Já jsem to počítal takto:
- litinovej t-drážkovej stůl 200Kg verze 600x400mm, časem možná vyměním za 800x600mm co bude vážit více
- litinové saně pod stůl první verze 200Kg (časem podle potřeby stolu vyměním)
- litinový vřeteník usazený do vypěněného svařence 300Kg
- sloup pro vřeteník vypěněný svařenec po vzoru WRDčka z TOSu cca do 500Kg (kamarád jim to svářel v délkách 6metrů a lože 12m a říkal no problem - pomůže mi se stavbou)
- lože vypěněný svařenec cca 500Kg
- podstava lože, betonová základna cca 500Kg
Ano máš pravdu mašina bude mít o něco víc než 1200Kg.
Brousit nebudu nic z konstrukce, vše bude frézované a zaškrabané. To T5 u šroubu je důležité pouze pro předepnutí matice, jinak by mi stačila přesnost IT7, ale na ní se nedají předepínat matice tak aby to rozumně přežily.
Vzhledem k tomu, že mašina bude ze svařence tak ta přesnost bude limitovaná tím jak bude pracovat vyžíhaný svařenec.
Starou mašinu za 200 tisíc (s dovozem za 250) nebudu kupovat. Za prvé nebude v T5 - bude vylítaná a rozhozená. Za druhé bych ji neměl kam dát. A za třetí tolik peněz dohromady najednou nedám a půjčovat si na koníček nebudu.
Nekouřím, nepiju na dovolené nejezdím, sportovní auto jako hračku už mám a na dům stejně nenašetřím, takže můžu půlku peněz co manželka nestačí utratit postupně investovat a stavět třeba až do důchodu...

A už mi to prosím nevnucujte, tou cestou nepůjdu, baví mě konstruovat a učit se poznávat a chápat, je to koníček.
V případě, že vás moje úvahy a dotazy obtěžují, přestanu se zde ptát a cokoliv sem psát. No problem.
Děkuji za pochopení
Jestli někdo máte praktické doporučení pro výběr průměru šroubu vzhledem k hmotnostem částí tak budu vděčný za doporučení.