V ramci toho centrovania koniku mam este jednu otazku.
Som iba laik, radsej sa 2x opytam pred tym ako sa do niecoho pustim a potom to nieco pokazim..
Do koniku dam klasicky MK2 spic co som dostal k sustruhu to mi je jasne ale co na druhu stranu?
Mam si normalne upnut gulatinu a osoustuzit ju na presny spic?
Totiz, celkom sa mi zapacila metoda so ziletkou, aspon na zakladne nastavenie, potom to mozem skontrolovat indikatorom..
Ten spic v koniku mam mat uplne vo vnutri alebo uplne vonku? ci merat treba tak aj tak?
Dakujem
Riso
Uprava čínana
- Zdenek Valter
No tohle má cenu dělat jedině za dvou zásadních předpokladůdarc píše:V ramci toho centrovania koniku mam este jednu otazku.
Som iba laik, radsej sa 2x opytam pred tym ako sa do niecoho pustim a potom to nieco pokazim..
Do koniku dam klasicky MK2 spic co som dostal k sustruhu to mi je jasne ale co na druhu stranu?
Totiz, celkom sa mi zapacila metoda so ziletkou, aspon na zakladne nastavenie, potom to mozem skontrolovat indikatorom..
Ten spic v koniku mam mat uplne vo vnutri alebo uplne vonku? ci merat treba tak aj tak?
Dakujem
Riso

1. že víš, respektive máš změřeno, že osa rotace vřetene je rovnoběžná s ložem.
2. Osa koně, pinoly je taky rovnoběžná s rovinou lože a osou vřetene.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Uf, takze zacnem merat vsetko od piky...Zdenek Valter píše:No tohle má cenu dělat jedině za dvou zásadních předpokladůdarc píše:V ramci toho centrovania koniku mam este jednu otazku.
Dakujem
Riso
1. že víš, respektive máš změřeno, že osa rotace vřetene je rovnoběžná s ložem.
2. Osa koně, pinoly je taky rovnoběžná s rovinou lože a osou vřetene.
A to som si chcel nahodit digitalne odmeriavanie a v ramci toho si dat dokopy vole v suporte...
Asi nebudem pisat nic nove, ale mozno to pomoze niekomu do buducna..aby nabral odvahu a pustil sa do toho...
Mal som iste obavy, ze ako to budem zvladat..
Zacal som tym ako su na tom plochy na posuvoch suportu, na pocudovanie celkom rovne..
Samozrejme meral som v domacich podmienkach.. zaskrabal som vyslovene len malickosti..
Problem bol ale v tom ze "klin" ktorym sa nastavuje vola suportu mal uplne iny uhol ako zafrezovana rybina..
Takze som si upravil kliny, stycna plocha bola na zaciatku asi 1mm, na konci sedel 90% plochy...
Ked som pred tym nastavoval volu, rpi kazdom dotiahnuti sa klin priecil.. po zabruseni, zasklabani chodia suporty lahko ale zaroven s minimalnou volou.
Podarilo sa mi to za par hodin hrajkania..
Tak isto som dal do poriadku konika, dokonca to nebolo tak vela roboty, islo to dost rychlo..
este ho musim premerat a nastavit, to bude asi daleko vacsia babracka..
Mozem sa pustit do montaze digitalneho odmeriavania..
Mal som iste obavy, ze ako to budem zvladat..
Zacal som tym ako su na tom plochy na posuvoch suportu, na pocudovanie celkom rovne..
Samozrejme meral som v domacich podmienkach.. zaskrabal som vyslovene len malickosti..
Problem bol ale v tom ze "klin" ktorym sa nastavuje vola suportu mal uplne iny uhol ako zafrezovana rybina..
Takze som si upravil kliny, stycna plocha bola na zaciatku asi 1mm, na konci sedel 90% plochy...
Ked som pred tym nastavoval volu, rpi kazdom dotiahnuti sa klin priecil.. po zabruseni, zasklabani chodia suporty lahko ale zaroven s minimalnou volou.
Podarilo sa mi to za par hodin hrajkania..
Tak isto som dal do poriadku konika, dokonca to nebolo tak vela roboty, islo to dost rychlo..
este ho musim premerat a nastavit, to bude asi daleko vacsia babracka..
Mozem sa pustit do montaze digitalneho odmeriavania..
Ahojte priatelia.
V ramci roznych uprav mojeho sustruhu Proma Sm 300 som narazil na dalsi problem..
a to su vytahane pakne v hlave.. ci ako sa tomu "nadava"
ked dam do hlavy gulatimu, tak mi v prednej casi hlavy nedrzi, je tam medzera..
Hladal som tu na nete, ako ich dat do poriadku.. precital som si prispevky o prebruseni..
ale kedze podla mna ta cinska hlava je aj tak uplne na nic.... rozmyslam ze by som si kupil novu, dokonca su momentalne za rozumne ceny..
Otazka znie, co kupit? Wabeco alebo Paulimot?
mate niekto nejake skusenosti?
Wabeco
https://www.wabeco-remscheid.de/standar ... -o-80.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Paulimot
http://www.paulimot.de/epages/paulimot. ... ducts/4030" onclick="window.open(this.href);return false;
Dakujem za rady
Riso
V ramci roznych uprav mojeho sustruhu Proma Sm 300 som narazil na dalsi problem..
a to su vytahane pakne v hlave.. ci ako sa tomu "nadava"

ked dam do hlavy gulatimu, tak mi v prednej casi hlavy nedrzi, je tam medzera..
Hladal som tu na nete, ako ich dat do poriadku.. precital som si prispevky o prebruseni..
ale kedze podla mna ta cinska hlava je aj tak uplne na nic.... rozmyslam ze by som si kupil novu, dokonca su momentalne za rozumne ceny..
Otazka znie, co kupit? Wabeco alebo Paulimot?
mate niekto nejake skusenosti?
Wabeco
https://www.wabeco-remscheid.de/standar ... -o-80.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Paulimot
http://www.paulimot.de/epages/paulimot. ... ducts/4030" onclick="window.open(this.href);return false;
Dakujem za rady
Riso
Já bych se pokusil zabrousit původní čelisti, případně koupil nové. Co se týče nové univerzálky, tak bych raději pořídil 100-ku, protože 80-ka Ti omezuje průchod na nějakých 16 mm a vřeteno má vnitřní průměr 20 mm. Koupil bych asi TOS, což je daleko přesnější než nějaká čína. Pro sklíčidlo TOS budeš ale potřebovat "mezipřírubu" . Pokud si netroufneš vyrobit svoji, tak se domluv s Tumlíkem. ten je měl v nabídce.
Sustruh je este v zaruke, takze si myslim ze by mi to malo byt uznane na zaruku, predsa po roku drobnej prace s mosadzou, plastom, by nemala byt ta hlava v takom stave..
bohuzial servis je v cechach.. ked som chcel naposledy nieco reklamovat tak pozadovali aby som im poslla cely sustruh.. co sa mi zdalo nezmyselne.. tak som si to opravil sam..
vyskusam napisat kvoli hlave ci sa neumudria.. ze by som poslal iba tu.. na reklamaciu...
Brusit sa mi nechce.. lebo ta medzera sa mi zdala dost velka ( 0,1-0,2mm).. a po prebruseni, by to bolo opat po kratkom case take iste,..
bohuzial servis je v cechach.. ked som chcel naposledy nieco reklamovat tak pozadovali aby som im poslla cely sustruh.. co sa mi zdalo nezmyselne.. tak som si to opravil sam..
vyskusam napisat kvoli hlave ci sa neumudria.. ze by som poslal iba tu.. na reklamaciu...
Brusit sa mi nechce.. lebo ta medzera sa mi zdala dost velka ( 0,1-0,2mm).. a po prebruseni, by to bolo opat po kratkom case take iste,..
- Francotirador
Já bych ty čelisti kroku přelíznul (pokud máš fortunku, kterou můžeš rozumně upnout do nožovky) nic tím nezkazíš, stejně bys jí vyhodil - tím získáš čas (než se zase omačkají) na pokukování se po inzerátech po nějaké použité v dobrém stavu od TOS nebo BISON (ty budou v lepším stavu byť použité než nová čína). Volil bych velikost 100 (osobně jsem měl 125 což je max. co se vejde s rozevřenými paknami), tak jako tak se musí dát mezipříruba (vyrobíš nebo koupíš tumlíkovo) i pod tu malou 80.
Jestli univerzálku chceš reklamovat, tak se určitě domluvíš na zaslání jen té - je to příslušenství stroje, takže je blbost posílat celý stroj. Oni a nejen oni, to takhle zkouší vždy - automatická standardní odpověď (dle obchodních pravidel).
Jestli univerzálku chceš reklamovat, tak se určitě domluvíš na zaslání jen té - je to příslušenství stroje, takže je blbost posílat celý stroj. Oni a nejen oni, to takhle zkouší vždy - automatická standardní odpověď (dle obchodních pravidel).
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Přesně to jsem před časem udělal. K mé neradosti nové sklíčidlo TOS oproti staré číně "daleko přesnější" nebylo.Miltech píše: Koupil bych asi TOS, což je daleko přesnější...

Pro Darc: Pokud Ty věříš (doufáš), že sklíčidlo za 60euro bude OK, tak já tedy takový optimista již nejsem.

Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
Aby nebola aj tato tema ci otazka bez odpovede, tak vam dam male info.
Nakoniec som sa rozhodol pre kupu hlavy z firmy Paulimot (Wabeco pytalo nezmyselne vysoke postovne),na prve nahodenie je hlava daleko lepsia ako ta povodna co bola k sustruhu.
Uvidime casom, ako sa bude spravat.. ale ked to porovnavam s original hlavou co bola k Prome, tato ma vyrazne "mensie vole", presnejsie uchyti material.
Skusal som merat aj hadzavost a dostal som sa na 0,08mm asi 40 mm od hlavy.. kedze je to moje hobby, niesom strojar.. je tento vysledok pre mna uplne super..
povodna hlava od novoti hadzala 0,25mm,.. skusal som ju prehodit na ine diery, presustruzil som prirubu.. ale hadzavost sa vyrazne nezmenila.. nakoniec som to vzdal.. a "naucil som sa robit na takej.. "
Vyrobil som tak 2 parne motory.. ktore celkom spolahlivo funguju... takze da sa to aj na takom sunte..
Hlava z Paulimotu bola zabalena tak isto ako ta z Wabeco-- od nich som kupoval jednu hlavu na parnikarskom veltrhu v Karlsruhe.
takze pre bezneho uzivatela taku hlavu v pohode oporucam..
Riso
Nakoniec som sa rozhodol pre kupu hlavy z firmy Paulimot (Wabeco pytalo nezmyselne vysoke postovne),na prve nahodenie je hlava daleko lepsia ako ta povodna co bola k sustruhu.
Uvidime casom, ako sa bude spravat.. ale ked to porovnavam s original hlavou co bola k Prome, tato ma vyrazne "mensie vole", presnejsie uchyti material.
Skusal som merat aj hadzavost a dostal som sa na 0,08mm asi 40 mm od hlavy.. kedze je to moje hobby, niesom strojar.. je tento vysledok pre mna uplne super..
povodna hlava od novoti hadzala 0,25mm,.. skusal som ju prehodit na ine diery, presustruzil som prirubu.. ale hadzavost sa vyrazne nezmenila.. nakoniec som to vzdal.. a "naucil som sa robit na takej.. "
Vyrobil som tak 2 parne motory.. ktore celkom spolahlivo funguju... takze da sa to aj na takom sunte..

Hlava z Paulimotu bola zabalena tak isto ako ta z Wabeco-- od nich som kupoval jednu hlavu na parnikarskom veltrhu v Karlsruhe.
takze pre bezneho uzivatela taku hlavu v pohode oporucam..
Riso