materiál na klínovou lištu stolu

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
model

15. 9. 2015, 5:37

Dobrý den všem, potřeboval bych poradit s výběrem materiálu pro klínovou vymezovací lištu posuvu stolu.
Zaškrabavál jsem lože příčného posuvu na nedávno koupené 6H81 a protože to bylo bez chlupu o 0,1mm
(na šíři vodící plochy) lišta zalezla nehorázně do hloubky o 4 cm.
Zkoušel jsem ze zajímavosti do původní lišty škrábnout pilníkem a materiál je řekl bych laicky vjemově tak
o 1/3 až 1/2 houževnatější oproti běžné klínkovině v metráži ( ta by měla být z 11600).
Nějaké rady?
testone
Sponzor fora

15. 9. 2015, 5:57

podložit planžetou, už se to tu několikrát řešilo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
aleshonsa

15. 9. 2015, 11:17

Ano podložit. Akorát dej pozor, abys planžetou neucpal nějaké případné mazací kanálky, pokud tam jsou. Musel bys tam na ně udělat výřezy. Musel bys ho vyrobit a trefit jeho úhel. Pak ho zaškrabat aby pasoval.
U FN22 jsem naopak potřeboval klín u vřeteníku zkrátit, protože při utažení mi začal vylézat do mosazné stěrky vepředu. Tvrdost byla taková, že jsem na tom odrovnal jeden pilový list.

Třeba u FA3H mam uražený konec klínu s takovou tou drážkou pro utahovací šroub. Mluvil jsem s jedním člověkem, co dříve dělal pro TOS Olomouc, a doporučil mi ten konec raději navařit. Nový klín by mi sice dodal, ale musel by se zaškrabat.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
model

16. 9. 2015, 8:20

Jj dobrej nápad s tou planžetou, chtěl jsem sice dělat novej klín aby to bylo echt když už škrábu vše, ale
přemluvily jste mě :D
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“