Soustruh ASIST 550W vs PROMA SM-300

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
atlan

9. 6. 2015, 7:31

Stiahni si toto http://www.contitech.de/pages/produkte/ ... te_en.html" onclick="window.open(this.href);return false;
tam si vypocitas aky remen potrebujes, len pripominam, ze vykon motora 350W ci kolko mas udany pri 1500ot (lenze tym ze to ma tacho tak ten krutak je dostupny aj napr pri 1000ot, tak ze pozor na to pri vypocte aby ti nevysiel remen 6mm ale v skutocnosti bude treba 15mm, ved skus zadat vypocet pri max otackach 15000 a potom pri minimalnych napr 1000 aka sirrka remena je potrebna vykon tam musis zadat ten isty asi 350W).
To ze mas povodny remen je mile ale na tvojom mieste by som remenice vymenil za standartne HTD M3, co sa tyka prevodu z motora volil by som mensie remenice (prenasaju mensi krutak), a povodnu remenicu co si napasoval na tu hriadel by som dal vecsiu, posobi tam vecsi krutak a mmoze sa stat ze ohoblujes zuby na remeni. Volil by som napr primarny prevod 3:1 a sekundrany 2:1, tak pocitaj pocitaj, program ti vypocita aj aky remen dlzku mas kupit.
vilish

9. 6. 2015, 8:12

Asi to myslíš dobře, ale nešlo by to nějak jednodušeji selským rozumem. Nějakou praktickou zkušeností. Tohle je na mne moc složitý. Stahovat do počítače software a instalovat kvůli jednomu řemínku.
atlan

9. 6. 2015, 9:19

islo ale program to urobi za 3s a ty to ani nevypocitas :D
Zdenek Valter

9. 6. 2015, 11:02

vilish píše:Tak chlapi, jsem zas o kousek dál. Nyní potřebuji radu ohledně řemenu z pračkového motoru na pomocnou hřídel. Ta pomocná hřídel jednak bude řešit problém s původním převodem a jednak rozdíl v otáčkách náhradního motoru.
Jedná se v podstatě o velikostně stejný díl jako původní motor. Tudíž nemusím upravovat primární řemen (je použita řemenička z vadného motoru) a zároveň zasahovat do původní konstrukce (pro případ, že by se to celé nepovedlo). Prostě je tam místo toho původního motoru.
.....
No to vypadá jako dobrá myšlenka.
Co se týče řemenů asi bych vyměnil kola i řemen na tom původním motoru - už se ty řešila i jeho náhrada.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Zdenek Valter

13. 6. 2015, 9:22

Ještě dotaz - čím stahujete řemenice z těch pračkových motorů.
Pavka

13. 6. 2015, 11:33

Já to stahoval tímto:
http://www.naradi-nej.cz/dobre-naradi/S ... S-d558.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdenek Valter

13. 6. 2015, 5:32

Pavka píše:Já to stahoval tímto:
http://www.naradi-nej.cz/dobre-naradi/S ... S-d558.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Já jsem zkoušel podobný, ten šroub se ohnul, ale řemenice se ani nehla :-(
Miltech
Sponzor fora

13. 6. 2015, 7:28

Řemenička je zřejmě nasazovaná za tepla. Pod řemeničkou je hřídel jemně rýhovaná a proto stažení pomocí stahováku jde spíše výjimečně. Mě se osvědčila Dremelka. Tenkým kotoučkem naříznout co nejblíže k hřídeli a pak se pnutím řemenice sama uvolní.
Zdenek Valter

13. 6. 2015, 9:36

Miltech píše:Řemenička je zřejmě nasazovaná za tepla. Pod řemeničkou je hřídel jemně rýhovaná a proto stažení pomocí stahováku jde spíše výjimečně. Mě se osvědčila Dremelka. Tenkým kotoučkem naříznout co nejblíže k hřídeli a pak se pnutím řemenice sama uvolní.
Takže jsi řemenici odepsal?
Miltech
Sponzor fora

14. 6. 2015, 8:24

Pokud máš vhodný hořák, případně zkušenosti se stahováním řemenic nasazených za tepla a potřebuješ tu řemeničku na další použití, tak Ti nic nebrání to zkusit. :D
Zdenek Valter

14. 6. 2015, 10:56

Miltech píše:Pokud máš vhodný hořák, případně zkušenosti se stahováním řemenic nasazených za tepla a potřebuješ tu řemeničku na další použití, tak Ti nic nebrání to zkusit. :D
No to je otázka co je vhodný hořák ;-)
Já mám jenom tohle:
horak.jpg
vilish

24. 9. 2015, 7:55

Tak jsem dokončil dílo. Přikládám pár fotografií, kde je vidět více.
V krátkosti. Na motoru zůstala původní řemenice, koupil jsem drážkovaný řemen. Je to tedy darda, cca 300 korun za kousek řemínku (platí se za každou drážku), nechal udělat protikus na tu předlohovou hřídel. Poměr cca 1:2,5, takže původních 13000 ot. dostanu na 5000 ot. původního motoru. Ovládání na první pohled stejné, jen regulace je triaková s plynulým rozběhem.
Už to není taková kompaktní konstrukce, je to více méně pionýrština, ale když klekne motor, dá se jednoduše vyměnit (je na konektoru). Motory určitých typů praček jsou podobné (parametry, rozteče uchycení, atd.)
Ukáže čas. Teď to fičí. Motor má navrch, teď pokulhává tuhost šasi. Majitel musí s rozumem využívat sílu motoru.
Přílohy
motor1.jpg
motor2.jpg
motor3.jpg
motor4.jpg
motor5.jpg
motor6.jpg
Pavka

24. 9. 2015, 8:54

Pěkně udělané. Ještě bych vyhodil tu triakovou regulaci a místo ní tam dal regulátor se zpětnou vazbou.
Více využiješ vlastnosti motoru. Mohu ti doporučit regulátor s U209B.
darc

24. 9. 2015, 9:00

Zaujimavy tuning,
Zaujimalo by ma na co to je dobre, ci k rozhodnutiu k takejto uprave dochadza po spaleni povodneho motora, alebo umyselne..
Ja som si Promu 300 doma pekne doladil, nastavil vole, zaskrabal plochy, kupil si slusnejsie upinacie hlavy (3-4 celustove), kupil rychloupinaciu hlavu na noze, digitalne odmeriavanie, pouzivam dobre nabrusene noze radeca, robim mosadz, dural, bronz, med, nerez... a ani raz som nepocitil ze by bol motor slaby..
Dokonca som vrtal dieru 18mm vrtakom a islo to.. samozrejme s predvrtanim..

Pri obrabani uz skor vidim problem v tuhosti celeho sustruhu..

Riso
vilish

24. 9. 2015, 9:11

Pavka píše:Pěkně udělané. Ještě bych vyhodil tu triakovou regulaci a místo ní tam dal regulátor se zpětnou vazbou.
Více využiješ vlastnosti motoru. Mohu ti doporučit regulátor s U209B.
Ono to není regulace typu "vysavač". Ale je to docela sofistikovaná regulace se zpětnou vazbou, kterou jsem kdysi vymontoval z nějakého motorového podavače šroubů. No teď se ta deska i pěkně hodila do původního prostoru. Bohužel byla dělaná na zakázku a nenašel jsem dokumentaci. Jak už jsem na začátku zmínil, důležitá byla cena přestavby pro majitele. Takže se použilo co bylo.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“