Svěrák do stolní vrtáčky

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
Permonik
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2015, 10:46

Zdravím,

pustil jsem do revitalizace, spíše upgrejtuji dílnu a mám tam stojánovou vrtáčku, ketrou jsem oprašil a chtěl bych ji využit k těmto učelům:

1, vrtání osové díry do válcových dílu (asi 80 procent vrtání), osa válcového obrobku je kolineární s osou vrtáku
a, do průměru 50mm, převažně ocel
b, průměr 50-120mm, převažně plast a měkččí materiály
c, nad 120 jenom plasty (jednalo by se o 2stupnový válec, jeden vetší a duty a druhý menší a potřeba tam vyvrtát díru)
2, díry do plechu nebo do dřevěných hranolu (na tohle bych přípravek nepotřeboval)

Jdemi hlavně o bod 1, jaký způsob upnutí zvolit.
První mě napadl klasiký svěrák, ale to bych musel každy průměr posunovat a přeupevňovát. Potom je tu křížový, tam bych musel jen posouvat pomocí kliky. Napadlo mě 4 čelistové skličidlo ze soustruhu, kde bych měl jistotu že díry bude ve středu válce, ale nevím zda by to šlo na vrtačku, na stoján upevnít. Ještě mě napadl štředicí centrovácí (nebo jak se tomu řika) svěrák, ten u kterého se čelisti otviraji o středu ven...ale oproti skličidlu by držel válce jen ve dvou dotycích, což nebylo ideální u křehkých obrobku. Pak mě napadalo existuje centrovácí svěrák s křížovým posuvem, tam zas byla jistotá že mohu ubnout i jine obrobky: kvádry a tak....
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
testone
Sponzor fora

14. 10. 2015, 11:46

na ty souosý díry si na stůl nějak upni univerzálku ze soustruhu, upínkama, nebo třeba ji na obvodu provrtej a provrtej i stůl atd, fantazii se meze nekladou
do osy vřetene ji velmi rychle a jednoduše vyrovnáš tak, že do ní to vřeteno upneš a pak ji teprve přitáhneš ke stolu
na ostatní věci svěrák
ta univerzálka jde s omezením použít jako svěrák taky
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Jimmy

14. 10. 2015, 12:31

Pokud do toho chceš upínat převážně válcové součástky, tak bych volil určitě radši tříčelisťovou univerzálku než čtyř. :)
Soustruh SN320, Obrážečka Strigon GH400, CNC router Pacer Cadet, TIG AC/DC
qwer

14. 10. 2015, 1:50

Na to čo píšeš je ideálny zverák na upínanie gulatiny, čo viem sú dve velkosti, a upnutie je pevné a pomerne presné. Dalšia možnosť je upnúť na stôl prizmy, a obrobky upínať do priziem úpinkami, prípadne klasická frézarska delička, ak ju velkosť vrtačky dovolí použiť
006.JPG
Miltech
Sponzor fora

14. 10. 2015, 3:08

Při vrtání na vrtačce se nevyhneš přesnému vyznačení středu. Pokud se povede, tak je celkem jedno v čem to upneš. Pro opakované vrtání stejného dílu se mě zdá jako nejvhodnější třípaknová univerzálka. Záleží jakou máš vrtačku a kolik chceš investovat do příslušenství. Pak ještě záleží na dobře naostřeném vrtáku. Na větší otvory by to chtělo vyvrtávací hlavu a na tu Ti nebude stačit zase vrtačka.
elbarto

14. 10. 2015, 10:59

Puvodne to byl kotoc rezu koupeny se soutruhem a urceny do sberu. Nakonec me to prislo lito, stacila flexa a par lesticich kotoucu a ted slouzi dobre. Alespon vidim, jak pucuji sklicidla smeckari na prodej.

Obrázek
Permonik
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2015, 2:59

Taky bych to viděl na třipaknovu univerzálku. Jen jsem si nebyl jisty jestli půjdou do ni udělat díry na šrouby. Zkusim se podivat přes zimu po nějáke použite, zachovale.

Ohledně investice, neni strop. Pokud bych hodně investoval, tak bych později investoval do nové stojanovky a příslušenství přesunul... Ale přijdemi nevhodnější investovat do te pakny....
Na značeni děr v kovu jsem zapomněl, ale převažuje vrtáni plastu a převrtvaní kovových "trubek"...pokud bych chtěl něco hodně přesného tak si to nechám vyvrtát na soustruhu nebo cnc.....

Ted mě napada, jak je s vrtáním děr na soustruhu, a CNC. Na soustruhu se navrtalo čelo návrtavákem a vrtalo (u soustruhu jsem byl před 8 lety), a u cnc se vrtá "navrtodo" vrtákem? Nebo se použiji navrtávaky, http://www.stimzet.cz/data/tech_navrtavaky_cz.html ?

Na větší díry bych použil spíše vykružovácí vrták než vrtácí hlavu. Ale myslím že přes 12mm díru vrtát nebudu.....
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
vruboun

20. 10. 2015, 8:23

Já používám krátké verze vrtáků, s těmi vrtám rovnou. Když potřebuji hlubší díru navrtám si to navrtávákem z tvého odkazu, zase ale aby čuměl z upnutí co nejméně. Popř. mám vybroušené navrtáváky z ulomených nebo opotřebených vrtáků. Záměrem je navrtat díru která bude mít rovnou sražení ať už pro závit nebo jen pro vzhled obrobku. Klasické navrtáváčky skoro nepoužívám - vyjma potřeby středících důlků.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“