Freza FGSV50 cena prestavby
-
zdravim majstrov CNC. v ponuke na internete som nasiel tuto frezku. za predpokladu ze by bola po mechanickej casti OK. V akej cene by sa mohla pohybovat prestavba. Ake by museli byt pouzite serva a pod. S prestavbou by mi dopomohli skusenejsi, aspon dufam. S mechanikou by som si vedel pomocť. Nejaky hruby odhad by som potreboval pre zaciatok. Dakujem Vam vopred vsetkym dopredu. S pozdravom Stevo
Já jsem si svého času dělal odhad, kolik by stála přestavba třeba FN22 na CNC. Tenkrát jsem to odhadl na 50 - 60 tisíc a to jsem byl možná ještě levný. 30 000,- jsem uvažoval kuličkové šrouby na všechny 3 osy, zbytek motory, drivery a řídící deska. V kalkulaci ještě chybí předělání vřetene na frekvenční měnič, protože to už zase až tak nutné není. Ideální by bylo nechat původní vřeteno FN22 jak je a místo svislé hlavy dát nějakou novou.
A to je FN22 malá frézka (hmotnost 820kg, motor 2,2kW ale táhne oboje - jak vřeteno, tak posuvy). Nosnost stolu v manuálu není a odhaduju jí na 70 - 80 kg (originál otočný stůl má 50kg, takže ještě tak 20 nebo 30 kg pro obrobek, konec konců FN32 má tuším nosnost 120 nebo 150 kg, takže by to korespondovalo). Posuvy jsou X 220mm, Y 150mm a Z 300mm. Ale třeba FA3 už má nosnost stolu 250kg a jen na posuvech je cca 1kW motor, přičemž může být současně v chodu posuv jen jedné osy, a v manuálu je uváděna max. přípustná posuvová síla 32kN.
FGSV 50 je spíš srovnatelná podle mě parametricky s FA5V což už je slušný macek (větší frézky jsou snad už jen portálové). Ta už mělo pro posuvy motor 2,2kW. Takže budeš potřebovat pořádné servomotory. Co jsem koukal tak jenom 1kW servomotor stolí 10 000,-, kolik by stál třeba 2 nebo 3 kW netuším, stejně tak jako potřebné drivery. Stejně tak cena sady kuličkových šroubů pro všechny 3 osy bude vzhledem k rozsahu posuvů o dost větší, než 30 000,- kde se to uvažovalo pro rozsah posuvů FN22.
Já jsem nakonec došel k závěru, že svojí FN22 nechám na pokoji. Je plně funkční a navíc jsem si i sehnal všechny mechanismy jako náhradní díly právě od lidí co jí všelijak předělávali (jeden na CNC, druhý jen svislá hlava s frekvenčním měničem a vlastním motorem). Pro případnou přestavbu na CNC bych si spíše sehnal nějaký vrak, protože vlastně jediné co potřebuju je v pořádku litinový sloup a nějaký nosič stolu (suport u nástrojařské spolu s vřeteníkem nebo konsolu s příčními saněmi u konsolové), tj. aby to nebylo nějaké prasklé atd.. Všechnu mechaniku bych stejně totiž dal pryč a popravdě bych asi dal pryč i rybiny a místo toho použil lineární ložiska – jednak bych se tím zbavil celkem slušné třecí síly v kluzném vedení a pak bych se taky dostal o stupeň výše s přesností vlivem eliminace vůle v posuvu stolu.
Jenom pro zajímavost – kolik za ní chtějí? Otázka je, jestli to není škoda plně funkční stroj překopávat.
A to je FN22 malá frézka (hmotnost 820kg, motor 2,2kW ale táhne oboje - jak vřeteno, tak posuvy). Nosnost stolu v manuálu není a odhaduju jí na 70 - 80 kg (originál otočný stůl má 50kg, takže ještě tak 20 nebo 30 kg pro obrobek, konec konců FN32 má tuším nosnost 120 nebo 150 kg, takže by to korespondovalo). Posuvy jsou X 220mm, Y 150mm a Z 300mm. Ale třeba FA3 už má nosnost stolu 250kg a jen na posuvech je cca 1kW motor, přičemž může být současně v chodu posuv jen jedné osy, a v manuálu je uváděna max. přípustná posuvová síla 32kN.
FGSV 50 je spíš srovnatelná podle mě parametricky s FA5V což už je slušný macek (větší frézky jsou snad už jen portálové). Ta už mělo pro posuvy motor 2,2kW. Takže budeš potřebovat pořádné servomotory. Co jsem koukal tak jenom 1kW servomotor stolí 10 000,-, kolik by stál třeba 2 nebo 3 kW netuším, stejně tak jako potřebné drivery. Stejně tak cena sady kuličkových šroubů pro všechny 3 osy bude vzhledem k rozsahu posuvů o dost větší, než 30 000,- kde se to uvažovalo pro rozsah posuvů FN22.
Já jsem nakonec došel k závěru, že svojí FN22 nechám na pokoji. Je plně funkční a navíc jsem si i sehnal všechny mechanismy jako náhradní díly právě od lidí co jí všelijak předělávali (jeden na CNC, druhý jen svislá hlava s frekvenčním měničem a vlastním motorem). Pro případnou přestavbu na CNC bych si spíše sehnal nějaký vrak, protože vlastně jediné co potřebuju je v pořádku litinový sloup a nějaký nosič stolu (suport u nástrojařské spolu s vřeteníkem nebo konsolu s příčními saněmi u konsolové), tj. aby to nebylo nějaké prasklé atd.. Všechnu mechaniku bych stejně totiž dal pryč a popravdě bych asi dal pryč i rybiny a místo toho použil lineární ložiska – jednak bych se tím zbavil celkem slušné třecí síly v kluzném vedení a pak bych se taky dostal o stupeň výše s přesností vlivem eliminace vůle v posuvu stolu.
Jenom pro zajímavost – kolik za ní chtějí? Otázka je, jestli to není škoda plně funkční stroj překopávat.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Ahoj Alesi. To je srovnavani nesrovnatelneho. FN22 je jedna z nejvice poptavanych a cenenych stroju, proto zprzeni na CNC je naprosty nesmysl. Uvedene stroje jsou vraky bez ridicich systemu odsouzene do huti. Tady je prestavba myslim na zvazeni, buh stroju mi to jednou pripocte k dobru
Samozrejme na cenu pohodnu+driveru jsem se dival a ceny jsou vysoke. Na druhe strane se podivej treba na ebay, ceske smeckare nepocitam, kolik potom stoji CNC s modernim systemem v teto velikosti.

No mě ani tak nešlo o to, jestli to je nebo není škoda jako že jestliže předělat malou FN22 na CNC stojí třeba 60 000,- tak u 6t těžkého monstra to bude podle mě cenově za rohem. Pokud to tedy má být rozumně použitelný systém. Ebay bych raději moc v potaz nebral. To už začíná být dle mého podobně jako Aliexpress a spol., tj. dost netransparentní od koho se co vlastně kupuje. Já to poslední dobou používám už jen jako bazar použitých věcí anebo jako surplus market. To jedině spíš kupovat od konkrétních dodavatelů napřímo.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Paklize stroj nebyl konvencni
Tj bylo to cncko
Jsou vporadku pohony jen je problem v systemu
Pripadne i ty pohony v haji
Je to nejschudnejsi cesta jak se dostat k poradnemu cnc za nejmin penez
Pak uz jedine ukrast nebo vyhrat ve sportce
Kdyz jsi sikovnej tak umis opravit system kdyz to ma cenu opravovat
Nebo umis stare komponenty nahradit novymi za zlomek beznych cen
Dal je dobre zapocitat prodejni cenu komponent (a to i vadnych) vykuchanych ze stroje
Takovy stary siemens i kdyz nefunkcni mnohdy koupeny se strojem v cene 10kc/kg se pak muze povest prodat treba za 25 000 jen kvuli nevysvicene obrazovce a podobne protoze to nekdo potrebuje k jinak funkcnimu stroji a servis jinym zpusobem oficialne znamena komplet prestavbu ridiciho systemu na soucasny model
takze kdyz to shrnu
kdyz je kupni cena stroje (byvaleho cnc) nekde kolem 10kc/kg
ma to treba spatny system
ma to sakra cenu
protoze kdyz by to fungovalo ma to obecne cenu 300-400 000
protoze se to za ty penize zde prekupuje (a prodava se to)
a to klidne i s digitronama a dernou paskou
cena investice kdyby na tom nefungoval jedinej drat bude nekde kolem 80 000,-
s funkcnimi pohony treba polovina
mnohdy to ma SS vreteno na to jsou taky nove regulatory, v dusledku je ten pohon myslim kvalitnejsi nez asynchronak
vezmu tedy nejhorsi situaci, material 80, odectu cenu prodeje toho srotu treba 35
zbyva 45 jako investice do materialu (pocitam ted treba nasazeni linuxcnc), pul roku prace po vecerech nepocitam
kupni cena stroje treba 30 000
tedy konecna porizovacka stroje 75 000,- pri nezapocitani prace
prodejka cca 400+ ihned
moderni system bez omezeni pameti
moderni schopnosti pohonu, jednoduche programovani, nove stezejni komponenty se zarukou
mnohdy i poresena mechanika pri prestavbe atd... (rozhodne bliz ke GO jak nastetkovani stroje u smelinare)
kdyz natrefis na mechanicky kvalitni stroj tak je ta cena jeste vyssi
takze zarucene kvalitni investice ktera ma smysl
tady jsem pocital nejhorsi variantu ktera vysla na 75
v idealnim pripade budes na druhe strane nekde na 10 000 (to je druhy extrem)
pocitej s tim ze ty komponenty budes treba rok prodavat
existuji i rychlejsi akce ktere jsou zas mirne drazsi
treba system od lubose se ozivi za tyden
jen je problem s analogovymi pohony (nejaky sys treba ma ale nezkousel jsem)
ale kdyz by byli serva v haji je to jasne a jednoduche
prijde to i s kabelama
co se usetri na case musi se dotlacit na cene
zas je to krasny kompaktni panylek
Tj bylo to cncko
Jsou vporadku pohony jen je problem v systemu
Pripadne i ty pohony v haji
Je to nejschudnejsi cesta jak se dostat k poradnemu cnc za nejmin penez
Pak uz jedine ukrast nebo vyhrat ve sportce
Kdyz jsi sikovnej tak umis opravit system kdyz to ma cenu opravovat
Nebo umis stare komponenty nahradit novymi za zlomek beznych cen
Dal je dobre zapocitat prodejni cenu komponent (a to i vadnych) vykuchanych ze stroje
Takovy stary siemens i kdyz nefunkcni mnohdy koupeny se strojem v cene 10kc/kg se pak muze povest prodat treba za 25 000 jen kvuli nevysvicene obrazovce a podobne protoze to nekdo potrebuje k jinak funkcnimu stroji a servis jinym zpusobem oficialne znamena komplet prestavbu ridiciho systemu na soucasny model
takze kdyz to shrnu
kdyz je kupni cena stroje (byvaleho cnc) nekde kolem 10kc/kg
ma to treba spatny system
ma to sakra cenu
protoze kdyz by to fungovalo ma to obecne cenu 300-400 000
protoze se to za ty penize zde prekupuje (a prodava se to)
a to klidne i s digitronama a dernou paskou

cena investice kdyby na tom nefungoval jedinej drat bude nekde kolem 80 000,-
s funkcnimi pohony treba polovina
mnohdy to ma SS vreteno na to jsou taky nove regulatory, v dusledku je ten pohon myslim kvalitnejsi nez asynchronak
vezmu tedy nejhorsi situaci, material 80, odectu cenu prodeje toho srotu treba 35
zbyva 45 jako investice do materialu (pocitam ted treba nasazeni linuxcnc), pul roku prace po vecerech nepocitam
kupni cena stroje treba 30 000
tedy konecna porizovacka stroje 75 000,- pri nezapocitani prace
prodejka cca 400+ ihned
moderni system bez omezeni pameti
moderni schopnosti pohonu, jednoduche programovani, nove stezejni komponenty se zarukou
mnohdy i poresena mechanika pri prestavbe atd... (rozhodne bliz ke GO jak nastetkovani stroje u smelinare)
kdyz natrefis na mechanicky kvalitni stroj tak je ta cena jeste vyssi
takze zarucene kvalitni investice ktera ma smysl
tady jsem pocital nejhorsi variantu ktera vysla na 75
v idealnim pripade budes na druhe strane nekde na 10 000 (to je druhy extrem)
pocitej s tim ze ty komponenty budes treba rok prodavat
existuji i rychlejsi akce ktere jsou zas mirne drazsi
treba system od lubose se ozivi za tyden
jen je problem s analogovymi pohony (nejaky sys treba ma ale nezkousel jsem)
ale kdyz by byli serva v haji je to jasne a jednoduche
prijde to i s kabelama
co se usetri na case musi se dotlacit na cene
zas je to krasny kompaktni panylek
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Taky jsem chtěl akorát napsat, že předělávat konvenční stroj asi nebude úplně laciné. Daleko lepší najít si stroj který už byl jako CNC vyroben a má kuličkové šrouby a serva. I když ty se budou muset možná vyměnit. Obávám se, že FGSV50 je konvenční stroj a jeho transfer je utopie.
Sběratel strojů :-)
Předělával jsem takhle 3 mašinky a vycházelo to kolem 35-50 tis.Sice se dávaly jen krokáče a šrouby zůstávaly původní ( všechno to předtím už byly cncčka)ale myslím že kdo se orientuje líp než já tak by za ty peníze už dneska měl stroj na servech.
Robokop to napsal dobře-levněji se prostě mašina s jakousi zárukou funkčnosti pořídit nedá...
Ale měnit šrouby bude darda peněz a taky hodně práce.
Robokop to napsal dobře-levněji se prostě mašina s jakousi zárukou funkčnosti pořídit nedá...
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
menit trapezy za kulicky aby to k necemu bylo
to je o 100 000 vejs
a to jsem z levneho kraje
protoze bezne kazdej nema vybaveni na kterym tu masinu muze prefrezovat aby se mu to tam veslo,
atd...
to je o 100 000 vejs
a to jsem z levneho kraje
protoze bezne kazdej nema vybaveni na kterym tu masinu muze prefrezovat aby se mu to tam veslo,
atd...
Já jsem žil v domnění, že od určitého výkonu je levnější použít servomotor než krokový motor. Ani ne tak že by byl servomotor lepší, ale že od určitého krouticího momentu už vychází nesrovnatelně levněji. Jak to tedy prosím je?karelsklo píše:Předělával jsem takhle 3 mašinky a vycházelo to kolem 35-50 tis.Sice se dávaly jen krokáče a šrouby zůstávaly původní ( všechno to předtím už byly cncčka)ale myslím že kdo se orientuje líp než já tak by za ty peníze už dneska měl stroj na servech.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Upřímně řečeno nevím,cenu nových serv a driverů (od 10Nm výš) jsem ani nezjišťoval.
Obvykle to prodejci prozradí až na konkrétní poptávku.
Já jsem (u toho FNG) měl krokáče a drivery co mi zbyly z jiné akce.
U ostatních mašin jsem to tak dával protože je to primitivní a pro mé účely dostačující.
Obvykle to prodejci prozradí až na konkrétní poptávku.
Já jsem (u toho FNG) měl krokáče a drivery co mi zbyly z jiné akce.
U ostatních mašin jsem to tak dával protože je to primitivní a pro mé účely dostačující.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Bohuzel pisu na mobilu a nechtene jsem maznul docela peknej elaborat o vykonech a cenach
Takze ve zkratce
10Nm krokac smele nahradi 2Nm servo v lepsi cene spolehlivosti dynamice ale slozitejsim nastaveni
Ale s linuxcnc neni problem ridit i puvodni pohony co jsou na stroji
Takze ve zkratce
10Nm krokac smele nahradi 2Nm servo v lepsi cene spolehlivosti dynamice ale slozitejsim nastaveni
Ale s linuxcnc neni problem ridit i puvodni pohony co jsou na stroji
-
Nazdar. Tak cena FGSV 50 je cca 2000€. Je to podla Vas vela? dokopy s prestavbou by to vyslo mozno aj na 5000-6000€