Deska HY-JK02-M a Driver HY-DIV268N-5A

Odpovědět
vencavagon

10. 8. 2015, 6:24

Zdravím Vás pánové,

rád bych se zeptal za účelem objasnění na některé věci ohledně driverů atd.
"Som z toho volaký zmetený, Herr, pan velkomožný"......

Za účelem patláma, patláma, paprťála - žbrluch, jsem si koupil desku na LPT port - HY-JK02-M a driver HY-DIV268N-5A.
Desku s driverem jsem zapojil dle nákresu - informace z internetu.
Krokový motor není zakreslen.
Oddělovací deska je napájena pomocí 5V z USB počítače.
Driver je připojen na usměrněný zdroj tovární výroby - 24V / 10A.

Motor Nema 23 se mi podařilo rozpohybovat pomocí nasmoleného programu v Delphi, točí se celkem dobře, má i velké točky.
V programu to probíhá asi tak, že sepnu pin 1 pro EN, následně pin 14 pro DIR (nebo také ne, podle směru, který potřebuji) a do toho kvedlám na patřičné frekvenci s pinem 2 pro PUL.
Na osciloskopu se mi amplituda jeví velmi podobně jako z Mach3.
Piny jsem přiřadil podle popisu přiloženému k desce.

Teď co mi není zcela jasné - nevím, zda nemám někde renonc:
Zatím jsem dělal pokusy jen s výstupy pro osu X.
Oddělovací deska, pokud nemá sepnutý příslušný pin (1, 2 nebo 14) má na svorkách pro driver (XD,XS a XE) +4V. Svorka XN je GND.
Pokud sepnu některý z těchto pinů XD, XS nebo XE (nebo všechny), na příslušném pinu spadne napětí na 0V.
To samé je pochopitelně i na svorkách driveru DIR, PUL, EN.

Domníval jsem se, že je tomu naopak, že sepnutý pin znamená nárůst napětí z 0 na cca 4-5V.
Nesepnutý 0 V.

Můžete mi prosím také sdělit, kdo v tom má jasno, jak dlouho by mněl minimálně, případně optimálně trvat impulz pro krok ?
Frekvence pulzů asi bude dána - co kdo snese..... Ale jak dlouho musí impulz trvat, aby jej driver správně pochopil.

Můžete mi k tomu prosím poskytnout info?
Děkuji.

Obrázek zapojení a přiřazení pinů je pod zprávou....

Zapojení 1
Zapojení 1
Přílohy
Zapojeni 2.jpg
Mex

10. 8. 2015, 8:31

Na to není nic tajemného.
Úkol oddělovací desky je (mimo jiné) posílit výstupní signály LPT portu, protože některé LPT portyu nedokážou dát dostatečný proud pro buzení optronů na vstupech driverů. Oddělovací deska tedy obsahuje integráče, které svým vstupem málo zatíží piny LPT, jejich výstup je naopak dimenzován tak, aby spolehlivě ty optrony utáhnul. No a teď jde o to, jestli je ten oddělovací budič v invertujícím nebo neinvertujícím provedení.
Pokud je v invertujícím (což je tvůj případ), tak prostě jednička na pinu LPT portu dá nulu na výstupu oddělovací desky.
Driveru je to jedno, protože má na vstupu optron, takže je možné jednotlivé signály zapojit buď mezi +5V a invertující výstup, nebo mezi GND a neinvertující výstup.

Častěji se používá to zapojení mezi +5V a invertující výstup, protože z historických důvodů kdysi (v éře integráčů TTL) budiče dávaly výrazně vyšší proud v log. 0. Dneska CMOS obvody mají většinou symetrickou zatižitelnost, tedy v log. 0 i log. 1 dají zhruba stejný proud. Ale zvyk je železná košile.

Ještě poznámka: takhle oddělovací deska, kterou máš, je hodně populární. Přitom je (podle mě) dost nešikovná, protože má jenom galvanicky neoddělené zasilovače tam a zpět. Přitom za stejné prachy se dá na eBay koupit oddělovací deska, která má galvanicky oddělené vstupy (výstupy jsou galvanicky neoddělené, což je dobře, oddělení mají drivery na vstupu).
vencavagon

10. 8. 2015, 8:44

Aha, děkuji za info.

Bylo by možné prosím sem dát link na tu desku, rád bych se na ni podíval, případně koupil.
Nebo přesné typové označení.

Děkuji
Mex

10. 8. 2015, 8:59

Třeba tenhle typ, používám k plné spokojenosti 2 kousky.
http://www.ebay.com/itm/Usb-5-Axis-Cnc- ... 1096588413" onclick="window.open(this.href);return false;
Určitě se dá najít na eBay nebo Aliexpress i levněji, dal jsem odkaz na první toho typu, co jsem našel.
Vstupy jsem zapojil na +12V. Sice to chce kromě +5V ještě další napájecí napětí, ale to tam stejně mám (z PC vytažené z diskového konektoru +5V a +12V), ale s tím vyšším napajecím napětím to má hodně vysokou odolnost proti rušení a přechodovým odporům koncáků (používám mechanické mikrospínače).
vencavagon

11. 8. 2015, 7:51

Děkuji za tip.
Deska mi přijde příští týden, tak ji hned prubnu.

Otočil jsem signál pro krok na: 0 - zapnuto a 1 - vypnuto. Na osciloskopu se mi jeví vzniklá amplituda poněkud čistší, než když jsem mněl zapnuto 1 a vypnuto 0. I motor podle zvuku chodí lépe.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

12. 8. 2015, 6:15

Jestli ti to pomůže, mám toto
Přílohy
Schéma CNC.pdf
(207.63 KiB) Staženo 1079 x
vencavagon

12. 8. 2015, 8:15

Ok, moc děkuji.
pixell

4. 12. 2015, 8:41

Caute mam oddeľovaciu dosku a Drivery HY-DIV268N-5A
Napájanie mám privedené s USB kábla čo bol k tomu ale nemôžem rozbehať stop
tlačítko ani koncaky.
porty a piny mám na 100pro nastavene dobre. Mam to presne takto.
https://www.rockcliffmachine.com/wp-con ... Manual.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Osy sa hýbu ale neviem ako zapojiť stop tlačítko treba tam ešte nejaké
napájanie a kde a aké?
Zapojené to mám podla
tohoto.http://www.cnc-club.ru/forum/download/f ... &mode=view" onclick="window.open(this.href);return false;
Zvláštne je že osy sa mi hýbu tak isto aj keď mám odpojené to USB
napájanie.
DAkujem zatial
Mex

4. 12. 2015, 12:46

Odpovídal jsem už na soukromě poslaný dotaz, ale napíšu odpověď i sem.

Deska potřebuje 2 napájecí napětí: 5V pro výstupní signály STEP a DIR, a 12V
pro napájení vstupních optronů (koncáky, e-stop atd.).
Na tom ruském obrázku to máš namalované, těch 12V se připojuje na tu boční
svorkovnici vpravo.

Nějak si nedovedu představit, jak by ti to jelo s odpojeným napájením. Jsou tam
budiče, které posilují výstupní signály z LPT, a ty prostě potřebují napájení.
Samozřejmě to nemusíš napájet přes konektor USB, ale můžeš to napájet
přes svorkovnici.
Ony sice CMOS integrované obvody pracují i s napájením jen přes
datové piny, ale nějak se mi nezdá, že by to v tomhle režimu dokázalo
vybudit optron v driveru.
Rozhodně provozovat to takhle není moc dobrý nápad.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“