návrh frezky KIKO

fotky našich strojů, aneb co máme doma
kiko01
Kontaktovat uživatele:

2. 11. 2008, 11:14

Tak po pol roku uvazovania ako sa dostat k CNC stroju som sa aj ja rozhodol pre zostrojenie vlastnej cnc frezky, a po par tyzdnoch citania tu na fore a na nete som spravil prvy priblizny navrh tak vam ho chcem ukazat a rad by som si vypocul nazory. Co sa tyka materialu tak hlavna konstrukcia bude z jaklov 100x50x5mm. Stôl mam liatinovy z nastrojarskej frezky a ma rozmery 750x240mm.

kiko :roll:
Přílohy
frezka_verzia1.jpg
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

2. 11. 2008, 11:20

Kolejnice nemuzes mit primo na tom jeklu, a mas docela poddimenzovany sloup, bude malo tuhy torzne a vertikalne.
Jinak supr.

Jeste bych doporucil spojovaci kus mezi X a Y udelat na vysku co nejmensi.
Z-tova osa by sla udelat i tak ze by se kolejnice pripevnily primo na stojiny sloupu a jezdilo by cele vylozeni i se vretenem. ak jak to je bude omezena pracovni plocha v ose z spodkem vylozeni Z-tovky.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
kiko01
Kontaktovat uživatele:

2. 11. 2008, 11:59

tie kolajnice budu samozrejme na pasovine v drazke, a z boku este pritlacene listou,toto je len hruby navrh, kedze viem ze konecna podoba bude ina...
stlp by som vystuzil rebrami,lebo rad by som vyuzil co najviac z tej jokl 100x50, kedze budem kupovat 6m..

dalej ten medzikus medzi X a Y uz ma napadlo ze by tie profily mohli byt nalezato a v strede este vystuzene mensim profilom na ktorom budu aj domce s maticami posuvov.

tu Z os som nechcel mat celu na kolajnici kvoli hmotnosti, neviem aky silny krokovy motor by bolo treba, teraz ratam s pouzitim 8Nm a Profi2 ovladac s 500W zdrojom ale este to nieje konecne rozhodnutie, necham si vo vsetkom poradit od skusenejsich

A este nieco, tie pohybove skrutky som uvazoval upevnit iba z jednej strany v prirube na ktorej bude aj KM a s pouzitim dvojice kuzelikovych lozisk.
bobik

2. 11. 2008, 1:48

Vykašli se na jekl profil. Budeš s tím mít jen problém při přerovnávání. Z jeklů možná ten sloup pro osu z (více masivní) ale ostatní bych nahradil broušenými ocelovými deskami. Cena za 1kg tak 30-40Kč. Minimálně se zamysli nad nahrazením jeklovýho rámu pro domečky lineárů za broušenou desku.
kiko01
Kontaktovat uživatele:

2. 11. 2008, 4:21

pouvažujem nad tym, asi to bude jednoduchsie a presnejsie ak dam do stredu namiesto joklov jednu dosku, aj ked som to planoval zrovnavat na frezke ale tie dosky budu rychlejsie hotove... :wink:
kiko01
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2008, 8:10

Zdravim vas vsetkych, tak pridavam dalsi, prerobeny model mojho vytvoru, budem sa snazit to spravit podla moznosti s minimom zvarania, aby konstrukcia nepracovala... profily budu hrubostenne jakle 8-10 mm stena, vedenia by som chcel pouzit HIWIN 25mm...
Přílohy
zostava_verzia3.jpg
prichy

5. 11. 2008, 8:34

reknu svum nazor a budu spis cekat na jeho zhodnoceni, nez ze bych radil jo?

Koukam na vylozeni Z-kove osy a vzdalenost voziku na Z ose, pripada mi, ze by bylo lepsi mit pomer techto dvou vzdalenosti ve prospech vzdalenosti voziku.....cili treba vylozeni 150 vzdalenost voziku 200 nebo vice (to je samozrejme jen priklad)
Prichy
QNX
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2008, 9:44

prichy: Na to není potřeba názor. To je potřeba vypočítat :-)
kiko01
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2008, 6:12

chapem, na Z osi je este kratka kojalnica, nepocital som zatial moment ktory by tam posobil ale budem sa snazit vzdialenost vozikov spravit vecsiu... A este by som sa chcel opytat, na ktoru os je lepsie pouzit predpete matice? viem ze asi nalepsie na kazdej,ale napr na Z osi mi predpetie vytvara vlastna vaha vretena...

a dakujem za vase postrehy a rady, je to super ze je toto forum a su tu aj fajn ludia ktori maju skusenosti a povedia svoj nazor :)
LO-76

6. 11. 2008, 7:05

kiko01 píše:ale napr na Z osi mi predpetie vytvara vlastna vaha vretena...
to ano ale ked pride nastroj do zaberu tak to uz platit nemusi
prichy

6. 11. 2008, 1:39

QNX píše:prichy: Na to není potřeba názor. To je potřeba vypočítat :-)
asi jsem tam nemel davat ty hodnoty hih

QNX: a pak to predimenzovat ze? :-D , uz se vidim, jan nekde shanim 12-ku desku protoze mi zrovna vysla a ja mam jen 15-ku, ta je sice zadarmo, ale vzorecky o ni nic nerikaji :-D

ne, vazne.....zajimalo by mne, kolik lidi pocitalo konstrukci sve masinky, zajimava by byla anketa

mame tu vubec nejake anktety? (to robokop)
Prichy
bobik

6. 11. 2008, 2:00

Jak plánuješ osadit kolejnice pro vozíky? Musí ležet v rovině a být rovnoběžné, že ano. Dále musíš dosáhnout kolmosti mezi x a z. Koukám, že zetkový sloup bude svařený se základním rámem napevno, takže nějaké strojní přerovnávání funkčních ploch asi nehrozí.
QNX
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2008, 3:01

prichy: Konstrukci celé mašiny jsem nikdy nepočítal, ale třeba tuhost portálu ano. Stejně tak zatížení lineárních vedení. Výpočet to není složitý a člověk aspoň dostane představu o tom, co tam je za síly. Výpočty zatížení lineárů doporučuju provést ..... a pak to stejně pořádně předimenzovat :-)
kiko01
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2008, 7:53

bobik píše:Jak plánuješ osadit kolejnice pro vozíky? Musí ležet v rovině a být rovnoběžné, že ano. Dále musíš dosáhnout kolmosti mezi x a z. Koukám, že zetkový sloup bude svařený se základním rámem napevno, takže nějaké strojní přerovnávání funkčních ploch asi nehrozí.
No prave preto by som rad pouzit presnu brusenu dosku aby to bolo rovnobezne a kolmost sa budem snazit ustavit, a ak bude ta doska presne zuhlovana tak to celkom pojde, a ten Z stlp musim vymysliet upevnit tak aby to nebolo zvarane o spodny ram ale aby to bolo dost tuhe ako celok a to prave este nemam vyriesene... lineary budu voci sebe este ustavene hodinkami a oprete o pritlacne listy, a aj voziky budu po bokoch ustavene listami...
bobik

7. 11. 2008, 12:38

já bych na x-rám pro lineáry a z-sloup "navařil nějakou páskovinu o síle 10mm, pak bych dospod navařil patky. Po svaření se ti rám samozřejmě zkroutí do vrtule, tomu se bohužel nevyhneš. Necháš ho buď žíhat na odstranění pnutí nebo ho necháš pár týdnů (měsíců?) vystárnout. Pak necháš na NC přerovnat patky do roviny, ale pozor ať to upnou jen dvě na sebe kolmé strany a roh, který bude odstávat od desky vypodloží a pak teprve upnou. Jinak ti rám přitáhnou k desce, páč je to jen z profilů, tak se poddá a po uvolnění z toho budeš mít zase vrtuli.
Po přerovnání patek rám otočí a upnou za patky. Přerovnají ti páskovinu do roviny pro z-sloup a pro lineáry ti udělají drážky na H7, stačí 3mm hluboký. Budeš mít zaručenou rovinnost a rovnoběžnost.
Práce na CNC tak 2 hodiny, což jsou tak 2000Kč. Odpadnou ti ty příložky.
Jinak ať se dílo daří.
Naposledy upravil(a) bobik dne 8. 11. 2008, 6:07, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“