vřeteteno-urob si sám

karelsklo

16. 7. 2015, 6:14

Pro zábavu velectěného publika zveřejním fotku pokusu o vřeteno :D .Dostala se ke mě hřídel s ISO 30-ani nevím jestli je rovná tak jsem si řekl že se pokusím vyrobit vřeteno na router.
Jelikož je mi jasné že pokoušet se v mých podmínkách o něco byť mírně "nehobby" je bláhovost,pojal jsem to s nadhledem.

Materiál obnášel asi 1500,-kaček,ložiska s vůlí (2 řadé kosoúhlé+obyč radiální)zbytek dural.

Axiální zatížení ponese jenom spodní domek s kosoúhlým ložiskem.Horní domek bude "letmo",snad s tím nebude problém.

Paní od ložisek tvrdila že obě snesou 9 000 ot. no tak rychle se to točit určitě nebude-i kdyby všechno sedlo tak myslím že nad 5 000 ot. to bez vyvážení bude stejně vibrovat.Ale 5 000 by mi úplně stačilo,chci to na větší nástroje do plastu a brusné kotouče kolem 100ky průměru...

Snažím se seč to jde dodržovat souosost ale všechno je dělané na soustruhu a frézce takže si moc iluze nedělám.

Motor bude asi 1,5 kW přes řemen+měnič...
Přílohy
Fotografie1144.jpg
RaS

16. 7. 2015, 8:36

ty díry by jsi měl projet načisto až to bude sešroubované a skolíkované, takhle tam bude lítat nesouost možná i desetiny.. nicméně ono se to ve finále nějak v tom hliníku usadí samo :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
karelsklo

17. 7. 2015, 6:47

Ahoj RaSi,právě tuhle Tvoji větu mívám na mysli dost často - "ono to nějak jezdit bude" :D :D
Tím se vždycky uklidním.
Dá se říct že se mi vybaví pokaždé když se do něčeho pouštím... :D

Tak jak říkáš to sice nezvládnu ale zkusil jsem to ošidit tím že jsem mezi oba domky vysoustružil centrovací mezikus,pak domky sešrouboval a společně ofrézoval.
Po soustružení se díry pro ložiska v domcích osově míjeli asi o 0,1 mm což mě překvapilo,čekal jsem víc.Soustružil jsem to v univerzále.
Dnes to snad sesadím a zatočím tak jsem zvědavý...
Přílohy
Fotografie1143.jpg
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 7. 2015, 9:31

karelsklo píše:Tak jak říkáš to sice nezvládnu ale zkusil jsem to ošidit tím že jsem mezi oba domky vysoustružil centrovací mezikus,pak domky sešrouboval a společně ofrézoval.
Po soustružení se díry pro ložiska v domcích osově míjeli asi o 0,1 mm což mě překvapilo,čekal jsem víc.Soustružil jsem to v univerzále.
Dnes to snad sesadím a zatočím tak jsem zvědavý...
Sleduju, že poslední dobou se tu vyrojilo velké množství strojařských extrémistů :D

Na ten mezikus jsi se měl vyprdnout, když už jsi to takhle vymyslel šroubovat, tak jsi měl sestavit ty dvě čela s vřetenem, ložiskama, rozpěrnou trubkou atd, vřeteno ustavit do hrotů nebo na prisma a dosedací plochy těch čel líznout na jedno upnutí otočit o 90st. doleva na úhelník, pak doprava přefrézovat a máš kostku jak cumel, stejně tak osu vřetene, nejde vůbec o výšku, ty můžeš mít klidně ty otvory šikmo vůči ploše, za kterou jsi to měl upnuté, případně mezikus co jsi si vymyslel nemusí být rovnoběžný, každopádně ty úchylky se pak sečtou, proto jsi se dostal tam kam jsi se dostal.
Pochopitelně pokud to budeš první šroubovat, tak to musíš protáhnout jak už podotkl Ras :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
RaS

17. 7. 2015, 10:55

tumlik píše:
Sleduju, že poslední dobou se tu vyrojilo velké množství strojařských extrémistů :D

nicméně všem to nakonec chodí maximálně do stovky a spokojenost.. :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
testone
Sponzor fora

17. 7. 2015, 11:38

.... a běží to při 10 000 1/min krásně tiše, nehřeje se to, a vůli to taky žádnou nemá, lehké předpětí
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
karelsklo

17. 7. 2015, 12:33

testone píše:.... a běží to při 10 000 1/min krásně tiše, nehřeje se to, a vůli to taky žádnou nemá, lehké předpětí
:D :D :D No samo...

Sám jsem zvědavý na ten rambajz až se to pustí.

Tu desetinu míjení to mělo před frézováním,teď by to mělo být podstatně lepší.
Když jsem točil díry pro ložiska tak jsem zároveň přelízl i čelní plochy kostek a podle nich ofrézoval zadky kostek.Ten centrovací trn jsem točil ze špalku al na jedno upnutí (průměry 80 a 63 mm) tak by snad měl měl být souosý.
Nějakou vůli jsem tam samozřejmě musel nechat ale snažil jsem se aby to bylo co nejmíň.

Tumlíku díky za radu,bohužel jsem se měl napřed zeptat a né to kravit po svém :D .
To další udělám jak popisuješ.

Nicméně jak říkám je to spíš hec.

Mám v ložiskách nechat původní vazelínu nebo použít nějakou lepší?Když to bude točit těch 10-20 000... :D
Přílohy
Fotografie1147.jpg
RaS

17. 7. 2015, 12:48

udělej tam mazání olejovou mlhou :D
testone
Sponzor fora

17. 7. 2015, 12:54

Vazelína?
vzhledem k tomu, že nesouosost domků v řádu setin mm vyvolá v ložiscích síly srovnatelné nebo řádově přesahující únosnost ložisek je to jedno...
to samé průměry ve kterých ložiska jsou, měly by být min. v H6
......
smontuj domky s ložisky na hřídel, jeden z nich (asi ten spodní) sešroubuj a skolíkuj s boky a pak tam zkoušej narafičit a přitáhnout ten druhý a pak ho skolíkovat taky
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
filla
Kontaktovat uživatele:

17. 7. 2015, 1:52

karle, to bute dim teplem a kozlikem :) ja mel za to, ze uz mas vyvrtavaci hlavicku (ja rikal, ze se ti bude hodit), mel bys to akurat, ale zase min kibcu v postu :mrgreen:
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
karelsklo

17. 7. 2015, 8:10

testone píše:Vazelína?
vzhledem k tomu, že nesouosost domků v řádu setin mm vyvolá v ložiscích síly srovnatelné nebo řádově přesahující únosnost ložisek je to jedno...
to samé průměry ve kterých ložiska jsou, měly by být min. v H6
......
smontuj domky s ložisky na hřídel, jeden z nich (asi ten spodní) sešroubuj a skolíkuj s boky a pak tam zkoušej narafičit a přitáhnout ten druhý a pak ho skolíkovat taky
Tak nějak bych to viděl :D
Ještě jsem odpoledne jel vysomrovat kolíky vedle ke kovoobráběčům,pozval jsem je na vizitu ať se taky pobaví...
filla píše:karle, to bute dim teplem a kozlikem :) ja mel za to, ze uz mas vyvrtavaci hlavicku (ja rikal, ze se ti bude hodit), mel bys to akurat, ale zase min kibcu v postu :mrgreen:
Já blbnu i když je zima :lol: ...
Co taky když tady má člověk basu kozlíka,basu čéháčka a je na to sám...
To je jakože výzva...
Přílohy
Fotografie1156.jpg
Fotografie1155.jpg
Fotografie1154.jpg
karelsklo

17. 7. 2015, 8:55

Apropos na vážno okolo toho mazání...

Díky laskavosti jednoho pána se mi podařilo získat opravdové vřeteno ISO 30.Opatrně jsem ho rozdělal abych se podával co je tam za ložiska.
V prodejně ložisek mi bylo řečeno že jsou do 29 000 otáček,cena za komplet v desítkách tisíc,keramické kuličky a speciální žáruvzdorné kroužky.

Nic pro mazání mlhou tam není...
Předpokládám že to mám asi opatrně vyprat a ničím nemazat.

Samozřejmě ho nebudu točit na 29 t.,nejvíc tak 8 000...
Hades

18. 7. 2015, 2:00

pro Pana Mistra Tumlíka, a vlastně i pro Ras-a

pánové, je tu spousta hobíků, a na Vás, profíky prostě nemáme...

RaS je "svůj" a Pan Mistr Tumlík... to už nehodlám ani komentovat...

dopřejte nám Pánové tu radost z toho, co si ubastlíme....
Děláme to blbě v rámci našich možností...

Za mne osobně kritiku beru, bo RaS-e znám, a Mistr Tumlík...
ani si nedovolím nesouhlasit, když koukám na tumlíkovi stránky., kde nám "všem PITOMCŮM" vysvětluje, jak se to má dělat...

nechci věty, že to děláme dobře, mi hobíci to děláme naprosto šíleně a na hovno, ale pánové, když jsem viděl RaS-vo dílnu, byl jsem z toho "hotovej.

Je mi pánové jasné, že musíte nad těmihle výtvory trpět, jak to děláme blbě, ale ono to nějak funguje...my se tím neživíme, tak jako vy, je to pro nás opravdu jen hobby pro naši radost.

p.s.
Pochopitelně si Vašich názorů vážím, neboť mne (nás hobíky) posouvají výše
filla
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2015, 2:32

super stroje s tebe super obrabece neudelaji, ani ti nezaruci super vyrobky se super presnosti, dobreho strojare poznas, ze to stejne dokaze udelat pilnikem a majzlikem
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Hades

18. 7. 2015, 5:07

filo, naprostý souhlas

já jen komentoval to, že RaS a Pan Mistr tumlík se děsí z výtvorů hobíků...
jasně, všechno se dá dělat blbě i dobře, jen záleží na tom, jak se k tomu kdo postaví...

já třeba to, co by RaS a tumlík udělali za hodimu a ještě s pravou rukou v pr.... no víš kde, tak na tom zabiju celej den.

ale to je to hobby

jinak s tebou naprosto souhlasím, strojař to vykutá bruskou a pilou, hobík na to potřebuje CNC,,,,
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“