CNC frézka, nastavení nul bodu
Dobrý den,
potřeboval bych poradit, jak mam nastavit nul bod na cnc frézce Siemens 840d/810d.
Vím, že nástrojem nalíznu v X, Y i Z, a k Y a X pak přičtu?? poloměr nástroje. Docela jsem se do toho zamotal a nevím, jak dál. Co zapsat do parametrů, jak je spočítat.
Bych bych vděčný za jakoukoli pomoc.
potřeboval bych poradit, jak mam nastavit nul bod na cnc frézce Siemens 840d/810d.
Vím, že nástrojem nalíznu v X, Y i Z, a k Y a X pak přičtu?? poloměr nástroje. Docela jsem se do toho zamotal a nevím, jak dál. Co zapsat do parametrů, jak je spočítat.
Bych bych vděčný za jakoukoli pomoc.
nezlob se na mě, ale pokud je tohle pro Tebe problém tak choď kolem toho stroje max s koštětem..
nemusíš přičítat můžeš třeba i odečítat záleží z jaké strany jedeš.. dál tam máš Zkovou korekci atd.. možná by stálo zato se zamyslet a nebo jít dál studovat..
nemusíš přičítat můžeš třeba i odečítat záleží z jaké strany jedeš.. dál tam máš Zkovou korekci atd.. možná by stálo zato se zamyslet a nebo jít dál studovat..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
jednou nebo stokrát.. co použít hlavu?
když najedu frézou zprava musím poloměr frézy odečíst, když zleva tak přičíst.. ale klidně taky můžu přičíst celej rozměr obrobku, záleží kde ten nulovej budu chtít mít.. prostě se zamyslet.. nejjednodušší je najet na hranu povyjet v Zku a pak v tom samém směru popojet ještě o poloměr frézy a pak to vynulovat to zvládne i ten kdo nemyslí
když najedu frézou zprava musím poloměr frézy odečíst, když zleva tak přičíst.. ale klidně taky můžu přičíst celej rozměr obrobku, záleží kde ten nulovej budu chtít mít.. prostě se zamyslet.. nejjednodušší je najet na hranu povyjet v Zku a pak v tom samém směru popojet ještě o poloměr frézy a pak to vynulovat to zvládne i ten kdo nemyslí

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
my to musíme dělat tak, jak nám říkal mistr. Takzě si na upínak dam takovy budík na který najedu s frézou, budík se hne zapíšu Z, pak vyndám frézu a najedu na to bez ní, zapíšu Z, odečtu Z s frézou od toho bez a mam délku nástroje. To dám do parametrů, nalíznu frézou obrobek a zapíši si Z k tomu přičtu délku nástroje, to by mělo být Z. Z leva nalízu frézou zapíšu X + poloměr frézy, pak jakoby z mé strany jak stojím nalízu Y + poloměr frézy, toto všechno zapíši v parametrech v nastavení nul bodu, dělám to správně ?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Takovejhle budík? http://www.schultheis-shop.de/images/pr ... 430050.jpg Tak k tomu se nic nepřičítá, ten je udělaný tak, že ručička je normálně v poloze 2 mm a když se dostane do nuly, tak jsi zároveň přesně osou nástroje nad hranou.
A jestli se budeš učit tak, že si zapamatuješ, co ti říkal mistr a pak to budeš do puntíku provádět, tak tos na tu školu vůbec nemusel, takhle to dělaj cvičený vopice. Radši se pokus pochopit, o co tam vlastně jde
A jestli se budeš učit tak, že si zapamatuješ, co ti říkal mistr a pak to budeš do puntíku provádět, tak tos na tu školu vůbec nemusel, takhle to dělaj cvičený vopice. Radši se pokus pochopit, o co tam vlastně jde

Aleš Procháska
ve vedlejším vlákně se řeší mzda CNC obráběče, tady je jasný důkaz že i 100 za hodinu může být někdy moc..
Chápete, že já programovat umím, jen neumím nastavit stroj ? Protože jsem se k tomu prakticky nikdy nemohl dostat ? Potřebuji jen poradit, jak nastavit nul body pro nástroje, nejlépe na levy dolní roh u obrobku. Kromě výsměchu mi tady nikdo nic neřekl. 

nezlob se na mě.. ale nejdřív najíždíš nástrojem s nějakým průměrem,takže asi frézou od které musíš odečíst poloměr frézy, pak do toho pleteš budík který bude asi nástrojová sonda u které naopak nemusíš připočítávat vůbec nic a do třetice se rozčiluješ že nedostaneš radu... nezlob se na mě, ale rady jsi dostal jen je možná neumíš použít.. ale třeba bude mít někdo víc trpělivosti.. já stojím nad frézkou čekám až se mi něco dodělá a bavím se nad problémy které nejsou..
Zkus si schematicky nakreslit na co se tu ptas...
A kdyz neco nebudes vedet dopocitat tak sem dej ten obrazek a myslim, ze se dockas i odpovedi. Zas tak komplikovane to nebude, ale zaklad je si to dobre nacrtnout.
A kdyz neco nebudes vedet dopocitat tak sem dej ten obrazek a myslim, ze se dockas i odpovedi. Zas tak komplikovane to nebude, ale zaklad je si to dobre nacrtnout.
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
a máš 3D sondu viz ten Procháskův obrázek? a jde ti o nulový bod v ose x a y a nebo nastavit správně výškovou korekci pro tu tvoji 40mm frézu? to jsou zcela odlišné ale hlavně uplně základní věci..