SU 50 A reverzní zastavení soustruhu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Rambo007

13. 8. 2015, 7:35

Od počátku co soustruh mám, se děsím jak mi silou svých 11 kW namotá. Přidal jsem tedy do roštu před soustruhem spínače a dokud alespoň jeden spínač nesešlápnu, tak se soustruh nerozjede. Pokud ze spínače za chodu sundám nohu, tak se zapne reverz soustruhu a ten velice rychle zabrzdí. Přidávám odkaz kde je to vidět https://youtu.be/wgFS90kPnm8" onclick="window.open(this.href);return false; a nové zapojení ovládačky soustruhu. Nová jsou relátka R4 až R6.
Přílohy
Ovládačka SU 50a - přefázování motorů.pdf
(69.19 KiB) Staženo 671 x
fmodel
Kontaktovat uživatele:

13. 8. 2015, 7:52

Na to že jseš Rambo tak jseš hodně zbabělej :lol: :lol:
abych se přiznal tak něco takovýho znám jenom z lisu, a jenom na ruce.
Musím zaklepat za těch 34let u soustruhu a podobnejch strojů jsem neviděl ůraz ala namotání a jsem tomu rád.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
echt

13. 8. 2015, 8:51

podle mě si sice částečně vyřešil jeden problém, ale zadělal sis na několik dalších

lehká úvaha ...
- nůž v pořádném záběru - náhodou si přešlápneš = spustíš reverz/stop ... plátek se při reverzu vylomí a letí ve směru otáčení (tedy nahoru) kde se zrovna nachází tvoje hlava ... :?:
- závitování - ten samý problém :?:
- upichování - ten samý problém :?:
...
bezpečnost ... mezistavy co mohou nastat, když v zapojení selže nějaký prvek, tím myslím jakýkoliv prvek v el. soustavě soustruhu / nemůže tak nastat nějaká potenciálně nebezpečná situace ? ... vsadím se že ano

ps. předpokládám, že máš ošetřen stav, kdy je náhodně sepnuta páka ovládání vřetene (soustruh stojí) ale neměl by se rozeběhnout ani po sešlápnutí spínače ? *mělo by to fungovat pouze při opačné posloupnosti
T.Andrlik

14. 8. 2015, 2:18

Osobně soudím že si toho u soustruhu ještě moc nenastál. Nedovedu si představit neustále stát na nějakém spínači.
Když třeba stáčím kotouče, najedu šponu, zapnu posuv a jdu dělat jinou práci.

Nožní spínač mám u menšího soustruhu, (kytarový pedál posloužil perfektně). Používám jej občas, pokud potřebuju obě ruce, například když držím vratidlo.

Jako jediný bezpečnostní prvek mám houbu "Stop" u vrtačky. Jelikož mě párkrát namlátila nebo chytla za rukavici.
Dal jsem ji do vejšky pasu, před sebe, a pokud je potřeba, tělem "přirazím" a vrtačka stojí.
kominik

14. 8. 2015, 6:33

Mě by zase zajímalo, co by to udělalo třeba se 100kg nebo 200kg obrobkem...

Předpokládám klasickou odpověď - "Takové věci nedělám" :lol: :lol: :lol:

Jinak taky souhlasím s ostatníma, jak stojím delší dobu u soustruhu, bolí záda, nohy, nemoct si ani přešlápnout, tak ten soustruh radši prodám... A support máš asi taky pořád na tom samém místě? To děláš asi jen kotouče?

Za poslední, moje úvaha k bezpečnosti je asi taková, že v případě namotání tvé či jiné osoby to může v některých případech zachránit život, a vylepší ti to jen tu namotanou část - asi ruce. Ty už ale asi nikdy na 100% nebudou. Pokud by to někomu chytilo volný oděv z trupu nebo vlasy, tak si myslím že by mu to nepomohlo.
fofo

14. 8. 2015, 6:53

Namiesto toho aby si opravil brzdu robis veci ktore sa budu kazit naviac, az ti do tych tlacidiel pod rost zatecie emulzia. Vreteno predsa musi byt nejakym sposobom brzdene. Neverim aby taky sustruh nemal brzdu. Akonahle vypnes spojku v momente musi stat.
Rambo007

14. 8. 2015, 7:02

S 200 kg obrobkem by se to mělo chovat stejně. Zapojí se reverz, začne to brzdit a když klesnou otáčky tak, že odpadne alnico, tak se reverz vypne.

to foto: ??? Podle mého názoru, nemá tento typ soustruhu ani spojku, natož brzdu. Jsi si opravdu jistý, že každý soustruh má brzdu? Tlačítka můžeš hodit do oleje a nic se nestane. Jsou IP 67.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2015, 9:05

Mně to nepřijde jako blbost. Kdyby to u něčeho vadilo, tak se tam dá přece doplnit přepínač pro přemostění těch tlačítek. Jen by to chtělo tam dát spíš lištu v celé délce roštu než izolovaná tlačítka, ale to může být třeba v další etapě vývoje :-)
Aleš Procháska
fmodel
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2015, 9:27

Respekt a dodržování bezpečnosti práce je v pořádku ,ale panický strach ze stroje svědčí o nějaké fobii nebo jiném problému a ten bys měl nejdřív řešit nebo na stroji nepracovat.Oni některé udělátory dokáží v určité době nadělat víc škody než užitku ,zvlášť když na ně spoléháš.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
chb

14. 8. 2015, 10:37

... dokud alespoń jeden nesešlápneš - nemůže pak nastat situace, že až si tě soustruh přitáhne, že budeš celou vahou stát právě na té noze a vzpírat se proti té ubližující síle ? Představa že v případě "úrazu" musím zvednout obě nohy ze země se mi nějak nelíbí.

víc bych to viděl na několik STOP tlačítek s podobnou funkcí, případně stop lišta či podobné udělátko.

PS - soustruhy jsou zde už mnoho let a dosud to žádný nemá ... i to beru jako důvod proti tomuto řešení.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
kominik

14. 8. 2015, 11:04

Rambo007 píše:S 200 kg obrobkem by se to mělo chovat stejně. Zapojí se reverz, začne to brzdit a když klesnou otáčky tak, že odpadne alnico, tak se reverz vypne.
Já neměl namysli funkci jako takovou, spíš něco jako tohle:

http://svarforum.cz/forum/viewtopic.php ... 291#p47291

To mi příjde nebezpečné...
fofo

15. 8. 2015, 9:34

Rambo007 píše:S 200 kg obrobkem by se to mělo chovat stejně. Zapojí se reverz, začne to brzdit a když klesnou otáčky tak, že odpadne alnico, tak se reverz vypne.

to foto: ??? Podle mého názoru, nemá tento typ soustruhu ani spojku, natož brzdu. Jsi si opravdu jistý, že každý soustruh má brzdu? Tlačítka můžeš hodit do oleje a nic se nestane. Jsou IP 67.
Nema spojku ani brzdu? A ako na nom potom rezes zavity?
soustružník

15. 8. 2015, 4:00

Třeba jako na staré SV 18, takových soustruhů je.
filla
Kontaktovat uživatele:

15. 8. 2015, 4:27

soustružník píše:Třeba jako na staré SV 18, takových soustruhů je.
tam navic pro zavity neni potreba reverz, tam na to slouzi ta packa na suportu v pravo nahore (nad spojkou)
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Mex

15. 8. 2015, 5:10

Pokud se toho stroje obáváš, tak nebylo by lepší něž řešit nouzové zastavování (až ve chvíli, kdy už tě to nadzvedne nad zem) raději nějaké chytré krytování?
Prevence bývá téměř vždy snažší, účinnější a levnější než řešení následků.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“