Již delší dobu sleduji toto forum. vedlo mě k zakoupení slušného soustruhu a fézy pro mé učely. Nyní si kladu otázku zda mám na to postavit si i malé CNC. Zatím to je předběžné nejdřív musím dokončit stavbu jinou sice ze dřeva, ale trochu větší

Plánuji dokončení kůlny podle počasí až v zimě. Tam by se našlo místečko na menší stroj na opracování hlavně dřeva. Dřeva mám dostatek a mohu si vybrat z více druhů.
Mé otázky zní :
-1 Jaká konstrukce je nejlepší? Přečetl jsem toho zde hodně a zamlouvá se mě konstrukce typu tron. Má to však velké ALE. Plechy z trojky se mě zdají slabé. Vedení na nestandardních nepodepřených tyčích se mě také nelíbí. Celková konstrukce se mě jeví vachrlatá.
-2 Je nějaká lepší stavebnice? Dočetl jsem se zde že někteří místní členové se zajímaly o posílení konstrukce změnou slabých plechů za silnější. Takový 10 - 20 plech by byl docela zajímavý na posílení pevnosti. Nikde jsem tu však nenašel žádný výsledek lepší konstrukce.
-3 Kterým softvérem se nechá stroj řídit? To je dost složité téma to mě je jasné. Zatím co mám načtené, bude pro mě schůdné ovládání od Gravosu. Ale tady nevím zda tento softvér zvládá zpracovávat i obrázky či fotografie, nebo se v programech od nich nechá vytvářet grafika a v čem spočívá rozdíl v 2,5D a 3D.
V posledních letech se zabívám tvářením za studena a podobným beztřískovým obrábením. Sledovat co dokáže tlak 100-200T je někdy poněkud inspirující

Jestli to někoho zaujalo díky za nápady a případné nasměrování správným směrem