Zdravím všechny strojaře,
už pár týdnů tady sleduji Vaše diskuze, ale stále nemám jasno.
Chci pořídit do svojí dílny nové centrum(první) a nemohu se rozhodnout jaké! Moje představy o velikosti stroji sou asi takové:
Osa X-750, Y-500, Z-500
Uvažuji při koupení stroje i o čtvrté ose(otočný stůl).
Zabývám se kusovou až malosériovou výrobou dílců od duralu až po nástrojovou ocel.
Dosud jsem pracoval jen na konvenční frézce FA3V, ale mým požadavkům na výrobu už stroj nestačí, proto potřebuji se rozvíjet.
Mám vyhlídnutý stroj od Haase VF3. Má někdo s tímto strojem zkušeností?
Cena nabídnutá prodejcem je ceníková, pohybuje se včetně nástrojové a obrobkové sondy na hranici dvou milionu.
Mohu za tuto cenu pořídit lepší stroj, pokud ano, tak jaký a v čem bude lepší?
Děkuji za vaše informace a zkušenosti.
CNC centrum
čtvrtou osu rozhodně ano
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Haase neznám, takže v tomto neporadím.
Každopádně bych ale doporučil si najít i jiná centra a zeptat se nějakého majitele, jak je spokojený. Protože nejde jen o kvalitu a parametry toho stroje, ale stejně důležitý jako mašina sama je i servis. Bohužel ještě dnes je to tak, že některý dodavatel poskytuje servis špičkový a jiný se snaží ze záručních problémů vykroutit a objednat si u něj pozáruční servisní zásah je čiré utrpení. Ten servis bude potřeba, CNC mašina je složitá věc a je prakticky jisté, že tam budou jak záruční, tak pozáruční servisní zásahy. Většinou je i servisem omezený výběr typů stoje, protože je nepraktické si koupit mašinu, která má nejbližší servisní středisko někde v Düsseldorfu a servisák jede den sem a den zpátky a samozřejmě si to u pozáruční opravy nechá zaplatit
.
K té ceně centra je potřeba připočítat alespoň základní sadu upínačů a nástrojů plus nějaký svěrák apod. Na případné stávající HSS nástroje můžeš rovnou zapomenout, všechno budeš kupovat znova, takže přidej minimálně 200,000, možná víc. Tady je dobré vědět, že dodavatelé nástrojů obvykle poskytují na první nákup k nové mašině velkou slevu
Sám mám tří- a pětiosá centra Hurco a jsem spokojený se stroji i se servisem
Každopádně bych ale doporučil si najít i jiná centra a zeptat se nějakého majitele, jak je spokojený. Protože nejde jen o kvalitu a parametry toho stroje, ale stejně důležitý jako mašina sama je i servis. Bohužel ještě dnes je to tak, že některý dodavatel poskytuje servis špičkový a jiný se snaží ze záručních problémů vykroutit a objednat si u něj pozáruční servisní zásah je čiré utrpení. Ten servis bude potřeba, CNC mašina je složitá věc a je prakticky jisté, že tam budou jak záruční, tak pozáruční servisní zásahy. Většinou je i servisem omezený výběr typů stoje, protože je nepraktické si koupit mašinu, která má nejbližší servisní středisko někde v Düsseldorfu a servisák jede den sem a den zpátky a samozřejmě si to u pozáruční opravy nechá zaplatit

K té ceně centra je potřeba připočítat alespoň základní sadu upínačů a nástrojů plus nějaký svěrák apod. Na případné stávající HSS nástroje můžeš rovnou zapomenout, všechno budeš kupovat znova, takže přidej minimálně 200,000, možná víc. Tady je dobré vědět, že dodavatelé nástrojů obvykle poskytují na první nákup k nové mašině velkou slevu

Aleš Procháska
Zdravím
V práci robím na VF 3 z roku 2006 a ešte tam je aj VF 2 z 2014 roku a pár sustruhov haas . Pridám pár mojich subjektívnych skúseností a pocitov z týchto strojov.
Spoľahlivosť/ kazlivosť stroja: za toto obdobie čo si pamätám sa menilo z-kové servo, olejové čerpadlo, oprava teleskopických krytov a nejaké drobnosti inak nič,
robí prevažne v jednozmennej prevádzke. Zo servisom nebol nejaký problém, i keď mladší servisáci sa sem tam potrápili. V celku je to spoľahlivý stroj, konštrukčne jednoduchý. Pokiaľ je možnosť výberu verzie priamy náhon/prevodovka vyber si radšej s prevodovkou. Tá VF 2 je priamy náhon a pri väčších závitoch a plátkových frézovacích hlavách (závitník M20x2,5) v oceli už nestačí, chýba k. moment pri nízkych otáčkach. Nástrojová sonda je dobrá pokiaľ nerobíš kusy na celý stôl. Štvrtú os(delička) máme, nerobí sa s ňou každý deň ,ale ak ju chceš a využiješ prirátaj ďalších cca 10 tisíc euro (HRT 310) na vrch. Inak stroje od Haasu sú na Slovensku dosť používané. Na kusovku by bol asi vhodnejší iný systém programovania ,ale ide aj na tom kusovka(zvykneš si
).
Ak chceš ešte niečo vedieť kľudne sa pýtaj.
V práci robím na VF 3 z roku 2006 a ešte tam je aj VF 2 z 2014 roku a pár sustruhov haas . Pridám pár mojich subjektívnych skúseností a pocitov z týchto strojov.
Spoľahlivosť/ kazlivosť stroja: za toto obdobie čo si pamätám sa menilo z-kové servo, olejové čerpadlo, oprava teleskopických krytov a nejaké drobnosti inak nič,
robí prevažne v jednozmennej prevádzke. Zo servisom nebol nejaký problém, i keď mladší servisáci sa sem tam potrápili. V celku je to spoľahlivý stroj, konštrukčne jednoduchý. Pokiaľ je možnosť výberu verzie priamy náhon/prevodovka vyber si radšej s prevodovkou. Tá VF 2 je priamy náhon a pri väčších závitoch a plátkových frézovacích hlavách (závitník M20x2,5) v oceli už nestačí, chýba k. moment pri nízkych otáčkach. Nástrojová sonda je dobrá pokiaľ nerobíš kusy na celý stôl. Štvrtú os(delička) máme, nerobí sa s ňou každý deň ,ale ak ju chceš a využiješ prirátaj ďalších cca 10 tisíc euro (HRT 310) na vrch. Inak stroje od Haasu sú na Slovensku dosť používané. Na kusovku by bol asi vhodnejší iný systém programovania ,ale ide aj na tom kusovka(zvykneš si

Ak chceš ešte niečo vedieť kľudne sa pýtaj.
-
stroje HAAS rady VF su podla mna spolahlive.
my mame v praci VF2 a robi bez poruchy 9 rokov v 2 smennej prevadzke + vikendy nadcas.
my mame v praci VF2 a robi bez poruchy 9 rokov v 2 smennej prevadzke + vikendy nadcas.
-
Děkuji za radu, stroj jsem již pořídil. Teď mě čeká tedy dokoupit nástroje a upínače. Máte nějaký dobrý tip na dodavatele? Doposud jsem nakupoval od fi. precitool a WNT. Druhá zmiňovaná firma mě přijde kvalitní, ale v některých nástrojích až předražená. Jaké máte zkušenosti s dodavateli? Kdo nabízí při větším nákupu lepší cenu? Je pravda, že podezřele laciné upínače nástrojů jsou nevyvážené a pak trpí vřeteno?prochaska píše:Haase neznám, takže v tomto neporadím.
Každopádně bych ale doporučil si najít i jiná centra a zeptat se nějakého majitele, jak je spokojený. Protože nejde jen o kvalitu a parametry toho stroje, ale stejně důležitý jako mašina sama je i servis. Bohužel ještě dnes je to tak, že některý dodavatel poskytuje servis špičkový a jiný se snaží ze záručních problémů vykroutit a objednat si u něj pozáruční servisní zásah je čiré utrpení. Ten servis bude potřeba, CNC mašina je složitá věc a je prakticky jisté, že tam budou jak záruční, tak pozáruční servisní zásahy. Většinou je i servisem omezený výběr typů stoje, protože je nepraktické si koupit mašinu, která má nejbližší servisní středisko někde v Düsseldorfu a servisák jede den sem a den zpátky a samozřejmě si to u pozáruční opravy nechá zaplatit.
Děkuji za vše rady..