5i25 vs 5i20 poměr cena/výkon

Tomis

17. 3. 2015, 9:01

Ahoj,
jako linuxový začátečník zatím mám zkušenost s Linuxemcnc pouze s klasickým PAR. portem na motherboardu v kombinaci s CNC 6040. Rozhodně chci u Linuxunc zůstat. Chtěl bych na mojí novou mašinku z jiné rodiny než 6040 malý upgrade, pokukuji po Mesa kartách, líbí se mi 5i25 (v kombinaci s 7i76), původně jsem zvažoval 5i20, ale cena je dvojnásobná. Tady na fóru jsou již určité zkušenosti s 5i25-7i76, tak si říkám, že by to nemuselo být špatné. Tady je srovnání parametrů 5i20 vs 5i25, co jsem nastudoval na http://www.mesanet.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

5i25
-89$
-400kHz
-34 I/O bits
-preprogrammed (např. pro 7i76)

5i20
-199@
-200kHz
-72 I/O bits
-fully programable

Pokud jsem něco nepopletl, tak 5i20 je plně programovatelná a má více I/O portů, ale pulsy generuje s poloviční frekvencí než 5i25 (???)
Nechci kupovat kanón na vrabce 5i25+7i76 by mi mohla stačit, moje požadaky na mesu jsou:

min. 3 axis controller (5i25+7i76 - OK)
min. 200000 pulses/sec (5i25+7i76 - OK)
spindle encoder feedback (5i25+7i76 - OK)
spindle speed control +/-10V (5i25+7i76 - OK)
coolant pump on/off (5i25+7i76 - OK)
2f steppers all axis STEP/DIR (5i25+7i76 - OK)

Když srovnám parametry, tak mi ale 5i20 nevychází zas tak senzačně. 5i20 má zřejmě velkou výhodu volnosti v nastavení/ naprogramování. Nebo mi snad něco uniklo? Nemáte nějáké konkrétní zkušenosti?
Předem děkuji za všechny zkušenosti a omlouvám se možná za hloupé dotazy, které tu možná byly probírány.
T.
kaba2

17. 3. 2015, 9:28

Mám tyto karty.Zatím je nemám nasazené na stroji (jedu zatím přes par .port) ale mám to rozchozené v novém počítači na verzi 2.6.7. Je potřeba do ní nahrát správnou kofiguraci.On tam nějaký sw je už z výroby.Ale dá se tam nahrát dle požadavků jiný.
5i25 se dá použít i samostatně .Má k dispozici dva porty.Druhý je na konektoru na desce.Pozor nejsou ale galvanicky oddělené. Připojená 7i76 má porty pro pomalé signály (koncové spínače tlačítka atd.) galvanicky oddělené.Podle mě ,je to dobrá kombinace.
Tomis

17. 3. 2015, 9:43

kaba2 píše:Mám tyto karty.Zatím je nemám nasazené na stroji (jedu zatím přes par .port) ale mám to rozchozené v novém počítači na verzi 2.6.7. Je potřeba do ní nahrát správnou kofiguraci.On tam nějaký sw je už z výroby.Ale dá se tam nahrát dle požadavků jiný.
5i25 se dá použít i samostatně .Má k dispozici dva porty.Druhý je na konektoru na desce.Pozor nejsou ale galvanicky oddělené. Připojená 7i76 má porty pro pomalé signály (koncové spínače tlačítka atd.) galvanicky oddělené.Podle mě ,je to dobrá kombinace.
Díky za za reakci, ano, tak jsem to také pochopil, na druhý port by se případně dala připojit druhá 7i76 nebo 7i77.
Istalace proběhla úspěsně? Žádné problémy s hardware? Musím se podívat co mám za verzi Ubuntu.
T.
Hades

17. 3. 2015, 10:56

se divím, že tu ještě nikdo nezareagoval.
Sám o nemám, ale koukni do history fora.
Mnoho lidí na tom jede, a nebo na gravosu.
Tomis

17. 3. 2015, 11:00

Ahoj, do histrie jsem koukal, něco užitečnýho jsem tu našel, ale moje přímá otázka je proč je 5i20 2x dražší než 5i25?
Hades

17. 3. 2015, 11:25

tak na to ti neodpovím, snad někdo fundovanější, než já
Mex

18. 3. 2015, 6:40

Já teda nemám ani jednu v nich.
Ale podle mě se na ceně určitě projevuje i to, že 5i25 nemá dedikovaný PCI interface, ale všechno to kolem připojení na PCI sběrnici je tvořeno přímo tím hradlovým polem. Takže odpadá docela dost fyzických integráčů, a je to nahrazeno jen částí firmware toho FPGA.
Má to svoje výhody, ale hlavně nevýhody. Výhodou je, že je to pružnější, a teotericky se dá snadno udělat nějaké vylepšení PCI interface. Nevýhodou je, že když se do karty neleje špatný firmware, tak umře nejenom třeba generování STEP/DIR atd., ale ta karta se v té chvíli kompletně odpojí od systému, protož PCI interface prostě taky umře. Takže pro zprovoznění je to tam pak třeba (predpokládám) nalít nějak jinak, nejspíš po JTAGu (což bude chvíli trvat, a bude to chtít programátor, což je ale dneska už velmi levná záležitost).
Tomis

18. 3. 2015, 7:18

Dobré ráno,
aha, takže pokud třeba nějákou chybou ztratím firmware na 5i25, nejsem schopný si ho tam bez special zařízení nahrát?
Prostě PC kartu nevidí a není možnost, aby sem tam něco nahrál.
U 5i20 je situace jiná?
Asi je třeba tedy u výrobce definovat přesně jaký firmware pro 5i25 tam chci mít, jinak není cesty zpět.
Trošku v těhle IT věcech pokulhávám, tak se omlouvám za přihloupé otázky.
Juro

18. 3. 2015, 10:22

Ja si myslim ze je cesty spät. Iba som sa pozeral na jedneho linuxaka a ten si pre istotu firmware vymazal znova nahral a nasledne overil. A navyse 5i25 ma aj zaloznu pamat. Treba to tam nahrat 2x a sem tam pozriet na kartu a ked je z nejkakeho dovodu chyba na prvej pamati, tak je tam prislusna letka ktora sa rozsvieti.Potom treba firmware opravit.

FALLBACK INDICATION
Mesa’s supplied fallback configurations blink the red INIT LED on the top right hand
side of the card if the primary configuration fails and the fallback configuration loaded
successfully. If this happens it means the user configuration is corrupted or not a proper
configuration for the 5I25s FPGA. This can be fixed by running the configuration utility and
re-writing the user configuration.

Dufam ze som nenapisal blbost.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Tomis

27. 7. 2015, 9:07

Ahoj,
- 5i25-7i76 zakoupeno
- instalace na LinuxCNC 2.6 Debian Wheezy proběhla OK
- pncconf OK
- vše vypadá, že funguje tak jak má, linuxcnc mi standartně naběhne, nehází žádné hlášky
- nastavení 2f krokáčů je následující
rapid - 2400 mm/min (stepper max rpm 2400)
stoupání šroubů 2,5mm/rev
řemínkový převod 1/2,5
mikrokrokování - 1/16
počet kroků za otáčku - 3200
Největší limitou jsou zesilovače krokáčů, které dokáží max 200kHz
Zatím plná spokojenost, s tou Mesou to funguje fakt dobře, s par. portem se to nedá srovnat, schází ještě ovládání vřetene, vzduchu, chlazení. To bude postupem času...
Všem díky za příspevky, které mi s instalací pomohly.
T.
Kilovolt
Sponzor fora

27. 7. 2015, 11:27

Ještě prosím dopiš na jakým kompu to provozuješ-pro úplnost-to se určo bude někomu hodit při výběru. Dík
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Tomis

15. 9. 2015, 11:13

Kilovolt píše:Ještě prosím dopiš na jakým kompu to provozuješ-pro úplnost-to se určo bude někomu hodit při výběru. Dík
Ahoj, PC konfiguraci jsem ještě nezjistil,
ale více o stroji je v nově založeném vlákně
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=18094" onclick="window.open(this.href);return false;
T.
CZ_Pascal

16. 9. 2015, 7:58

Tomis píše:5i25
-89$
-400kHz
-34 I/O bits

5i20
-199@
-200kHz
-72 I/O bits
-fully programable

Pokud jsem něco nepopletl, tak 5i20 je plně programovatelná a má více I/O portů, ale pulsy generuje s poloviční frekvencí než 5i25 (???)
Nechci kupovat kanón na vrabce 5i25+7i76 by mi mohla stačit, moje požadaky na mesu jsou:
Kupodivu zatím nezareagoval nikdo kdo tomu opravdu rozumí - asi nevěřili že by to padlo na úrodnou půdu vzhledem k moudrům které zde padly, čím nechci nikoho urážet :roll:

Prví a největší omyl (blbost když to řeknu naplno) je rozdělení že 5i20 je 200kHz a 5i25 je 400kHz :!:
Nejedná se o nějaký maximální kmitočet generovaného signálu, ale je to počet logických elementů ("gates") který má "srdce" dané desky. Tedy FPGA čip který tvoří "mozek" dané karty.
FPGA je "skratkou" FIeld Programmable Gate Array (tedy volně přeloženo "volně programovatelné hradlové pole" přičemž hradlem se zde rozumí logický prvek schopný základních booleovských funkcí)

Srdcem 5i20 je FPGA obvold firmy XILINX XC2S200 (v zapouzdření PQ208) který má "kapacitu" 200k "gates"
Srdcem 5i25 je FPGA obvold firmy XILINX XC6SLX9 (v zapouzdření PQ144) který má "kapacitu" 400k "gates"

Mimochodem v porovnání názvů čipů je vidět že v 5i20 je použit "dědeček" čip "druhé generace" kdežto 5i25 je založena na spartan Xilinx Spartan 6 tedy čip novějšího ražení.

Jak zde správně poznamenal Mex
Mex píše:že 5i25 nemá dedikovaný PCI interface
takže nespotřebovává nemalou část své kapacity na "emulaci" PCI řadiče, ale zase se to projeví na ceně kde je potřeby použít dnes už asi hůře dostupný PLC řadič firmy PLX.

Tohle jsou ale všechno spíše rozdíly které většinu uživatelů asi ani moc nezajímají.

Co je tedy podstatnější je množství vstupů a výstupů.
5i25 má pouze 34 "plnohodnotných" vstupů/výstupů pro nějakou rychlejší akci (generování step/Dir signálu, Encoderu, PWM atd) - to je kupodivu pro nějaký "vychytanější" systém málo, nebo na hraně.
Nedostatek Vstupů a výstupů se řeší přes seriovou sběrnici, kdy si 5i25 povídá přes pár málo drátů s rozšiřující kartou a "pomaličku" vyměňuje informace o jednotlivých signálech takto "emulovaných".

Naproti tomu má 5i20 72 "plnohodnotných" vstupů/výstupů pro jakoukoliv :!: činnost.

Rychlost generování Step/Dir signálu nemá cenu vůbec řešit - ta je u obou systému někde v řádu MHz :!:

Rozhodování je tedy jasné
- buďto mi stačí pár rychlých pinů pro generování Step/Dir a zbytek ošéfuji pomocí pomalejších "emulovaných" Vstupů/Výstupů
- nebo potřebuji zapojit několik os včetně zpětné vazby enkoderem a musím zacálovat dražší kartu s více plnohodnotnými Vstupy/Výstupy
Mex

16. 9. 2015, 8:45

CZ_Pascal píše:
Celkově souhlas, jen 2 drobnosti.
CZ_Pascal píše:Jak zde správně poznamenal Mex
takže nespotřebovává nemalou část své kapacity na "emulaci" PCI řadiče, ale zase se to projeví na ceně kde je potřeby použít dnes už asi hůře dostupný PLC řadič firmy PLX.
Tohle jsou ale všechno spíše rozdíly které většinu uživatelů asi ani moc nezajímají.
Uživatele to možná moc nezajímá, ale na ceně produktu se to projeví.
CZ_Pascal píše:Nedostatek Vstupů a výstupů se řeší přes seriovou sběrnici, kdy si 5i25 povídá přes pár málo drátů s rozšiřující kartou a "pomaličku" vyměňuje informace o jednotlivých signálech takto "emulovaných".
Jen pro doplnění - to "pomaličku" znamená přenosovou rychlost 2.5 Mbit/s, což je teda pořád docela pěkný fičák.
Tomis

16. 9. 2015, 8:49

CZ_Pascal píše:
Tomis píše:5i25
-89$
-400kHz
-34 I/O bits

5i20
-199@
-200kHz
-72 I/O bits
-fully programable

Kupodivu zatím nezareagoval nikdo kdo tomu opravdu rozumí - asi nevěřili že by to padlo na úrodnou půdu vzhledem k moudrům které zde padly, čím nechci nikoho urážet :roll:

Prví a největší omyl (blbost když to řeknu naplno) je rozdělení že 5i20 je 200kHz a 5i25 je 400kHz :!:
Nejedná se o nějaký maximální kmitočet generovaného signálu, ale je to počet logických elementů ("gates") který má "srdce" dané desky. Tedy FPGA čip který tvoří "mozek" dané karty.
FPGA je "skratkou" FIeld Programmable Gate Array (tedy volně přeloženo "volně programovatelné hradlové pole" přičemž hradlem se zde rozumí logický prvek schopný základních booleovských funkcí)

Srdcem 5i20 je FPGA obvold firmy XILINX XC2S200 (v zapouzdření PQ208) který má "kapacitu" 200k "gates"
Srdcem 5i25 je FPGA obvold firmy XILINX XC6SLX9 (v zapouzdření PQ144) který má "kapacitu" 400k "gates"

Mimochodem v porovnání názvů čipů je vidět že v 5i20 je použit "dědeček" čip "druhé generace" kdežto 5i25 je založena na spartan Xilinx Spartan 6 tedy čip novějšího ražení.

Jak zde správně poznamenal Mex

Co je tedy podstatnější je množství vstupů a výstupů.
5i25 má pouze 34 "plnohodnotných" vstupů/výstupů pro nějakou rychlejší akci (generování step/Dir signálu, Encoderu, PWM atd) - to je kupodivu pro nějaký "vychytanější" systém málo, nebo na hraně.
Nedostatek Vstupů a výstupů se řeší přes seriovou sběrnici, kdy si 5i25 povídá přes pár málo drátů s rozšiřující kartou a "pomaličku" vyměňuje informace o jednotlivých signálech takto "emulovaných".

Naproti tomu má 5i20 72 "plnohodnotných" vstupů/výstupů pro jakoukoliv :!: činnost.

Rychlost generování Step/Dir signálu nemá cenu vůbec řešit - ta je u obou systému někde v řádu MHz :!:

Rozhodování je tedy jasné
- buďto mi stačí pár rychlých pinů pro generování Step/Dir a zbytek ošéfuji pomocí pomalejších "emulovaných" Vstupů/Výstupů
- nebo potřebuji zapojit několik os včetně zpětné vazby enkoderem a musím zacálovat dražší kartu s více plnohodnotnými Vstupy/Výstupy
Ano, já elektronice opravdu moc nerozumím, proto jsem to jsem uvedl jako dotaz. Je to pro mě španělaská vesnice.
Přeci jenom si mi toto trochu teď osvětlil, díky. Jelikož na to nikdo nezareagoval kromě Tebe, asi budeš jeden z mála, co tomu rozumí, nebo jeden z mála, co nebyl línej zareagovat.
T.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“