Hádzavosť sústruhu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2015, 9:54

Kluci, viac-menej taká básnická otázka:

Nastavil som (resp. nejakým zázrakom sa zadarilo) hádzavosť na sústruhu (Bernardo) do stovky (0.009 mm), merané na 20mm vyložení, originál čínske sklučovadlo.

Je v domácich podmienkach a s bežným vybavením možné túto hodnotu ešte zmenšiť???

Idem robiť M1 šróbky, tak trošku naháňam presnosť.

Aké operácie by ste ešte odporučili? Zatiaľ som prebrúsil prírubu, trošku lízol čeluste... Do ložísk sa mi moc nechce ísť.

Alebo sa mám už na to vys..ť? :)

P.
„Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb.“
Obrázekwatchmania.skObrázekAmateur WatchmakingObrázekYouTube kanál
filla
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2015, 10:00

vysi presnosti dosahnes v klestine, nebo do mekych celisti vytocit sedlo
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
testone
Sponzor fora

19. 9. 2015, 10:12

.....
anebo postup výroby toho dílu vymyslet tak, abys ho třeba udělal na jedno upnutí
pak tě ta házivost nemusí zajímat
alespoň funkční plochy
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2015, 10:15

filla píše:vysi presnosti dosahnes v klestine, nebo do mekych celisti vytocit sedlo
mám klieštinový upínač od čaučau MK3, hádže viac ako sklúčovadlo... :) úplný šrot
filla
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2015, 10:21

WatchManiac píše:
filla píše:vysi presnosti dosahnes v klestine, nebo do mekych celisti vytocit sedlo
mám klieštinový upínač od čaučau MK3, hádže viac ako sklúčovadlo... :) úplný šrot
tak ho naraz do vretene a oprav diru na klestinu
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2015, 11:29

Ale pri tej klieštine ma niečo napadlo a nakoniec som to poriešil takto a dostal sa sem...

https://youtu.be/AeIBZ3wmdkk" onclick="window.open(this.href);return false;

To mi stačí.
filla píše: tak ho naraz do vretene a oprav diru na klestinu
Jj, nad tým som už rozmýšlal, akurát neviem jak na to, je tam ER kužel... Obávam sa, že to ešte viac pokazím ako vylepším.
jova
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2015, 7:56

A nepomohlo by ti kleštinové pouzdro na soustruh? Montuje se místo univerzálky a pak ho doklepnout?
http://www.kovonastroje.cz/Nastroje-pro ... estin.html
Já si ho dělal na děličku a je k nezaplacení. :)
Přílohy
30.jpg
Naposledy upravil(a) jova dne 11. 1. 2016, 8:34, celkem upraveno 1 x.
echt

20. 9. 2015, 12:09

.
Přílohy
1111.jpg
darc

21. 9. 2015, 6:21

Pises ze ti to hadze 0,009mm, podla mna to je dostatocna presnost. Je to sen mnohych majitelov cinskych sustruhov, tak neprovokuj.. :)

Nerobim sice hodinky, ale aj tak pri priemere 1mm, sa ti nepodari narezat "presnejsie" zavit
Bezne reziem zavity, M 1,2 - M 1,6 pri hadzavosti 0,07mm
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2015, 9:07

WatchManiac píše:Ale pri tej klieštine ma niečo napadlo a nakoniec som to poriešil takto a dostal sa sem...

https://youtu.be/AeIBZ3wmdkk" onclick="window.open(this.href);return false;

To mi stačí.
filla píše: tak ho naraz do vretene a oprav diru na klestinu
Jj, nad tým som už rozmýšlal, akurát neviem jak na to, je tam ER kužel... Obávam sa, že to ešte viac pokazím ako vylepším.
Ono je základem mít přesně uložené vřeteno, pokud ti háže samotné vřeteno, tak i když to jakoby za běhu přerovnáš a potom upneš v jiné poloze tak to bude zase házet. Ideální je kombinace "do dutiny vřetene ládovat přesnou kleštinu" pokud je mezi touto soustavou jakýkoli mezikus, vložka, kleštinový upínač a pod. tak se ty nepřesnosti sčítají. Další věc jsou pak ty kleštiny aby byly vůbec přesné....základem je ale jak už jsem psal na začátku přesně běžící neházivé vřeteno :wink:
univerzální sklíčidlo odladěné na přírubě na házivost 0,01 je luxus ovšem opakovaně, snaž se to ale měřit dál od vřetene, myslím, že je ta házivost měřená někde 100mm od konce čelistí v broušeném trnu. Někde to mám na videu jak jsem si naklepal sklíčidlo na hodnotu kolem té jedné stovky na těch 100mm v jakémkoli pastorku :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2015, 10:50

darc píše:Pises ze ti to hadze 0,009mm, podla mna to je dostatocna presnost. Je to sen mnohych majitelov cinskych sustruhov, tak neprovokuj.. :)
Nakonci sú to tisícinky tri :) :) :)

Ale nie, ked tu už začali preberať klieštiny, tak ma napadlo, že tú "prirodzenú" hádzavosť vretena a tej malej klieštinovej hriadeľky využijem a skúsim to nastaviť tak, aby sa to navzájom čo najviac eliminovalo... Spravil som si na nich rysku, takže plusminus opakovane sa dostanem na tie tisícky...

Na malé a presné veci mám malý a presný sústruh, ale toto sa brúsilo a nechcel som si zasviniť brúsnym prachom hodinársky, tak preto som to riešil na "veľkom" sústruhu.

Díky za rady, klieštinový upínač skúsim "vytuniť", ale je to ER32 a tam bude problém s klieštinou na upnutie 0.8 mm hriadeľky.

Keď sa podarí odfotiť tie M1 blchy, tak sem dám.
tumlik píše: Ono je základem mít přesně uložené vřeteno, pokud ti háže samotné vřeteno, tak i když to jakoby za běhu přerovnáš a potom upneš v jiné poloze tak to bude zase házet. Ideální je kombinace "do dutiny vřetene ládovat přesnou kleštinu" pokud je mezi touto soustavou jakýkoli mezikus, vložka, kleštinový upínač a pod. tak se ty nepřesnosti sčítají. Další věc jsou pak ty kleštiny aby byly vůbec přesné....základem je ale jak už jsem psal na začátku přesně běžící neházivé vřeteno :wink:
univerzální sklíčidlo odladěné na přírubě na házivost 0,01 je luxus ovšem opakovaně, snaž se to ale měřit dál od vřetene, myslím, že je ta házivost měřená někde 100mm od konce čelistí v broušeném trnu. Někde to mám na videu jak jsem si naklepal sklíčidlo na hodnotu kolem té jedné stovky na těch 100mm v jakémkoli pastorku :)
To bude robota na dlhé zimné večery... Ale link na video daj :)

Pekný deň, Patrik
jova
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2015, 11:06

Netuším jaké máš přesně hodinářské kleštiny, já ty své běžně upínám přímo do tříčelisťovky. Být tebou, prubnul bych je stáhnout v patřičně velké kleštině ER32, mohklo by to fungovat stejně.
To kleštinové pouzdro jsem ti doporučoval, protože se dá hezky na soustruhu doklepnutím odstranit házivost. Kdyby jsi si vyrobil "kleštinu" o vnějším tvaru ER32 a vnitřní otvor s upínacím kónusem podle těch hodinářských kleštin a vzadu dal matku, budeš moct v tom upínat pak cokoliv.
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2015, 11:49

jova píše:Netuším jaké máš přesně hodinářské kleštiny, já ty své běžně upínám přímo do tříčelisťovky. Být tebou, prubnul bych je stáhnout v patřičně velké kleštině ER32, mohklo by to fungovat stejně.
To kleštinové pouzdro jsem ti doporučoval, protože se dá hezky na soustruhu doklepnutím odstranit házivost. Kdyby jsi si vyrobil "kleštinu" o vnějším tvaru ER32 a vnitřní otvor s upínacím kónusem podle těch hodinářských kleštin a vzadu dal matku, budeš moct v tom upínat pak cokoliv.
Tam mám standardné 6mm Lorch, na tie nechcem šahať, lebo určite to poserem, jak sa poznám... Ten upínač je zaujímavý, ale: sklúčidlo na bernarde je už naklepané do stovky (resp. menej), čeluste prebrúsené a obávam sa, že keď univerzálku zhodím, už ju tak naspäť tak presne bez následných krokov neodstanem. To MK3 s ER32 do vretena som kúpil, lebo som si myslel, že keď sa zhodia čeluste, tak to do vretena vleze cez dieru v univerzálke...
Nevleze :)

Preto som to riešil tou hriadeľkou, univerzála ostane a účel to dostatočne splní...

A aby som podráždil darc-a, tak hen: :) :) :)

https://youtu.be/fK-37Iq3Zqg
darc

21. 9. 2015, 12:04

WatchManiac píše:
jova píše:Netuším jaké máš přesně hodinářské kleštiny, já ty své běžně upínám přímo do tříčelisťovky. Být tebou, prubnul bych je stáhnout v patřičně velké kleštině ER32, mohklo by to fungovat stejně.
Tam mám standardné 6mm Lorch, na tie nechcem šahať, lebo určite to poserem, jak sa poznám... Ten upínač je zaujímavý, ale: sklúčidlo na bernarde je už naklepané do stovky (resp. menej), čeluste prebrúsené a obávam sa, že keď univerzálku zhodím, už ju tak naspäť tak presne bez následných krokov neodstanem. To MK3 s ER32 do vretena som kúpil, lebo som si myslel, že keď sa zhodia čeluste, tak to do vretena vleze cez dieru v univerzálke...
Nevleze :)

Preto som to riešil tou hriadeľkou, univerzála ostane a účel to dostatočne splní...

A aby som podráždil darc-a, tak hen: :) :) :)

Jo nasratie sa zadarilo.. .)
Ale videl som tvoje videa.. mas zaujimave veci.. ja som z Malinova.. kusok od teba.. da sa u teba nieco vyfrezovat do mosadze.. ? za nejaku rozumnu odmenu...
(Mam napriklad M1 zavitniky, kvalitne komunisticke, ktore nepouzivam )
Mex

21. 9. 2015, 4:22

WatchManiac píše:A aby som podráždil darc-a, tak hen: :) :) :)
Nojo, je to jasný. Máš pokažené hodinky. ;-)
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“