Pomoc s výpočtem momentu el. motoru + kuličkového šroubu
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
kdyby někdo tuhle knihu chtěl (resp její předchozí vydání) tak ji mám třeba za polovičku na prodej..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
to treni byva radove zanedbatelne oproti setrvacnostem sroubu, rotoru serva a castmi stroje kterymi hybas
spravne namazane zdrave kluzne vedeni by melo jit po utrhnuti vpodstate bez treni, malokdy to ale tak je v kazdem pripade je to vpodstate zanedbatelne
ta sila na prekonani odporu vedeni bude delat jednotky % narozdil od urychlovani tech setrvacnych hmot
spravne namazane zdrave kluzne vedeni by melo jit po utrhnuti vpodstate bez treni, malokdy to ale tak je v kazdem pripade je to vpodstate zanedbatelne
ta sila na prekonani odporu vedeni bude delat jednotky % narozdil od urychlovani tech setrvacnych hmot
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Ahoj Robo, děkuji za reakci, spočítám to.
Ale co je problém, že nevím jaká je konstanta hlavně na to utrhnutí při slip efektu (když je to tzv. přisátý
a drží to na místě) - tzn. ten první moment kdy přechází kluzné vedení ze statického stavu na kluzný. Tj. dokázal bys říct u kluzného vedení jaký je koeficient statického tření? (když je prostě stůl přilepený a drží ho viskozita oleje a slip-efekt). Když začne klouzat tak už je to OK to výpočet mám - použil jsem koeficient od výrobce Garexu.
Ale co je problém, že nevím jaká je konstanta hlavně na to utrhnutí při slip efektu (když je to tzv. přisátý

Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík 

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pujdu na to z druhe strany
vpodstate se vyrabi serva ve vykonovych radach 200, 400, 750, 1000, 1500, 2000, 2500...W
K tomu aby jsi vybral to spravne staci tedy i kvalifikovany odhad
protoze ty vykony jsou velmi hrube
takze na hoby masinku hadam staci resit jestli 200, 400, pripadne 750W kdyz uz jsi na mistni pomery megaloman
Takze se netrap s vypoctama ktere stejne nebudou k nicemu
protoze do nich nemas patricne konstanty
ver mi, nikdo je nema
a kdyz uz nekdo, tak si je musi sam namerit
vpodstate se vyrabi serva ve vykonovych radach 200, 400, 750, 1000, 1500, 2000, 2500...W
K tomu aby jsi vybral to spravne staci tedy i kvalifikovany odhad
protoze ty vykony jsou velmi hrube
takze na hoby masinku hadam staci resit jestli 200, 400, pripadne 750W kdyz uz jsi na mistni pomery megaloman

Takze se netrap s vypoctama ktere stejne nebudou k nicemu
protoze do nich nemas patricne konstanty
ver mi, nikdo je nema
a kdyz uz nekdo, tak si je musi sam namerit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
já když jsem zkoumal svá serva mám 1kW a stůl na frézce váží tak půl tuny a je taky na kluzném turcitu.. tak pro představu když stůl jede ustálenou rychlostí (je v podstatě jedno jakou tak servo jede na 27-35%, když tomu hodně přitáhneš klínky tak třeba 70%-80 to už ale nejsem schopen pomalu rukou tou řemenicí otočit..největší problém je zrychlení.. mám nastaveno 5000 a leze to na 300%, servo má nějakou ochranou funkci v tom smyslu že pokud jede nějakou dobu třeba 1minuty v průměru třeba na 180% tak hodí chybu přetížení, když jede třeba 2minuty na 140% tak taky (ty čísla si cucám s prstu, ale tak nějak orientačně.. ) takže když nechám stroj s tímhle zrychlením jezdit rychloposuvem jak šicí stroj centimetr doprava a doleva tak se mi dostával do téhle chyby, pak jsem snížil to zrychlení z 5000 asi na 4200 už to není takové škubavé a špičky jsou někde na 270% a už to nevypadne do chyby "nikdy".. tím chci jen říct že je skoro uplně jedno jestli máš stůl namazanej nebo suchej, přitaženej povolenej, největší problém je to zrychlení vlastní hmoty.. snížíš lehce zrychlení a máš vyřešeno.. výpočty, nevýpočty
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu