Kuličkové šrouby - kde a za kolik?

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
testone
Sponzor fora

30. 9. 2015, 11:59

martasg1 píše:Plánuji stavbu 800 - 1200kg mašiny se stolem 800x600 a rozjezdy 1200x600x600 nebo alespoň 800x600x600.
taková mašina váží 4 tuny a ne 800 kilo
dobře ti radím, po zralé úvaze a přečtení celého vlákna
vys... se na to
kup si nějaký hotový stroj s kleklým/zastaralým systémem a zrepasuj si ho
i tak budeš mít na půl roku o zábavu postaráno
za pár měsíců co ho budeš shánět to pořádně ani nenamaluješ
jestli se nedokážeš rozhodnout ani se šrouby tak jen vyhodíš prachy a spoustu času
Máš k dispozici slušnou dostatečně velkou horizontku, brusku na lože atd atd abys dokázal v tom IT5 taky udělat ten zbytek mimo šroubů?
pokud ano, pak už máš slušnou strojírnu a potom jsou Tvé dotazy poněkud překvapující
.....
RaS má jako obvykle pravdu, to co on jsem v Kuřimi absolvoval taky, mohu to potvrdit vč. cen
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
martasg1
Sponzor fora

30. 9. 2015, 12:34

Já jsem to počítal takto:
- litinovej t-drážkovej stůl 200Kg verze 600x400mm, časem možná vyměním za 800x600mm co bude vážit více
- litinové saně pod stůl první verze 200Kg (časem podle potřeby stolu vyměním)
- litinový vřeteník usazený do vypěněného svařence 300Kg
- sloup pro vřeteník vypěněný svařenec po vzoru WRDčka z TOSu cca do 500Kg (kamarád jim to svářel v délkách 6metrů a lože 12m a říkal no problem - pomůže mi se stavbou)
- lože vypěněný svařenec cca 500Kg
- podstava lože, betonová základna cca 500Kg

Ano máš pravdu mašina bude mít o něco víc než 1200Kg.

Brousit nebudu nic z konstrukce, vše bude frézované a zaškrabané. To T5 u šroubu je důležité pouze pro předepnutí matice, jinak by mi stačila přesnost IT7, ale na ní se nedají předepínat matice tak aby to rozumně přežily.
Vzhledem k tomu, že mašina bude ze svařence tak ta přesnost bude limitovaná tím jak bude pracovat vyžíhaný svařenec.

Starou mašinu za 200 tisíc (s dovozem za 250) nebudu kupovat. Za prvé nebude v T5 - bude vylítaná a rozhozená. Za druhé bych ji neměl kam dát. A za třetí tolik peněz dohromady najednou nedám a půjčovat si na koníček nebudu.
Nekouřím, nepiju na dovolené nejezdím, sportovní auto jako hračku už mám a na dům stejně nenašetřím, takže můžu půlku peněz co manželka nestačí utratit postupně investovat a stavět třeba až do důchodu... :)
A už mi to prosím nevnucujte, tou cestou nepůjdu, baví mě konstruovat a učit se poznávat a chápat, je to koníček.

V případě, že vás moje úvahy a dotazy obtěžují, přestanu se zde ptát a cokoliv sem psát. No problem.

Děkuji za pochopení

Jestli někdo máte praktické doporučení pro výběr průměru šroubu vzhledem k hmotnostem částí tak budu vděčný za doporučení.
Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík :)
RaS

30. 9. 2015, 12:45

s tvojí teorií že to budeš stavět do důchodu je jedno jakej tam dáš šroub když se jízdy nedožije :D ..
já mám pro představu šrouby 45/10 a 1kW serva stůl v X může mít odhadem tak 5-600kg v Y plus dalších cca 200 a vřeteník může mít taky někde kolem 500kg /ten má protizávaží..
jezdí to 10m/min s tím že 15to dá taky nejde o rychlost jde o zrychlení já mám nastaveno 5000

takže k tomu tvému pokud to někdy vznikne si myslím že 32 šrouby budou srovnatelné.. pod 25bych určitě nešel..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
martasg1
Sponzor fora

30. 9. 2015, 12:54

RaS: A ještě doplňující dotaz jaký máš výkon vřetena?
fmodel
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2015, 1:03

Začíná mi tě bejt líto ,spousta teorie žádná prxe ,takhle se mašiny nestavěj , a ty keci o IT něco jsou bláboly z prospektů .Potřebuješ lineární pravítka ,těžce předepnutý lineární vedení a asi 500 000 Kč abys udělal slušnou mašinku pokud to umíš .Jen pro inspiraci moje MCV 750 má 9Nm 3000ot v X,Y a 12Nm 3000ot vZ ,šrouby pokud si pamatuju kuřim 32x10 zatížení stolu 400kg ,celková váha 4000kg bez příslušenství výkon vřetena kolem 10kW.
Taky jsem stavěl malou mrchu podobnou MCV 500x400x400 motory 4Nm broušený šrouby 25x5 z ruska celková váha asi 1,7t.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

30. 9. 2015, 1:29

martasg1 píše:RaS: A ještě doplňující dotaz jaký máš výkon vřetena?
7,5kW / 8000ot / BT40 / 2st. převodovka 1:1/5:1dopomala
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
martasg1
Sponzor fora

30. 9. 2015, 1:31

fmodel: Dobře dobře, uberu na rozměru stroje, ale křivdíš mi :) nějakou praxi mám. Přestavěl jsem BF20L na CNC a tři roky jsem na ní obráběl. S velkejma mašinama jsem se setkal pouze u kamaráda a na výstavách, ale neměl jsem možnost na nich přímo pracovat - to je pouze sen.
(i když si myslím, že bez praxe se všechno dá řešit i teoreticky - spočítat, vymodelovat nebo nasimulovat s dnešníma 3D technologiema v PC)
filla
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2015, 1:38

martasg1 píše: (i když si myslím, že bez praxe se všechno dá řešit i teoreticky - spočítat, vymodelovat nebo nasimulovat s dnešníma 3D technologiema v PC)
na to se zeptej soudruhu z nasa, kolik vyhodili penez a zivotu, bez zkuseneho von brauna by dodnes nebyli ani na obezne draze
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
martasg1
Sponzor fora

30. 9. 2015, 1:40

fmodel píše:těžce předepnutý lineární vedení
Když jsi nakousnul téma lineární vedení - mám připravené THK SSR30 a SHS30, ale asi nebude těžce předepnuté :) - řeší nějaké firmy zvýšení předepnutí překuličkováním vozíků?
martasg1
Sponzor fora

30. 9. 2015, 2:11

Tak jsem si všechny reakce - příspěvky k mým dotazům v tomto vlákně pročetl a když zprůměruji výsledný návrh tak zní asi takto:
- vykašlat se na stavbu CNC, protože to nebude jako profi CNC
- a protože nemám dalších 250 tisíc na zakoupení starého stroje pro přestavbu tak všechno co jsem nakoupil cca za 150 tisíc prodat

výsledek bude:
- dám si tich 150 tisíc na spořící konto, kde mi ho časem sežere inflace a nenažraní bankéři
- každý den po příchodu z práce sebou buchnu na gauč k televizi a postupem času mi TV NOVA a jí podobní vyhlodá do hlavy matrici "stádová ovce"

Ne takhle ne...! říkejte si co chcete, ale já budu stavět! :)

A budu se snažit se co nejvíce přiblížit profi mašině... i přes to, že tvrdíte, že je to v domácích podmínkách nemožné. "A přece se točí..." :)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2015, 2:17

Předepnutí lineárů je skoro to nejdůležitější!!! a dělá se tak že výrobce dodává servisům kuličky (válečky) (nebo to výrobce dělá sám) tam se z vozík očeše o přebytečné těsnění, a vozík se zapřáhne za siloměr ,pokud je síla k překonání malá vysypou se kuličky ven a dají o pár mikronu větší a zkušený mechános to má tak na podruhý-potřetí hotový.
Podobně se dělaj šrouby a sleduje se jestli po celé dráze mají stejné předpětí (proto ta narážka na to IT něco ,protože výrobce musí zajistit stejný předpětí u předpjatých matic a u obyč na to se..e
martasg1
Sponzor fora

30. 9. 2015, 2:20

fmodel píše:výrobce dodává servisům kuličky (válečky) (nebo to výrobce dělá sám)
Věděl bys doporučit přímo servis co to dělá pro lineáry od THK?
fmodel
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2015, 2:25

martasg1 píše:
Ne takhle ne...! říkejte si co chcete, ale já budu stavět! :)

A budu se snažit se co nejvíce přiblížit profi mašině... i přes to, že tvrdíte, že je to v domácích podmínkách nemožné. "A přece se točí..." :)
Stavěj ,taky jsem stavěl a jsem na to hrdej myslím že dodnes běhá (a né jedna) ,ale chce to víc studovat a řešít s lidmi kteří mají s takhle velkejma mšinama zkušenosti (ti se stolníma ti moc neporadí, a to nemyslím hanlivě) Základ bude nějaká rozumná koncepce (ve světě najdeš spoustu inspirace) a ten největší problém bude vyrobitelnost konstrukčních celků.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2015, 2:28

martasg1 píše:
fmodel píše:výrobce dodává servisům kuličky (válečky) (nebo to výrobce dělá sám)
Věděl bys doporučit přímo servis co to dělá pro lineáry od THK?
Já patřím mezi ty packaly co si to nechávaj dělat v HIWINu v Brně :lol: :lol:
minule dokonce na počkání (dvě kafe a koukal jsem na servisáka jak mu to pěkně jde )
RaS

30. 9. 2015, 2:41

nikdo ti nezakazuje stavět, jen se tady většině lidí snažíme poradit, že se dá mašina pořídit levněji a ve výsledku bude kvalitnější a hlavně nemusíš čekat do důchodu..
nechci tě nijak odradit, sám jsem na tom byl kdysi uplně stejně.. nakoupené špičkové předepnuté THK vedení, špičkové šrouby, ložiska vřeteno.. dohromady možná za čtvrt milionu.. a pak jsem to všechno prodal... kdybych to neudělal tak se pořád dneska možná dívám na ty krabice a možná dožužlávám jeden z dílů velké skládačky..
píšeš, že nebudeš brousit, ale zaškrabávat - budiž.. a místo frézování budeš pilovat? to taky musíš někde nechat udělat.. a stroje v téhle velikosti aby obrobili další stroj si nechají majitelé zaplatit.. fušky za flašku, za cigára dojdou a tohle není věc kterou si někdo strčí do kapsy, to většinou melouchem nejde.. tohle všechno je potřeba do svého nadšení započítat a máš-li chuť jdi do toho.. dneska je ale doba, že se mašiny házej do šrotu jedna za druhou se zastaralým systémem a co se mechaniky týká tak je to ještě poctivá práce kterou repasuješ předěláním turcitu a repasí šroubů.. a to už musí být hodně v háji.. ale ten těžkej, draze obrobitelnej základ s přesnou geometrií koupíš za cenu šrotu..
ale o tom se tady píše pořád dokola.. můžeme si o tom popovídat za rok za dva a uvidíme kde budeš..
Odpovědět

Zpět na „Nákup“