nezapnu tak ta osa nejde, tak pustím znova ten samý program bez jakýchkoli úprav a projede celý kus bez problému. Někdy se to povede projet až na potřetí a né vždy to udělá na stejné díře ale většinou první nebo druhá. Toto je jeden problém co mě sužuje který nevím čím může být a protože na jiných kusech mi to nedělá tak sem to přisuzoval programu, ale program jsem zkusil i přes jiný postprocesing a na několik způsobů a pořád to dělá.
V jiném případě mi zase pro změnu dělá něco jiného a to že na začátku když se mají pustit otáčky tak mi vyjede o nástroj výše a protože referenci stroje mám co nejvýše abych se vešel s nástroji tak pokud to nehlídám tak dojde ke kolizi. Když to uhlídám a vypnu to pustím program znovu tak zase projede bez problémů aniž by se při zapnutí otáček pohnul.
No a tento druhý případ mi začal dělat po té co jsem se snažil o zprovoznění home tlačítka na MPG ovladači. To se mi stejně nepovedlo ale když jsem na tlačítko makro1 nastavil home a zkopíroval makro z přiloženého cd do maker tak mi fungovalo alespoň to makro1 jenže začalo blbnout to co jsem popisoval s tím zvedáním při spuštění otáček. Po té co jsem smazal zase toto makro tak se to zlepšilo ale zase nejde najet do home stroje.
Pokud bude cokoli potřeba ještě rozepsat tak to nějak rozepíšu, ale teď nevím co víc k tomu napsat. Myslím si že někdo kdo tomu opravdu rozumí a podívá se na to tak to uvidí hned, ale já si s tím nevím rady.
Předem děkuji za ochotu. A za jakoukoli pomoc.
Kalina Zdeněk
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2015, 9:46

Ahoj, ja sem z Chornic, je to za Jevickem, za prve ziji v zahranici a domu jezdim jen obcas, ale kdyz uz tam sem tak to stoji za to a vyroba jede naplno :D No ale k problemu, ja sem si ted koupil taky mpg ovladac, ale nepodarilo se mi to zprovoznit ani na pocitaci co mam jen bez stroje, tak premyslim zda to vubec se strojem zkouset, uvazuji ze mach vyhodim uplne pryc a pujdu do neceho jineho. To si ale asi nechtel slyset, ja mach zatim pouzivam, pokud by si chtel konkretne neco okouknout, neni problem se domluvit, nebo prijedu i ja, sice sem taky takovy zakladni uzivatel, ale dve hlavy vi vic nez jedna. Co se me dost casto stava ze frezuju, vymenim obrobek, pustim dal, v pohode, ale pak treba kvuli necemu zastavim, odjedu si rucne..pak treba vyfoukam spony..cokoliv...a chci masinu pustit znova od zacatku a ono to jede uplne do rite :twisted: Musim znova zamerit nulovy bod, coz kdyz mam uz sahnuty do obrobku de dost spatne. Souradnice stroje si proste litaji jak chteji coz je teda dost podstatna zavada, asi jako ze seci stroj chodi vyborne ale neseje :D

jeste ze zacatku sem mel problem ze mach nejezdil G03 a G02...pomohla instalace na jinem pocitaci

Jinak budu doma na zacatku zari, takze mame dost casu se dohodnout, pokud chces, Jirka
kalichz

24. 6. 2015, 9:15

Zdravím,
mockrát děkuji za odpověď. Protože jsem všude četl že je cokoli v podstatě problém a neznám jedinýho odborníka který by opravdu věděl, tak už jsem k tomu názoru přejít na něco jiného dospěl také. Protože mám dva počítače jeden který jsem plánoval časem a jeden co jsem měl od začátku se strojem tak jsem začal ten nový předělávat na EMC. Mach se mi moc líbí, ale problémy které mám jsou už nad moje síly. Podle mě vše správně a pořád to zlobí. Nicméně než se naučím linuxcnc používat tak budu mít stále nouzově mach a prostě se budu snažit přijít tomu na kloub.
Co se týče návštěvy budu jen rád alespoň poznám někoho kdo se zabývá stejnýma věcma jako já. Takže až se budeš vracet tak jen napiš a setkání rád uskutečním. Jak říkáš víc hlav víc ví. A třeba s tím do té doby pohnu tak že alespoň poradím já.
MPG se mi na čerstvě nainstalovaném machu nakonec povedlo rozchodit jen to bylo na noteboku a tam nemám LPT takže nemůžu zkusit stroj. A hrábnout zásadně do počítače od frézky se opravdu bojím že to nepojede vůbec a to bych po těch investicích nerad.
Ještě jednou děkuji a pokud by kdokoli jen věděl radu tak budu vděčný za každý pokus já svoje skoro vyčerpal. (Sem tam mě ještě něco napadá, ale už to jsou jen poslední záchvěvy :cry: ).
Kalina Zdeněk
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

24. 6. 2015, 9:54

Pokud budes zkouset EMC to bych se rad kouknul, ja zase uvazuji o gravosu, takze bychom si mohli tak nejak pokecat, co a jak. Mach je myslim dobry, ja se v nem celkem orientuji, umi hodne veci, ale dosta casto si dela co chce a to by nemel. S rucnim ovladacem se tu trapim a kdyz uz jde kolecko tak zase nejde klavesnice a podobne. Mysli na to, zacatkem zari, ja se ti urcite ozvu, nemame to k sobe daleko, tak proc ne, budu jen rad. Jirka
kalichz

13. 7. 2015, 8:05

Tak EMC mám zprovozněno a zatím sice jen krátce to používám, ale do teď mi to neudělalo žádnou chybu a vše funguje jak chci. Takže s machem jsem skončil a za mě musím říct že se mi EMC jeví jako lepší varianta. Nicméně netvrdím že mach nemůže dobře fungovat (dokud jsem měl desku H1cnc controler tak mi chodil dobře). S novým hardwarem ale už byly vrtochy a EMC to vyřešilo.
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“