OSH CNC
Ja to nevidim 2x optimisticky. Nie ze by to nefungovalo, ale o vhodnosti respektive vyuzitelnosti.
Je to na unipolarne motory. Prve obmedzenie, konstrukcne zasadne. Dalsia vec ze jedna doska drivera ma rozmery 7x10cm (odhadom) a za 1-2USD si kupim hotovy bipolarny driver so vstupmi enable,step a dir na dps s potenciometrom na nastavenie prudu. A nie je to len o cene a rozmeroch, proste stracat cas vyrobou niecoho, na com sa nemam co naucit (naucil sa uz autor zariadenia) a casovo financne sa mi to neoplati.
Nostalgicky mi to pripomina moj prvy "driver" typu ULN2003 ci ake to bolo oznacenie, akurat ze sa tam nedal regulovat prud
. Tu su sice nejake mosfety na vyssi prud, ale na druhej strane kolko je unipolarnych motorov, ktore ten prud potrebuju?
Je to na unipolarne motory. Prve obmedzenie, konstrukcne zasadne. Dalsia vec ze jedna doska drivera ma rozmery 7x10cm (odhadom) a za 1-2USD si kupim hotovy bipolarny driver so vstupmi enable,step a dir na dps s potenciometrom na nastavenie prudu. A nie je to len o cene a rozmeroch, proste stracat cas vyrobou niecoho, na com sa nemam co naucit (naucil sa uz autor zariadenia) a casovo financne sa mi to neoplati.
Nostalgicky mi to pripomina moj prvy "driver" typu ULN2003 ci ake to bolo oznacenie, akurat ze sa tam nedal regulovat prud

S tvojimi pripomienkami absolutne suhlasim. Chem len ponuknut riesenie pre zacinajucich, mechanicku konstrukciu som vobec neriesil islo len o elektroniku, len to bolo treba na nieco zavesit pre overenie funkcnosti.Bipolarne riadenie je mozne taktiez navrhnut a osadit do mnou nvrhnutej zbernice, ktokolvek moze prispiet. No hlavne mi ide o info pre zacinajucich ako s elektronikov tak aj CNC a LinuxCNC. Ked este neexistoval internet tak som musel chodit do kniznice a kupovat si AMARO alebo KTEcko, dnes je situacia ina takze sa chcem podelit o to co niekomu moze byt na uzitok.
myslím, že je to slepá cesta a škoda energie. Pro začínající je nejlepší koupit něco levného masově vyráběného ... s manuálem a spoustou zkušeností k dohledání na webu.
cosi bastlit tímto způsobem má cenu jen na věci, které nejsou běžně na trhu - prostě tvořit něco, co se firmám nevyplatí pro pár zájemců vyrábět.
cosi bastlit tímto způsobem má cenu jen na věci, které nejsou běžně na trhu - prostě tvořit něco, co se firmám nevyplatí pro pár zájemců vyrábět.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Tak som asi naivny, ked si myslim ze niekto si chce nieco doma postavit pre radost a nie len kupit hotove osadene plosaky a spojit par konektorov. No snad tym nikomu neublizim ak na tu stranku postupne doplnim dalsie info. Som tak trosku Linux pozitiv, takze je to tak trosku aj ukazke ze netreba windows a da sa to cele realizovat na OSS , (navrh PCB- Kicad, cad system FreeCad, riadenie LinuxCNC, generator Gkodu s STL Slic3r pod linuxom...) Mozno niektorym uzivatelom tohto fora pomoze aj nieco zakladne o elektronike (vid prechodove javy v cast prudoveho obmedzovaca pri indukcnej zatazi, moznost pouzitia transilu alebo zenerovej diody ako ochranneho prvku ktore tam tiez doplnim), ako si skompilovat subor modulu na porepocet hodnoty odporu termistoru extrudera na teplotu, ze nieje termistor ako termistor ked si skladaju hotove PCB a neak to nechodi (napr parameter B termistora), pouzitie 555ky ako prevodnik odpor(teplota)/na frekvenciu , nieco o HAL vrstve a PyVCP v LinuxCNC.... Ak to pomoze aspon jednej osobe tak to nebude plytvanie mojou energiou a ak nie tak to moje male
EGO prezije.v 

A rezacka plystyrenu na tejte elektronike si na seba uz davno zarobila http://www.studio-tulipan.sk/index.php? ... &Itemid=94 snad to tu nikto nebude brat ako reklamu. Ak ano tak admin nech kludne zmaze.
Já osobnějsem rád že seněkdo ještě pouští do satvby vlastní elektroniky a nekupuje masovou čínu , ono když si to člověk postaví sám tak z toho má větší radost , samozřejmě časemzjistí že to není tak produktivní jakby potřeboval a něco vymění a dokoupí , ale já jsem pro bastlení , ačkoli sám na to už nemám čas aradši si to koupím , ale kupu věcí si stále navrhuji a bastlím .
a v cem to cloveku ma pomoct ?
vzdyt to provedeni driveru je pekelny + to hlavni - zdrojak z mcu neni dostupny.
dotykova sonda - jediny vykres neni, pripadna konfigurace linuxcnc taky ne.
3D sonda - kopie francouze, pripadna hal konfigurace take ne.
asi jsem spatnej - ale mi ta stranka prijde jako "Hele mam taky doma dilnicku"
ale pokracuj, treba to rozsiris a dotahnes
vzdyt to provedeni driveru je pekelny + to hlavni - zdrojak z mcu neni dostupny.

to Andrej - neber to, že tě zrazuji od bastlení, to ani náhodou ... ale
pokud jsem ještě na škole a začnu stavět driver motoru dle svého - no proč ne, zjistím sice po mnoha hodinách práce, že to sice chodí, ale udělat do toho všechny možné ochrany a udělat to třeba výrobně levné a universální přeci jen ještě trochu energie chce. To je ale ten proces učení, tak to má být a takto roste někdo, kdo pak i něco dokáže.
Ale v 35 letech by člověk už mohl vědět o tom, že kolo už někdo vynalezl - a na věcech, které jsou běžně na trhu by mohl stavět a vymýšlet něco dál.
také ve svém pokročilém věku občas vyrábím koupitelné věci - ale mám radost z toho, že to dokážu vyrobit. Nicméně ani v nejmenším nepředpokládám, že by to někdo po mně opakoval.
Jen namátkou - párkrát zde někdo už řešil ovládání krokových motorů bez PC - nějaký universální generátor pulzů pro použití třeba jen jako posuv frézky, nebo na řezání závitů na soustruhu bez převodových kol ... prostě oblastí, které běžně nejsou na trhu. Práce je na tom dost a leckdo by to rád pak využil
pokud jsem ještě na škole a začnu stavět driver motoru dle svého - no proč ne, zjistím sice po mnoha hodinách práce, že to sice chodí, ale udělat do toho všechny možné ochrany a udělat to třeba výrobně levné a universální přeci jen ještě trochu energie chce. To je ale ten proces učení, tak to má být a takto roste někdo, kdo pak i něco dokáže.
Ale v 35 letech by člověk už mohl vědět o tom, že kolo už někdo vynalezl - a na věcech, které jsou běžně na trhu by mohl stavět a vymýšlet něco dál.
také ve svém pokročilém věku občas vyrábím koupitelné věci - ale mám radost z toho, že to dokážu vyrobit. Nicméně ani v nejmenším nepředpokládám, že by to někdo po mně opakoval.
Jen namátkou - párkrát zde někdo už řešil ovládání krokových motorů bez PC - nějaký universální generátor pulzů pro použití třeba jen jako posuv frézky, nebo na řezání závitů na soustruhu bez převodových kol ... prostě oblastí, které běžně nejsou na trhu. Práce je na tom dost a leckdo by to rád pak využil
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
ono staci citat ze vsetky veci postupne doplnim + to hlavne v priloheoscar píše:a v cem to cloveku ma pomoct ?
- Přílohy
-
- 12C508A.zip
- (323 bajtů) Staženo 188 x
nikomu to nenutim a nemam potrebu to neko obhajovat ze to jetake alebo onake, hlave som to navrhoval s toho co som doma mal, a ked potrebujem vyfrezovat cez vykend doma otvor na display neakeho panelu tak je na com , nemusim cakat a tahat to k FC 16 .chb píše:to Andrej - neber to, že tě zrazuji od bastlení, to ani náhodou ... ale