Pomoc s výpočtem momentu el. motoru + kuličkového šroubu

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
martasg1
Sponzor fora

22. 7. 2015, 9:11

Ahoj, chtěl bych si spočítat jaký točivý moment má uhlíkový komutátorový? motor z vrtačko frézky BF20L. (Nebo je to DC motor s uhlíky?)

Uváděné parametry na štítku motoru:
- napájení 230V/50Hz
- výkon/příkon? 850W (elektrický?)
- jmenovité otáčky 5000 RPM (ot./min)

Jaký je točivý moment při jmenovitých otáčkách?
Existuje nějaký vhodný vzoreček, který by z těchto parametrů dosazením známých veličin spočetl točivý moment? Řádově cca...

Jak se mění moment tohoto typu motoru při nižších otáčkách? Existuje pro tyto motory nějaká obecná křivka jako pro krokové motory?

Jsem sice průmyslovák elektro automatizační technika ale celý život se zabývám procesory, kontroléry a obecně slaboproudem a v silnoproudu a motorrech jsem nedával pozor :)
Googlil jsem, něco jsem četl na wiki, něco o motorech z příručky ale vzorec aby se dali dosadit tyto veličiny jsem nenašel. Možná se bude muset kombinovat více vzorečků.

Dokáže někdo poradit? prosím
Naposledy upravil(a) martasg1 dne 2. 8. 2015, 8:30, celkem upraveno 1 x.
Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík :)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2015, 9:17

pokud je těch 850W výkon tak 1,2Nm při 5000ot/min
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
martasg1
Sponzor fora

22. 7. 2015, 9:39

A můžeš uvést prosím i vzoreček jak jsi k tomu dospěl?
děkuji
fmodel
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2015, 9:45

ne ten je tajnej :lol: :lol: :lol: stáhni si 30denní demo MITCal a tam stačí třeba do tabulky spoje zadat výkon a otáčky a vypadne ti krouťák.
RaS

22. 7. 2015, 11:23

no ještě to musíš vynásobit účiností, kterou taky neznáš.. 0,5 0,6 0,7 0,8 ...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
fmodel
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2015, 11:31

no jde o to jestli je těch 850W výkon nebo příkon ,když výkon tak účinnost neřešíš .Když budeš používat převod tak ztráty jsou v tý kalkulačce přednastavený dle převodu.
RaS

22. 7. 2015, 11:36

no jasně, když nevíš jestli je to výkon nebo příkon nebo neznáš ještě účinnost tak celej ten výpočet je takovej orientační..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Mex

22. 7. 2015, 11:43

martasg1 píše:Existuje pro tyto motory nějaká obecná křivka jako pro krokové motory?
S nějakou jednoduchou křivkou to bude slabší, protože to záleží nejen na motoru, ale v daleko větší míře na regulátoru.
Použiješ-li pro stejný motor jednoduchý regulátor bez zpětné vazby a nastavíš hodně nízké otáčky, tak to zastaví i moucha, když si sedne na hřídel.
Když ale stejné otáčky nastavíš pomocí regulátoru s dobře udělanou zpětnou vazbou, tak ti to při pokusu o měření ukroutí ruku.
Vyrovná se to až na max. otáčkách, kde už oba regulátory prostě pustí všecko co mají.
testone
Sponzor fora

22. 7. 2015, 11:58

ten vzorec máš tady
https://cs.wikipedia.org/wiki/To%C4%8Div%C3%BD_moment" onclick="window.open(this.href);return false;
Naposledy upravil(a) testone dne 22. 7. 2015, 12:00, celkem upraveno 1 x.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lubos
Sponzor fora

22. 7. 2015, 11:59

Já mám pro jednoduchost udělanou takovout tabulku. Není ta účinost protože to používám trochu jinak.
Ještě jako bonus tu mám tabulku pro jízdu do kopce.
Přílohy
moment.xls
(15 KiB) Staženo 356 x
jízda do kopce.xls
(15 KiB) Staženo 319 x
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
martasg1
Sponzor fora

2. 8. 2015, 8:29

Ještě bych měl jednu záludnou otázku :)
Mám kuličkové šrouby NSK broušené v C5 průměr 14 mm stoupání 8 mm kuličky 3,15 dvojitou matici, 650 mm dlouhé .
Pro ložisko je průměr stočený na 12 mm na jedné a 10 mm na druhé straně.
Pro spojku motoru je stočený na 10 mm bez drážky pro pero.
Chtěl bych je na posuv stolu X a Y.
Vedení stolu bude kluzné litina/garex typu box-rail.
Dělám nyní návrh konstrukce a nevím kolik si mohu dovolit dávat masa :) a mít váhu stolu a saní plus obrobku.
Rád bych něco kolem 120 kg T-drážkovej stůl, saně 120 kg tj. celkem na šroub pro posuv saní 240 kg plus běžně obrobky do 5-10 kg a výjimečně až 100 kg max.
Myslíte utáhne tenhle šroub 260 kg pro rychlosti až 5 m/min. s rozumným zrychlením? Resp. neudělám z něj nudli? :)
A případně s malým posuvem a zrychlením 340 kg?
Na stroj plánuji přímé odměřování, takže vratná deformace šroubu snad nevadí, ale ta nevratná by vadila :)
V datasheetu jsem našel tyto hodnoty pro šroub a matici: dynamická únosnost 7000 N a statická 11000 N.
Hledal jsem vzorce na výpočet tření, ale spočítat nedokážu.
Pokus byl o výpočet třecí síly: F = m.g.f (f koeficient tření garexu max. 0,01 až 0,07) dosadil jsem:
F = 340 * 10 * 0,07 = 238 N konstantní rychlost
Ale pro nulovou rychlost nevím jaký použít koeficient?
Pro zrychlení je vzorec takto? F dynamická = F konstantní pohyb * a (zrychlení m/s/s)?
Tj. třeba pro zrychlení 100 by byla síla působící na šroub při rozjezdu 2380 N?
Plus samozřejmě řezné síly.
Jestli jsou mé úvahy zcela mimo tak promiňte a rád se nechám poučit :)

PS: ještě je taky otázka, kolik takový rozměr šroubu a stoupání bude vyžadovat moment motoru.

Zkusím rozšířit úvahu o výpočtu převodu momentu motoru na kuličkový šroub:
- střední průměr závitu šroubu cca 12 mm
- např. motor se statickým momentem 5 Nm tzn. v přepočtu na vzdálenost 7 mm od osy by měl dokázat vyvinout sílu (1000/7)*5 = 714 N?
- dráha opsaná jednou otočkou šroubu ve vzdálenosti 7 mm je 2*Pi*r = 2*Pi*7 = 44 mm
- dráha vykonaná maticí při jedné otočce šroubu 8 mm
- převodový poměr šroubu 8 : 44 tj. 1 : 5,5 ?
- statický přídržný moment matice ve směru osy šroubu 714 N * 5,5 tj. 3927 N?

Dynamický moment už budou asi hodně složitý vzorce a mnoho parametrů...
jan-zoubek

3. 8. 2015, 8:40

Ahoj
Do takových to výpočtů a přemýšlení bych se vůbec nepoutěl, protože to už je dávno zpočítané a hlavně vyzkoušené. Doporučil bych si najít podobný stroj jako máš v plánu stavět a tyto otázky máš zodpovězeny během pár minut. Nebo je tady další možnost. V denšní době nasiceného trhu je to nejmenší dělat žhavého kupce a nechat si poradit od firem, které ty dané součátky nabýzejí. Téměř všechny nemají problém a snaží se o každého zákazníka.
martasg1
Sponzor fora

3. 8. 2015, 10:31

Tak s tím nemohu souhlasit... rád se výpočty naučím. Myslím, že to není zase tak zlé. Určitě se zde najde vysokoškolák co to má v malíčku :) a jestli ne tak to přez zimu nastuduju ze skript co tu mám a napíšu vám sem ty vzroce sám :lol:

Takhle jednoduše jak radíš přijít k cíli jako kopírovat a podobně mě nebaví... já už šrouby a motory mám a rád bych spočítal kolik si můžu dovolit váhu kosntrukce.
V tom mi žádný prodejce ani neporadí kolik mám dát max. váhu železa :)

A možná, že už nejsem daleko k cíli s dynamickým zatížením. Dneska jsem si napsal o koeficient tření při nulové rychlosti Garexu dodavateli tak uvidíme co mi napíšou :)
orsi3

21. 8. 2015, 12:36

Vím, že jdu asi s křížkem po funuse. Ale kdyby bylo tohle téma stále aktuální, počítal jsem něco velmi podobného ve své BP. Výpočty byly jak pro statické řešení, tak i pro kinematické řešení. Nechci dělat reklamu, ale jako zdroj těchto informací (vzorců) jsem použil tuto knihu: http://www.cnckonstrukce.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; + pár drobností z dokumentace výrobců . Je tam celý postup pro výpočet jednak pohonu pro vedení ale tuším, že i pro vřeteno, ukázky různých konstrukcí atd. (Jen pro info, výpočet jedné osy mám v BP na cca 4 strany A4.)
martasg1
Sponzor fora

21. 8. 2015, 1:10

Ahoj, určitě nejdeš s křížkem po funuse :) stále jsem ve fázi výpočtů před návrhem... a asi celou zimu ještě budu... :)

Děkuji za informace - tuto knihu mám a snažím se z ní čerpat, ale bez praktických příkladů výpočtů jsem trochu v háji s matematikou a fyzikou. Představit si to vše umím ale neumím asi vybrat správné vzorce a dosadit správné konstanty. Například konstantu pro statické tření a slip-efekt Garex/olej/litina se mi zatím nepodařilo získat.

Možná by mi pomohla tvoje BP - mohl bys ji poskytnout? Třeba v PDF? Moc by mi to pomohlo... pochopit vzorce dle příkladů.

děkuji
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“