Zahrnuto je to přesně a jistě to bude přínosem.testone píše:zube mi poslal SZ s pár informacemi a fotkou, v pohodě, ta fotka asi vysvětluje jeho záměr a reakce ostatních i mé
odpovím veřejně, snad to bude přínosem
doplním pár detailů (mé doměnky) tak, aby to bylo zkousnutelné pro všechny
1) není to vedení osy na nějaký stroj, je to podle fotky jednoúčelový polohovací přípravek asi pro ruční opracování čehosi (????)
2) posunuje se to po sobě ručně pomocí běžné závitové tyče, v pracovní poloze se to zajišťuje stažením těch dvou kusů proti sobě šrouby v drážkách
z toho vyplývá, že nějaká extra přesnost a vymezování vůle asi není třeba, pokud se to vyrobí tak, aby kolmo na vedení tam byla vůle dejme tomu 0,1 - 0,2 mm, bude to bez problémů vyrobitelné a funkční
zube: dábel se skrývá v detailu, pár strojařských poznámek, aby to bylo jednoznačné a šlo to zadat frézařovi
1) kresli to od ruky, výkres od ruky tužkou na papír který má hlavu a patu je lepší, něž nějaký pochybný CAD
tužka v ruce tříbí myšlenky
2) zkrať "ocas" té rybiny, tj ten šedivý díl třeba o 1 mm, pak budou jasně definované funkční plochy, tj. šikminy a dvojice "rovných" ploch vzdálenějších od čela "ocasu" a nad "ocasem" vznikne vůle
3) nemůžeš kótovat rozměr přes špičky, to nikdo nezměří, rybiny lze kótovat přes dvě kulatiny pr. třeba 10 mm vložené do koutů, pak to lze dobře změřit i spočítat potřebný rozměr
4) spočítej rozměry dílů vedení v rybině, šedivého i zeleného, přes kulatiny a namaluj pro každý díl samostatné "výrobáky" s kótami a jejích tolerancemi, např. při požadované vůli 0,15 mm budou tolerance +-0,05mm pro rozměr přes vložené kulatiny dobře vyrobitelné a bude to funkční
shrnuto - kótuje se tak, aby kóty byly změřitelné a ne redundantní
výše uvedené myslím shrnuje námitky a jejich důvody v diskusi
chybí (nebo jsem to nepochopil) Ti tam něco, v čem bude druhý konec toho šroubu
....
obrázek nepřidám, tu bitmapu co mi zube poslal neumím překonvertovat
Za rady děkuji.
Předpokládal jsem,že někdo kdo s tím má zkušenosti to zvládne jen z tohoto nastřelu.
Druhy konec sroubu už zvládnu sam.
Foto pridavam.
Je to kopírovací fréza pro hobby použití.