TechNest.cz - společná dílna

Odpovědět
technest

25. 7. 2015, 11:26

Engineer píše:
Tomáš Svoboda píše:Peníze nejsou problém ,přibude u dveří další cedulka s bílýma hvězdičkama na modrém pozadí :) . Také jsem na tyhle EU akce silně alergickej ...
Souhlas ...
Jinak dodám jednu věc. Jsem strojař a elektronik a dělám to přes 35 let, takže se tím taky snažím pěkně poctivě a za svoje, tedy bez dotací uživit a ani by mně nenapadlo jít dělat třeba právníka, stavaře, památkáře a nebo poradce na dotace či finance. Tak do p... dělejte to čemu rozumíte a nes. :wink: do toho o čem nevíte absolutně nic. Vaše stránky, jejich obsah a veškerý odpovědi autora v týhle diskusi jenom dokazují minimum znalostí v daných oborech a minimum odborné kompetence k tomu co chcete rozjet, ale sebevědomí Vám opravdu nechybí. To co jste si vymysleli je jenom šílenej kočkopes projekt, kterej nebude fungovat (chybí mi tam snad už jen nabídka výroby hřbitovních pomníků :lol: ) a tady si děláte reklamu abyste ulovili pár šílenců co si naběhnou a pošlou peníze... :(
Už jen debata o formách a vstřikolisech .... co to je??? To jsou technologie velkosériový a hromadný výroby, tedy tvrdej buzines, na kterej buďto mám (finance, znalosti atd.) a nebo nemám .... takže můj názor je to, že rozjíždíte normální komerční projekt schovanej pod maskou neziskovky a pro ten jsou reklamní banery nahoře. :twisted:
A co by nás vedlo k tomu, že bychom si ten komerční projekt nerozjeli rovnou? Proč bychom nabírali kohokoliv, aby se pak rovněž stal společníkem, jednatelem? Co je tohle za nesmyslnou konstrukci, to leda bychom byli asi sado-maso, ikdyž, tady v té diskuzi... :D Ok, asi trochu jo, jinak bych sem už asi nepsal... :D :D A proč by byli šílenci? Když jim rovnou, za málo peněz, nabízíme nějaké vybavení rovnou? Navíc, nám ty peníte pošlou na transparentní účty - to jsme je dělali jako proč? Asi jsme hodně hardcore sado... :D A já jsem snad někde v diskusi bil v hruď a rozdával rozumy (krom truhlařiny)? Ne, rovnou jsem psal, že o tom vím kulový a přiznal jsem, že právě proto jsem lezl sem, abych se něco dozvěděl a nejlépe našel jednoho člověka, co v tom hned nehledá levárnu, ale vyzná se ve strojařině. Jinak, asi jsem divnej, ale dělám do všeho, prostě mě to zajímá a jsem hlava otevřená a baví mě se učit novým věcem, naneštěstí asi takový lidi přesně hledáme, protože takto postižen ve spolku nejsem zdaleka jen já. A dosti podobný projekt tu v Praze již pár let funguje, jen je to komerčárna a to prostě dělat nechceme (ale je fakt, že hřbitovní pomínky nedělaj...)
Naposledy upravil(a) technest dne 26. 7. 2015, 1:47, celkem upraveno 1 x.
technest

25. 7. 2015, 11:32

PAKO.ll píše:Vytvořil jsem podobnou utopii pro okruh přátel okolo aut...dílnu na auta po víc jak ročním provozování mě to naštěstí stálo při ukončení jen pár desítek tisíc. O vybavení ani nemluvím. A o čase co mě stála likvidace umě schovaných odpadů.

Takže po zkušenostech...utopie kdy účastníci začínají mít náturu jak komunisti.
A jak to bylo nastavené? Docela by mě to zajímalo - předpokládám, že Jste sdružovali podnikatelské subjekty a každý lovil peníze a proto to skončilo... Nebo to byla taky neziskovka? Členi s komunistickým pojetím světa se u nás stoprocentně taky objeví, jde o to, jak jim domluvit. Ostatně, členovi se domlouvá daleké lépe, něž společníkovi... ;-)
Naposledy upravil(a) technest dne 26. 7. 2015, 1:48, celkem upraveno 1 x.
technest

25. 7. 2015, 11:42

HonzaCh píše:Njn, nejhorší na tom je, že tak to bohužel funguje. Jak se do Brusele volá, tak se z Brusele ozývá. (Brusel se skloňuje podle vzoru prdel.)

Celé podělané dotacování. Polovinu peněz ukradených z kapes poplatníků sežere proces (ouřadi), aby se pak nalily do kapsy jakémukoliv šikulovi, který je schopný za dotaci i sežrat bruselské lejno a naučit se odpovídat dle befelu (nebo zaplatit dalšího vyžírku, který se tím dokonce živí).

Inu, kdo jste hlasovali pro EU, máte, co jste chtěli. My ostatní máme, co jsme nechtěli, co jsme nebyli schopni ostatním vytmavit/vysvětlit, a nakonec, co je důsledek diktatury většiny, byť by třeba (!) byla tvořena idioty (IQ < 35) Prosím, nechť si to zde přítomní voliči EU, ČSSD a pod. chátry neberou příliš osobně, přes občasné rozkoly idiocií zde zřejmě nikdo netrpí.

Jistě, pro různé baslení by bylo to prima, kdyby takové šopy opravdu rozumně fungovaly v kdejakém větším městě (na dědinách možná fungují sousedské vztahy). Ale nedovedu si představit, jak to funkčně zorganizovat byť i s ochotným mecenášem za zadkem. Vždyť tady se pohříchu nectí ani takové pičoviny, jako se obtěžovat sehnout a uklidit po vlastním psovi, natož jiná pravidla... Myslím, že utopie je ještě hodně eufemistické označení.

H.
Dílen na podobném principu je ve světě celá řada a fungují a mají i hodně drahé vybavení a bez dotací. V Praze již min. 2 roky taky jedna funguje, jen je to podnikatelský subjekt. V Plzni teďka vznikla u nás druhá (ale z dotací). Tak mi vysvětlete, co je na této myšlence tak šíleného? Leda tak to, že jsme to udělali jako neziskovku a to jsme udělali proto, že jsme se domnívali, že tak oslovíme daleko víc lidí, kteří pod tím neuvidí komerci a honbu za prachama. Protože to chceme dělat jen proto, že nás to prostě jen baví a jsme hobbíci a chceme se to naučit.
technest

25. 7. 2015, 11:48

Rambo007 píše:Do vlastní dílny jsem už nainvestoval opravdu hodně. Hodně mne mrzí když něco poničím, ale stává se to bohužel často. Občas přijdou do dílny synci, kteří mají kladný vztah k vercajku i strojům, ale "jenom" to občas uklidí někam jinam a je to k nenalezení. Nefunguje to tedy tak jak by mělo a to jsme rodina a nikdo nic nekrade. Nedokáži si představit jak by tohle mohlo fungovat mezi více lidmi. Už vidí, jak hlásí: "tak dneska jsem zapomněl zapnutý posuv a narval suport do univerzálky, bude stačit 20 kK4 nebo mám dát víc. Po měsíci to bude chtít před použitím každého stroje nejprve jeho generálku a potom teprve začít něco dělat. Jestli se ale ke stroji v mezidobí nepostaví někdo jiný.
Proto správce, proto přebírky pracoviště, proto přísná pravidla, proto školení a to proto, protože to vidíme stejně a víme, že se tím budeme zabývat od rána do večera. Ale možná rovněž fakt, že to "není v rodine", a že členové budou muset před vstupem zaplatit nemalý vstupní členský poplatek, nám to trochu usnadní. To uvidíme, ale jsem si jist, že nad tím strávíme hodně času.
Naposledy upravil(a) technest dne 26. 7. 2015, 1:50, celkem upraveno 1 x.
technest

26. 7. 2015, 12:04

Hades píše:To: ertlac

v Praglu to jde s dotacemi snad nejlépe v celé ČR....

ale abych neodbočoval od tématu....

jak už jsem napsal, držím vám palce, bohužel si to představuje "jak Hurvajs válku..."

už vám to tu napsali i ostatní, nikdo vás nepojistí, byť vám budou pojišťovny slibovat kde co....
A i na podebraném palci se na vás kde kdo napakuje...

A pokud teprve sháníte informace o vstřikolisech, CNC, soustruhu atd, tak se stále pohybujete v "hobby" prostoru.
Ale to už vám tu vysvětlili jiní, je to dost velká utopie, vstřikování atd...
CNC...
kdo vám to bude programovat? Hobík, co přijde z ulice?
Stroj nabouráte jen jednou a škoda na něm bude obrovská...

No a tak bych mohl pokračovat do nekonečna....
Ale ne, já už se tomuto vláknu vyhnu...

Jak už jsem psal, držím vám palce, ale raději si u někoho zaplatím vyrobení dílu, než se do toho srát sám, když tomu nerozumím...
Pardón, ale věta, že "...v Práglu to jde s dotacemi snad nejlépe z celé ČR." je naprostý nesmysl! Praha nemá zdaleka tolik možností čerpat dotace EU, jako zbytek ČR a to z prostého důvodu - vysoké HDP na hlavu a to jedno z nejvyšších i v rámci EU. V Praze se Vám potkají a "melou" všichni z ČR, takže Ti chytřejší zůstanou mimo Prahu a "upečou" si to doma a mají to i daleko snažší, protože se spíš všichni znají, než v miliónovém Práglu. Čili - opět, proč bychom to zakládali v Praze? Protože je tu nejvíc lidí a protože s dotacemi nepočítáme, resp. určitě zkusíme o něco někde požádat (byli bychom hloupý, kdybychom to nezkusili), ale když už se něco zázrakem povede, budou to max. tisíce z městský části na podporu neziskovek...

Tak to se neshodneme - to já si to spíše zkusím vyrobit sám a 100x to zvorám, ale pak se mi to povede a příjdu na to. Já si to ale budu moci dovolit, mě nebude čekat zákazník, apod., já si to budu dělat jen sám pro sebe a když to vzdám, pak si to klidně někomu zadám. Neříkejte mi, že Jste tady samí profíci, co to děláte 9 hodin denně a že tady není nikdo takový, který "vyrostl" z kolene k pořádným mašinám sám a dělá si to pro sebe, pro zábavu.
Naposledy upravil(a) technest dne 26. 7. 2015, 1:51, celkem upraveno 2 x.
technest

26. 7. 2015, 12:22

Engineer píše:Stanovy jsem si přečetl .... nebudu je komentovat, ať si je pročte každý kdo má chuť.
Jen mně zaráží jedna věc .... máte stanovy, nabíráte členy, zveřejnili jste výši poplatků, máte jakési utopické představy o komunitní dílně, mícháte komerci a hobby dohromady, ale nikde jsem neviděl co za vesměs ne zcela malé poplatky nabízíte, žádný harmonogram, kdy bude to, kdy ono atd..... takže se nedivte, že po 25 letech tunelování týhle země jsou normálně uvažující lidi dost obezřetní, kritičtí a skeptičtí. Slibů a podfuků jsme už zažili hrozně moc....
Nejdřív něco hmatatelného, co stojí nohama na zemi, ukažte a pak můžete čekat i nějakou podporu a možná potlesk, zatím ale ničím nevybočujete od zavedený praxe, která je obvykle o spoustě keců co bysme a jak bysme .... když nám na to někdo dá peníze. Začněte třeba tím, že svůj megalomanský projekt omezíte na malou truhlářskou dílnu (předseda přeci říkal, že vercajk má.... :D ), vybudujte ji pro začátek třeba jen pro sebe (když každej z Vás zakladatelů spolku dá jednu svoji měsíční vejplatu tak máte dost financí na start a na placení nájmů, energií a dalších režií) zpublikujte to, ukažte jak fungujete a pak nás pozvěte na den otevřených dveří. Ukažte nejdřív co reálně nabízíte a pak Vám to možná vyjde a lidi se pohrnou. Zatím jste ale kromě fotky Vás pěti vůbec nic neukázali, jen samé bla, bla, bla. :wink:
Třeba začněte tím co kdo z Vás pěti rukama vyrobil .... to bude mít mnohem větší přesvědčovací hodnotu než když se tady na nás Vás pět postupně v diskusi vystřídá. :lol:
Stanovy pro spolky jsou prakticky jen jedny, ono, Občanský zákoník nám moc prostoru k úpravám nedává, takže jsou, jaké jsou...

Máme to v dokumentech v zápisu z 2. Rady. Nicméně je to totální nástřel, nejzásadnější je, na kolik "uhádáme" nájem a jaké prostory - od toho odvodíme zbytek a jsme si vědomi, že díky charakteru prostor se nám vyvine i "seznam provozů", protože zdaleka ne vše je možné realizovat všude. Nedivíme se, proto tam všechno dáváme a rovněž máme i oba účty transparentní, apod.
Ano, tomu rozumím, já sám jsem byl zastáncem přesně této linie, že je nejprve nutné něco předvést, nicméně jsem byl ubit argumenty, že to bychom si to rovnou mohli udělat jako s.r.o, nemluvě o tom, že beztak už tak toho hodně věnujeme - čas, peníze i vybavení. Až budeme mít za týden ten seznam vybavení a třebas se hneme i s prostory, tak to zase bude o něčem jiném. Nás nenapadlo, že se tady z toho stane taková křížová výprava, předpokládali jsme spíš opatrný zájem, právě proto, že jsme zatím nic nepředvedli. Jinak super! Konečně rozumná reč, než jen, že jsme vyčůránci, totální vypatlanci a že nás nechcete rovnou poslat do prdele! A Robert (od nás) už to nezvládl psychicky, je to docela citlivá duše, tak když to tady viděl... ;-) Ale zrovna to je TEN, u něhož jsem si jist, že tu cnc frézku klidně naprogramuje, protože je vážně dobrej (ale to mu neříkejte... ;-).
Naposledy upravil(a) technest dne 26. 7. 2015, 1:55, celkem upraveno 1 x.
technest

26. 7. 2015, 12:50

robokop píše:Doporucuju projit mailinglist brmlabu aby jste poznali realitu takovychto projektu
ackoli par tamnich znam nikdy bych necekal ze si budou provadet takove veci jako se tam parkrat ukazalo
viz treba vykradena pokladna sdruzeni atd...
ve finale taky breci po soustruhu, cnc a pod. Ale po zkusenostech na to nemaji odvahu pustit k tomu nezkusene takze zatim nic neporidili
on takovej soustruh pak v takovemhle provozu jen na kudlach vyjde draz jak zakazkova vyroba
Ano, brmlab známe, pár lidí od tamtud rovněž i osobně a víme o tom. I ta jediná 3D tiskárna jim tam už pěkných pár měsíců stojí... Problémem brmlabu je to, že je zadarmo a lidi si toho neváží. Krom toho, těch snílků je tam podstatně víc, narozdíl od nás (ikdyž Vám to teďka asi přijde neuvěřitelné, že je na tom někdo ještě "lépe"... ;-). Čili oni fakt ani nepředpokládali, že by tam někdo byl schopen těch věcí, co se tam děly pak. To my si tyhle věci uvědomujeme a hlavně - to současné vybavení je naše, soukromé, takže si pište, že Vám tam případně bude furt někdo stát za zády, pakliže nebudeme mít jistotu. A nejsme zadarmo, to je naše velká výhoda, člověk, když u nás něco podělá (a příjde se na to, samozřejmě), pak už mu těch x tisíc nikdo nevrátí, ale hlavně - už ho tam nikdy víc nepustíme. I tak, jak už jsem psal se tohoto obáváme a na provozním a návštěvním řádu si dáme záležet. Ohledně financí - nejsme až tolik "free" a důvěřiví, jako piráti, u nás pokladnu nenajdete, vše jde zásadně jen přes transparentní účet, aby v tom bylo jasno hned na první pohled. Aby se na Ty, kdo to budou zneužívat o to rychleji přišlo...

A je pravdou, že před soustruhem máme respekt, to už není sranda. Taky rovněž všude píšu, že to nebude hned. Ale cnc frézka a 3D tiskárna... ;-)
Naposledy upravil(a) technest dne 26. 7. 2015, 1:57, celkem upraveno 1 x.
technest

26. 7. 2015, 1:03

Engineer píše:A ještě pár rad zdarma ...
Upravte stanovy tak abyste si lidi, který k sobě pustíte mohli dobře vybrat, musíte fungovat aspoň co do důvěry jako velmi slušná a spořádaná rodina, jinak končíte ... Firemní členství je hovadina, první vyčůránek (a že jich tahle země má požehnaně), kterej na Vás natrefí z Vás sedře kůži zaživa. Jak? Jednoduše ... zaplatí Vám členství a pak bude požadovat plnění slibů, tedy třeba přístup k soustruhu i v situaci kdy to nebude možný (rozbitej, nebude v dílně dohled, nebude vercajk atd...). Následně Vám sdělí, že požaduje náhradu za ušlou zakázku v řádech stovek tisíc kterou si vzal protože si myslel že když je členem spolku tak to bude mít kde udělat .... a s dobrým právníkem Vás vykostí. Jako platící firemní člen měl přeci nárok na využívání strojů a dílny ... to slibujete, to nabízíte, to si zaplatil. A jak říkal jeden můj bohužel již zesnulý kamarád .... jsme v Čechách, takže očekávejte spíš potíže než procházku růžovou zahradou.
No, ono to s tím výběrem není právě díky novému Občanovi taková legrace. A krom toho, jak to poznáme?

U firemních vyčůránků - takto to ale fungovat nebude, my nebude garantovat nikomu nic, jsme jen neziskovka, hobbíci, pakliže máte termín, tak si to zadejte komerčně. Jinak si počkejte a pak si to klidně u nás vyrobte sami. Krom toho, nebude možné tam jet zakázkovou výrobu - bude to limitované dle každého stroje, právě proto, aby nám to ten první firemní vyčůránek hned nezaplatil a nestál u strojů od rána do večer a od večera do rána. Bude to prostě omezeno. Negarantujeme nic, zaplatil za to, že k nám může zajít a je jedno, jestli jde na pokec, anebo na soustruh. Popravdě, zatím, když už se nám někdo přihlásí, tak jsme překvapeni, neboť jsou to lidé s podobným smýšlením, jako my a navíc, každý je ochoten něco půjčit, případně darovat a to jsou lidi, které jsme nikdy neviděli! Čili si myslím, že to snad nebude až zas tak zlé. Ono, 5 tis. Kč pro hobbíky a 15 tis. Kč pro firmy, když jim nic negarantujete není málo, čili proč by tam vyčůránci lezli? Těm bude jasné, že po nich půjdeme a že jim budeme koukat pod prsty, co tam kutí. A že to před námi budou jen těžko skrývat. Je tohle vůbec nezajímá, oni potřebují termíny a mít hotovo.
kovoel

26. 7. 2015, 1:09

E
Naposledy upravil(a) kovoel dne 22. 7. 2018, 5:05, celkem upraveno 1 x.
V20
technest

26. 7. 2015, 1:17

echt píše:hmm ... pojištění, s tím se to má v čechách asi tak : dokud platíš a nic po nich nechceš. je vše OK

ps. smlouvu s tebou uzavřou jen tehdy, pokud jsou si už předem na 99% jistí, že až dojde na lámání chleba, tak mají několik otevřených cestiček jak se z toho vyvlíknout a to si piš že je využijí ... a ty do té doby žiješ v iluzi, jak si dobře pojišten
Ano, to je taky pravda, ale prostě něco udělat musíme. Když nás takto ojebou, tak to holt budeme muset vyřešit jinak, ale už to nebude pojištení. Uvidíme, i podle podmínek smlouvy, co na nás vymyslí, přinejhorším se stane jen to, že to nepojistíme rovnou a budeme to muset řešit operativně, až to nastane (např. mimořádný členský příspěvek, apod.).
technest

26. 7. 2015, 1:32

Engineer píše:
echt píše:hmm ... pojištění, s tím se to má v čechách asi tak : dokud platíš a nic po nich nechceš. je vše OK

ps. smlouvu s tebou uzavřou jen tehdy, pokud jsou si už předem na 99% jistí, že až dojde na lámání chleba, tak mají několik otevřených cestiček jak se z toho vyvlíknout a to si piš že je využijí ... a ty do té doby žiješ v iluzi, jak si dobře pojišten
Tak. tak ... znám velmi dobře z osobní zkušenosti. Skoro tři roky jsem žil v iluzi, že mám pojištěnej barák, pak mi najednou řekli, že smlouvu uzavíral na pobočce nějakej brigádník a že je vlastně neplatná a že v případě plnění nedostanu ani korunu, protože a protože a jestli chci tak jedině nová smlouva za cca desetinásobek .... no skončil jsem to a rok na to mně spláchla povodeň. Aspoň jsem si ušetřil šok z toho, že bych stejně nic nedostal.
Jinak za tři zkrácený prsty na elektrickým hoblíku jsem před cca 14-ti lety dostal závratných 300 Kč .... prej kdybych měl trvalejší následek v podobě chybějícího prstu. :lol: Dnes se směju, prsty díky nemocnici ve Vysokým nad Jizerou fungujou, hoblíku se vyhýbám obloukem a úrazový pojištění jsem zrušil. :wink:
Tak to bohužel u nás taky dost často chodí. Je zvláštní, že se vždycky vymlouvají na brigádníky, asi jsou tam brigádně všichni... ;-)

Engineer píše:jo Rc forum (Rcmania) je speciální svět .... nejste tam Ti vyvolení. :wink: A nejste jistě sami ...
Tady dostanete sice sodu, ale jak vidíte nikdo Vás aspoň nemaže. :)
Taky mě to samotného překvapuje, jak nás tady tak dlouho tolerují... :D ;-)
technest

26. 7. 2015, 2:10

kovoel píše:Tak samozřejmě myšlenka společné dilny jakési komuny je hezkà chytlavá idea a možná spíše ti někteří mladší ,se nechají nachytat. Neblázněte , jen si vyhodíte penize!!!
V krátkodobém měřítku se to možná povede.Mozná i pár jednodušších strojů bude.
Ale dlouhodobě to bez milionáře filantropa a nebo pravidelných dotací fungovat nemůže a to se těžko povede.
I já , když byl mladý a blbý a plný idealů si myslel , že změním svět.
Je vidět, že předseda Vlk je , z ROPU zkušený diskutér připravený odpovídat, polemizovat a nic ho nerozhodí a je , jak se řiká splachovací.
Za mě palec dolů a toto téma již sledovat nebudu.
Mám, z toho akorát zkaženou náladu.
Nebudu se zlobit a na hovadiny nemám čas.
Sbohem předsedo a TechNeste
A na čem to tedy podle Vás ztroskotá? Podle nutnosti najít filantropa, anebo pravidelné dotace, usuzuji, že na financích. Jak je možné, že např. DIY Praha funguje už několik let (a bez dotací i filantropa)?

No, nevím, jestli jsem zkušený diskutér, nebo ne, ale mě prostě vadí, že to tady házíte rovnou takto přes palubu, aniž byste tomu dali šanci. To se nezlobte, ale to, už z principu, vadí mě, proto tady takto vysedávám. A upřímně, taky mě to dvakrát nenaplňuje. A že z toho máte zkaženou náladu? Z čeho Vy můžete mít zkaženou náladu? Že jsem zkušený diskutér, anebo že jsem mladý, blbý a plný ideálů? Pakliže mě dokáže něco nadzvednout, pak je to právě toto.

Tak se nezlobte, to jsem nechtěl.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 7. 2015, 8:45

Btw fakt se mrknete na ten brmlab tam spoustu praktickych problemu uz resili
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
elbarto

26. 7. 2015, 10:00

Spolecne vlastnicvi nemuze fungovat, nikdy nefungovalo a fungovat NEbude. Puvodne mozna cista Marxisticka myslenka byla prekroucena a vnikla z toho komunisticky hydra, ktera uz nesla zastavit.
Fabriky vratime vykoristovanym delnikum, vsechno bude spolecne a vznikne idealni beztridni spolecnost. Zle vykoristovatele tovarniky poslali relaxovat a premyslet o zvych "zlocinech" na par desitek roku kopani uranu.
Kdy byl rychly nemusel kopat uran a stacil utect s holyma rukama. Nevim co bylo horsi. Uplny stastlivci mohli pracovat ve svych fabrikach, jako posledni delnici a divat se niceni sveho majetku.

Kdyz vidim podobna uskupeni otevira se mi kudla v kapse. Historie se zkratka donekonecna opakuje. Nic nemame, tak vymyslime k cemu se da dostat. Nikdo nam nic neda (prekvapive) tak zacneme vymyslet zakony, jak si treba podobne veci vynucovat. Vim, zni to fantasmagoricky, ale tema povinneho prijimani uprchliku bych si pred 20 roky neumel predstavit ani ve zlem snu. Podobna uskupeni mi prijdou, jako novodoba generace komousu, kteri uz zase spekuluji k cemu se dostat bez prace, zazemi a financni. Vyhodite agitarora dverma vleze oknem. Rady, zapisy, predsedove, pindalove proste zacinajici komousi zase vystrkuji ruzky. Nepisu nikdy zadne dlouhe memoary, tohle je jedina a posledni vyjimka. At se pradeda nemusi otacet v hrobe.

Napadaji me pouze snad dve vyjimky. Prvni byl Svazarm. Nekonecny zdroj financi, materialu a moznosti. Napriklad v pripade letani se mohl clovek venovat dnes drahemu konicku a symbolicky poplatek a brigadnicke hodiny sekani travy ci hrabani listi na letisti. V zamestnani navic velke plus. S dedou a pradedou tovarniky jsem mohl na podobne hratky se SSM ci Svazarmem zapomenout hi,hi. V dnesni dobe se stedry sponzor snad jen tezko najde. Pokud ano, tak co treba vim Skoda Auto pomaha ucnakum. Logicky proc by mela sponzorovat lehkozivky co si chteji zadara hrat ? Navic rozpocet na prostory, energie, stroje, pojisteni nebude zrovna maly.
Druhou vyjimkou pekne fungujici komunity, kde bylo vsechno spolecne byl Hippies. Pod mnozstvim LSD a marihuany clovek potlaci svoje prirozene lidske vlastnost, jako hamizdnost, lakota, atd. a je happy. tady to fungovalo moc pekne.
Spolecne bylo vsechno vcetne partnerek hi,hi. Bohuzel soucasna pravni usporadani nemaji pro podobne "kluby" pochopeni, coz v tomto pripade je docela skoda :-) ... velka.

Nechci uz resit zminovane komousovske lehkozivky, to je z meho pohledu uzavrene tema. Ona nam nefungovala ani spolecna autodilna. Stale se resilo, kdo spotreboval sud oleje, kdo nevycistil nebo znicil naradi, atd, atd, atd.
Kdyz doslo na placeni najednou se lidi kroutili, jak malo v dilne byli, proto je preci nespavedlive platit rovny podil a donekonecna. I kdyby se seslo vice lidi co stroje maji bude se tohle resit. Stroj nepojede, kdo za to muze, kdo to opravi, za co, kdo bude brousit a kupovat tupe ci poskozene nastroje, material, atd.

Posledni otazkou spolecneho hrani je odpovednost za skody a urazy. Franta naboura vreteno na CNCku a komunita udela sbirku ? Uz vubec si nemumim predstavit urazy. Nejsem si uplne jisty zda lze obchazet zakon nekakym reverzem
ci podepsanym prohlasenim. Zakladni skoly jiz davno zrusily pracovni cinnosti. Deti jiz nikdy nepoznaji pilku, rucni vrtacku ci pilnik. Dnes se nenajde ucitel, ktery by byl takovy blazen a vzal si na sebe zodpovednost. Soucasne se rusi chemicke laboratore a dobre skoly pousti detem alespon videa. Netvrdim, ze se nekde nenajde skola, kde reditel je kaskader a neco podobneho provozuje. Pritulkyne, jako reditelka velke prazske skoly podobna temata resi stale. Deti upadnou, odrou si koleno a rano prijdou rodice s advokaty a vyhrozuji zalobami, proste Amerika. Pokud clen podobne komunity pravne vzdelany prijde o prst na frezce rozpouta soudni peklo.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

26. 7. 2015, 10:23

technest píše:
No, ono to s tím výběrem není právě díky novému Občanovi taková legrace. A krom toho, jak to poznáme?

U firemních vyčůránků - takto to ale fungovat nebude, my nebude garantovat nikomu nic, jsme jen neziskovka, hobbíci, pakliže máte termín, tak si to zadejte komerčně. Jinak si počkejte a pak si to klidně u nás vyrobte sami. Krom toho, nebude možné tam jet zakázkovou výrobu - bude to limitované dle každého stroje, právě proto, aby nám to ten první firemní vyčůránek hned nezaplatil a nestál u strojů od rána do večer a od večera do rána. Bude to prostě omezeno. Negarantujeme nic, zaplatil za to, že k nám může zajít a je jedno, jestli jde na pokec, anebo na soustruh. Popravdě, zatím, když už se nám někdo přihlásí, tak jsme překvapeni, neboť jsou to lidé s podobným smýšlením, jako my a navíc, každý je ochoten něco půjčit, případně darovat a to jsou lidi, které jsme nikdy neviděli! Čili si myslím, že to snad nebude až zas tak zlé. Ono, 5 tis. Kč pro hobbíky a 15 tis. Kč pro firmy, když jim nic negarantujete není málo, čili proč by tam vyčůránci lezli? Těm bude jasné, že po nich půjdeme a že jim budeme koukat pod prsty, co tam kutí. A že to před námi budou jen těžko skrývat. Je tohle vůbec nezajímá, oni potřebují termíny a mít hotovo.
Odpovím otázkou ... jak poznáte co je a co není zakázková práce, co je neziskové hobby a co je komerce? Chcete nemalý peníze, ale vlastně nikomu nic negarantujete??? No nevím, nevím ... :( Děkuji za odpovědi, ale nic ve zlém ... za mně palec dolů, vybrali jste absolutně šílenou šíři záběru, nemáte vůbec představu co vlastně reálně chcete, do čeho jdete a při vší úctě stále to na mně působí jako akce pár lidí co spuštěním "projektu" hledaj sponzory pro svoje volnočasové aktivity. Možná Vám křivdím (bohužel mám již mnoho negativních zkušeností) , ale jak jsem psal už výše, postup, který jste zvolili, tohle velmi silně evokuje a je krajně nešťastný. Nejdřív jste měli vybudovat něco víc než webový stránky a stanovy spolku, ukázat nějaký malý funkční model třeba hodně omezený komunity a pak lákat další lidi a shánět prostředky na rozšíření aktivit. Takhle jak jste to postavili to je velmi nedůvěryhodné a dost to kopíruje hurá akce našich šílených politiků. Hodně štěstí .... budete ho nejspíš potřebovat.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní odkazy“