Pantografická frézka

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
aleshonsa

18. 6. 2015, 10:58

Ahoj,
koupím pantografickou (ryteckou, gravírovací) frézku. Ideálně i se sadami písmen. V podstatě něco jako Strigon MP 200, případně ekvivalentní stroj. Cenu si představu 5 - 10 tisíc dle stáří a stavu stroje a dle toho co k tomu vše bude.
Stroj chci používat na popisování součástí, tj. používat tak jak je. Nikoliv přestavovat na CNC.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
elbarto

19. 6. 2015, 7:59

Shanej nejdriv spis pismenka, pantografu je v prodeji relativne dost, ale bez niceho :-(
aleshonsa

19. 6. 2015, 12:47

Šablony se dají v nejhorším i udělat na CNC. V podstatě by mi stačila základní sada latinky malá velká písmena a arabské číslice. Ideálně alespoň 2 nebo 3 sady. V podstatě potřebuju jen značkovat díly (abych byl schopen i třeba za 20 let ke každé součásti dohledat výrobní vykresy dle kódu atd.) a pak sem tam udělat nějakou stupnici, nonius atd. Tj. nepotřebuju dělat žádné dlouhé nápisy, používat speciální znaky (leda tak lomítko, tečku a čárku).
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2015, 3:09

aleshonsa píše:Ahoj,
koupím pantografickou (ryteckou, gravírovací) frézku. Ideálně i se sadami písmen. V podstatě něco jako Strigon MP 200, případně ekvivalentní stroj. Cenu si představu 5 - 10 tisíc dle stáří a stavu stroje a dle toho co k tomu vše bude.
Stroj chci používat na popisování součástí, tj. používat tak jak je. Nikoliv přestavovat na CNC.
No tak nechci ti brát iluze, ale inzeráty s cenovou představou kolik chce kupující dát, navíc aby k tomu bylo všechno a ve slušném stavu jsou opačným extrémem překupníka, a že jich na internetu je, no ale třeba se ti poštěstí :D
Ale vážně, protože to sleduju dlouho, nicméně sháním jen konrétní typ, tak můžu tvrdit, že tu gravírku v této ceně seženeš leda tak holou s nějakou více či méně viditelnou chybkou či chybějícím dílem, rozhodně k tomu nebude nálož příslušenství a stav jen tak v přítmí nebudeš stejně schopen posoudit :wink:
Nedávno tady nabízel někdo sempuco za něco kolem dvacky a rozhodně to nebyl překupník, vypadala docela pěkně, nějaké sady písmen k tomu byly a ta cena se mi osobně taky zdála hodně slušná, tu stejnou i s bruskou a to si piš, že při gravírování kovů ji budeš potřebovat,a sadami písmen, kotoučem s abecedou, setem na výrobní čísla, spoustou nástrojů nabízel překupník za nějakých 35k a popravdě taky se mi to nezdálo nějak přemrštěné ta cena
Jsou to myslím ekvivalentní stroje tomu strigonu
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
aleshonsa

19. 6. 2015, 3:31

Jenomže já na to nespěchám, když to bude až za rok tak se nic nestane. Tj. je šance, že se najde někdo, kdo se pantografu bude chtít zbavit relativně rychle a přitom to prodat někomu kdo na tom chce dělat. Ono totiž plno lidí podobně jako já překupníky zrovna 100x nemusí a raději to prodají někomu, kdo na tom bude dělat. Popravdě já bych překupníkovy taky stroj neprodal a ani nedal do komise.
V dubnu byla na Aukro aukce prodeje strojů z dílen FEL ČVUT. Mimo jiné i Strigon MP 200. Byl jsem se na něj osobně podívat. Stroj byl v podstatě nepoužitý - na kluzných plochách bylo ještě vidět zaškrabání. Skončilo to za něco málo přes 10 000,-. Asi jsem měl tenkrát víc přitlačit na pilu, ale to je vždy otázka kam až by to došlo. Mě se nějak v aukcích vůbec moc nedaří, nejlepší je pro mě koupit za pevnou cenu. Akorát že to člověk zase musí jednat rychle, než to někdo sebere (třeba zrovna překupník).
Pak šla krátce na to nějaká podobná frézka z Prahy 9 a to skončilo za necelých 6 000,- Stav nevím, nebyl jsem se podívat, celkově jsem to nestíhal.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
elbarto

19. 6. 2015, 7:43

Dnes ceny znaji i mala decka. Sance sehnat neco spec. na foru je troufam si rici nulova. Kdo prodava bohuzel vi co muze dostat a polemika o budoucim vyuziti mu je uplne jedno. Obcas se vyjimecne zadari, ale to je spis nahoda, ze clovek najde inzerat par hodin po zverejneni a okamzite vyrazi pres pulku ceska. Nebo kupuju univerzalku a pan se zmini, jak poveze soustruh do sberny :-) Jak to rika doktor Chocholousek: 1x za deset roku. Sedet cely den na netu muzou pouze smeckari.
Je proste videt, ze chodis malo do kostela :-)
origosch

19. 6. 2015, 8:07

Jestli chceš opravdu pěknou mašinu, tak:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=8&t ... 75#p149475" onclick="window.open(this.href);return false;
Má ji "rezervovanou" známej, s tím, že musí napřed sehnat peníze a souhlasí s tím, že když přijde vážný zájemce, tak to prodám.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
aleshonsa

19. 6. 2015, 11:46

No dobře, ale co má cenu teoretizovat o ceně den po té co inzerát vyšel. Až to budu shánět neúspěšně rok, tak to můžu přehodnotit anebo se na to vykašlat. Inzerát zadám i jinde. Dal jsem ho i na Bazoš, ale tam mi ho bez udání důvodů smazali. Resp. dal jsem tam všechny inzeráty, co jsou tady, všechny mi smazali, akorát k inzerátu na univerzální frézku mi přišel email, že byl smazán pro porušení pravidel - prý inzeráty výkupu jsou zakázany. Napsal jsem odpověď s požadavkem vysvětlení, jestli se tedy někdo bude obtěžovat s vysvětlením. Protože mi tedy rozhodně nepřijde, že bych dělal nějaký výkup. Inzerát fakt nezněl jako něco ve smyslu koupím obráběcí stroje jedno jaké hlavně levně ať to můžu střelit za několikanásobek, naopak jsem poptával konkrétní jednotlivé stroje splňující určitá má kritéria. No hlavně že nevadí inzeráty za****ých překupníků, kterých je tam 90% (a jak jsem pochopil pravidla, tak se nesmí inzerovat zboží koupené za účelem dalšího prodeje, což překupníci samozřejmě dělají) - no jasně, ti přeci panu majiteli dělají kšeft topováním každý den.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
BlackArt

2. 7. 2015, 5:54

aleshonsa

2. 7. 2015, 6:33

Díky za info. Vypadá to zajímavě, spojím se s prodejcem.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

19. 7. 2015, 2:45

Tak nakonec jsem se s prodejcem nedohodl. Vyšla i vzhledem ke vzdálenosti 220km příliš drahá přeprava a teď dostal přednost nákup FA3AU. Uvidím, jestli se neobjeví něco blíže k Praze, nebo prodejce nakonec o něco nesleví, když to nebude moci prodat (zatím tvrdí, že ne), nebo jestli časem nenajdu levnější způsob přepravy.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Zbýňa

20. 7. 2015, 10:22

No nevim, mašinka je to pěkná, okamžitě použitelná, žádná stodolovka, vybavená, odvezitelná v pohodě dodávkou nebo na vozejku (takže doprava cca dvanáct stovek) a ještě nabízí při rychlým jednání slevu z desítky. Nějak by mě ze zvědavosti zajímalo kde byl zádrhel v dohodě. Buď chceš super stroj skoro zadarmo nebo ho vlasně ani nechceš :D .
aleshonsa

20. 7. 2015, 12:37

Zádrhel v dohodě byl, že nejlevnější doprava co jsem sehnal je za 4 000,- a sleva ačkoliv se o ní v textu inzerátu píše, není možná. Dal jsem vědět prodejci, že díky přepravním nákladům to momentálně neberu, a když by náhodou šel s cenou dolů, ať mi dá vědět, že to znovu uvážím, nicméně prodejce slevovat nehodlá.
Za 1200,- to na 220km 100% nepřevezeš. Můj střízlivý odhad kdybych pro to jel s vozíkem je 2 000 - 2 500,-. Normálně nám auto jezdí 9l/100km, ale už při cestě tam bude vyšší spotřeba díky hmotnosti vozíky a cestou zpět ještě přibude náklad 450kg. To by i sice cenově šlo, nicméně na 220km bych to popravdě na vozíku nevezl, protože sice máme velký 2m dlouhý vozík na 500kg (to je nosnost dle techničáku, konstrukčně to nejspíše snese mnohem více) nicméně to tam nemáme jak ukotvit (nemluvě že ukotvit 1,6m vysoké 450kg břemeno s poměrně úzkou podstavou už chce být taky alespoň trochu v něčem takovém zkušený). Takto by se dal absolvovat převoz na třeba 10 nebo 20 km kde se pojede krokem, ale ne na 220km. Další problém vzniká se složením.
Dodávka by vyšla ještě dráž. Je tam náklad za vypůjčení + projetá nafta, kde to taky nebude nejmenší spotřeba. Dodávka má sice úchyty na ukotvení i takového nákladu, ale jak jsem psal, já si na to netroufnu. U půjčené dodávky když se ti to zvrhne tak nejen že potenciálně zničíš stroj, ale ještě budeš pěkně cvakat opravu vozu.

Bohužel 220km je 220km a k ceně stroje (která je beze sporu zajímavá vzhledem k potenciálnímu stavu) je potřeba připočítat přepravní náklad co to posouvá někam jinam. Buďto než to někdo koupí seženu levnější reálně proveditelnou přepravu, nebo časem prodejce nakonec sleví. Už to inzeruje skoro 2 měsíce a nevím jak dlouho předtím (inzeráty na Bazoš mají platnost tuším zrovna 2 měsíce), takže se o to zase kupci asi moc neperou.
Já jsem teď tak trochu vykrvácel na nákupu VS20, FA3AU a FA3H, takže se momentálně za každou cenu do gravírky nepoženu. Spíše jde o to, že jsem připraven, když se objeví něco kde mi to i s přepravou vyjde rozumně o tom reálně uvažovat a případně do toho jít.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
kovoel

20. 7. 2015, 1:48

T
Naposledy upravil(a) kovoel dne 22. 7. 2018, 5:10, celkem upraveno 1 x.
V20
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 7. 2015, 2:03

aleshonsa píše:Zádrhel v dohodě byl, že nejlevnější doprava co jsem sehnal je za 4 000,- a sleva ačkoliv se o ní v textu inzerátu píše, není možná. Dal jsem vědět prodejci, že díky přepravním nákladům to momentálně neberu, a když by náhodou šel s cenou dolů, ať mi dá vědět, že to znovu uvážím, nicméně prodejce slevovat nehodlá.
Já ti rozumím, ty bys potřeboval ,aby ti dal slevu ještě na dopravu :D No tak rovinově, za ty prachy a co k tomu píše že má, to je víceméně šrotová cena, to že to inzeruje už dlouho, což je mimochodem pravda, ale neznamená, že je ta cena vysoká :) jde o to, že tyhle stroje holt málokdo využije a v dnešní době jsou opravdu jen pro hobíky. Já třeba sháním G1L nebo G1F jen z nostalgie, kdyby se tam objevila, nehledím na km a peníze za cestu a druhý den ji mám doma :wink:
To sempuco narvu klidně do c maxe a žádný vozík nebudu potřebovat, vezl jsem v něm i FP1, pochopitelně to rozeberu :D
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Odpovědět

Zpět na „Nákup“