rucni ovladaci kolecko - tocitko

Odpovědět
Monteg

27. 11. 2006, 6:43

Převodníky jsou asi zbytečné jen se mi líbylo že umějí generovat násobné pulzy 1X 2X 4X bez ztráty, to při kolečku se 200 pulzy dává 200 - 400 - 800 pulzů na otáčku což by se dalo hezky využít?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2006, 7:08

v machu pak jde softwarove rict kolik ma bejt jeden pulz
jestli 0.001 nebo 1 mm
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2007, 11:28

1. Cenová nabídka
Pos. Název a typ Množství Cena/kus

IRC515/100 1 ks 4960,00

(Snímač IRC515 ruční kolečko s LED diodou v osvětlovači s odolným polohovacím mechanizmem a aretací 100 pozic na otáčku, aluminiové ovládací kolečko s nagravírovanou noniusovou stupnicí nasazené na hřídeli o Ø 6 mm, s čelním panelem, napájecím napětím + 5 V, výstup TTL, 100 impulzů na otáčku, dva základní výstupní signály A a B na otáčku bez negací, připojení vývodů piny na krytu z boku snímače)

IRC535/100KA 1 ks 5440,00

(Snímač IRC535 ruční kolečko s LED diodou v osvětlovači s odolným polohovacím mechanizmem a aretací 100 pozic na otáčku, aluminiové ovládací kolečko s nagravírovanou noniusovou stupnicí nasazené na hřídeli o Ø 10 mm, bez čelního panelu, napájecím napětím + 5 V, výstup TTL, 100 impulzů na otáčku, dva základní výstupní signály A a B na otáčku bez negací, provedení KA-připojení vývodů svorkovnicí na krytu v ose snímače)

Ceny jsou stanoveny v Kč za jeden kus, bez 19 % DPH, EXW Netolice a bez bankovních a jiných poplatků. V případě uplatnění objednávky, Vám poskytneme slevu ve výši 3 % z celkové ceny bez DPH. Tato cenová nabídka platí do 31.07.2007.

Dodací termín
Dodací termín je standardně 4 týdny nebo dle dohody.

3. Platební podmínky
Požadujeme platbu zálohovým listem před dodávkou zboží.
V případě potřeby jsme Vám k dispozici na níže uvedeném spojení.
Děkujeme Vám předem za Vaši odpověď a těšíme se na další spolupráci s Vámi.

S přátelským pozdravem
Zoltán Sobotovič
vedoucí OÚ a.s. LARM
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2007, 1:59

cena mi prijde na to ze to je rucni kolecko dost neprimerena
ocekaval bych to spise u presneho snimace polohy
z tohoto duvodu bych chtel rozjet nejakej amaterskej projekt
prozkoumal jsem par mysi a zjistil jsem ze tam to kolecko ma vetsinou 50 loukoti tj. pri snimani vzestupne a sestupne hrany je to 100 pulzu na otacku coz je uplne idealni pro takoveto kolecko

ted zbyva nakreslit nejakou krabicku, klikaci mechanizmus, a nejake prizpusobeni te elektroniky tak aby byl ven standardni vystup

pujde do toho nekdo semnou?

jinak bych to neresil a koupil to nekde
ale kdyz by se toho melo vyrobit vic tak to ma smysl
Josef
Sponzor fora

15. 2. 2007, 11:01

Tak jsem přepočítal dvě mrtvé myši. Jedna 36 a druhá 42. Já bych do toho šel, ale to kolečko bych raději vyrobil. Na průměru až tak nezáleží, neb ovládací kolečko musí být alespoň 40 - 50 mm v průměru, aby se s tím dalo pracovat úměrným citem. Pokud by to mělo mít ještě nonius dokola, tak plus 10 - 15 mm na průměru. Potom je místa, že tam umístíte cokoliv. Buď by šlo udělat kolečko s dírama na děličce, nebo na film na fotoplotru a dát to mezi plexi, nebo slídu. Třetí možnost me napadá vypálení na laseru. Malá cyklická chyba není na závadu. Dále je tu ještě aretační kolečko na 100 poloh. Na mojí TESLE MIME 25 má 100 dír o průměru cca 2 mm roztečný průměr 85 mm! Kolo má 90. Dalo by se to stáhnout tak na 70 při dírce 1,5 mm. Podle těchto rozměrů se pak musí vycházet při návrhu krabičky.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2007, 9:02

zajimave, mam z jedne stranky postscript na generovani kolecek
za chvilku jdu kolem jednofo vetsiho papirnictvi tak se tam juknu jestli maji folii do laserovky pak uz to staci na neco lipnout mozna ani ne na sklo kdyz se necha vycuhovat par mm okraje pruhledne folie s tim potiskem a zbytek zustane lipnutej na nejakem naboji
na experimenty tu mam merkur abych nedelal zbytecne nejake obrobky pak sem poslu vysledek klikaci mechanizmus by sel taky v tom merkuru nekoukal jsem jaka tam jsou kolecka
predpokladam ze sem pak hodim nejake vykresy az na to udelam kompletni mechaniku a elektroniku
tomashal
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2007, 2:14

Já bych klidně šel do toho hmatníku s clcik mechanizmem a stupnicí.
Kdysi jsem se u Larmu (asi před rokem) ptal na cenu samotného
kolečka s rukojetí a stupnicí (jsou ochotni to prodat samostatně bez snímače a dělají je standardně na průměr hřídele 6 nebo 10) - ani za boha nemůžu tu nabídku nikde najít, ale vím, že se cena pohybovala okolo 1-2 tisíc, takže kdyby se to dalo vyrobit třeba za čtvrtinovou cenu ve stejné kvalitě jako od nich, tak bych se přidal.
QNX
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2007, 5:42

Taky bych pár koleček potřeboval, rád se přidám :-)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2007, 6:49

Josef píše:Buď by šlo udělat kolečko s dírama na děličce, nebo na film na fotoplotru a dát to mezi plexi, nebo slídu. Třetí možnost me napadá vypálení na laseru. Malá cyklická chyba není na závadu. Dále je tu ještě aretační kolečko na 100 poloh. Na mojí TESLE MIME 25 má 100 dír o průměru cca 2 mm roztečný průměr 85 mm! Kolo má 90. Dalo by se to stáhnout tak na 70 při dírce 1,5 mm. Podle těchto rozměrů se pak musí vycházet při návrhu krabičky.
Na děličce mi to připadá celkem složité. Podle mě by šlo vyvrtat sto děr do kruhu na cnc frézce a potom vyfrézovat centrální díru a obrys a bude to na ruční kolečko přesné až dost. Proti tomu se dá druhý kotouč s 99 děrami a tři světelné závory po 90 stupních a mělo by to fungovat. Jestli se do toho někdo pustíte tak já bych se přidal a vzal bych si na starost ty díry a aretační důlky. Taky by se mi jedno ruční kolečko hodilo.
Aleš Procháska
QNX
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2007, 8:47

Na ty aretační důlky pozor. Mám ruční kolečko u CNC886 a tam to konstruktér dělal z nějakého rotačního inkrementálního snímače bez aretace. Aretaci dodělali jako takové ozubené kolečko s kuličkou, kterou do zubů přitlačovala pružinka. Nějakou dobu jim trvalo, než to bylo dlouhodobě spolehlivé (problémy s materiálem (musí to být kalené) a s tvarem zubů). Dost rychle se to oběhalo. Vypadá to jako taková blbost, ale nepodcenujte to. Pokud bude potřeba, tak to rozeberu a nafotím :-)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2007, 9:23

nejvetsi problem je asi opravdu ten click mechanizmus to priznavam
v nedeli bych mel najit cas si pohrat s elektronikou
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2007, 8:20

QNX píše:Na ty aretační důlky pozor. Mám ruční kolečko u CNC886 a tam to konstruktér dělal z nějakého rotačního inkrementálního snímače bez aretace. Aretaci dodělali jako takové ozubené kolečko s kuličkou, kterou do zubů přitlačovala pružinka. Nějakou dobu jim trvalo, než to bylo dlouhodobě spolehlivé (problémy s materiálem (musí to být kalené) a s tvarem zubů). Dost rychle se to oběhalo. Vypadá to jako taková blbost, ale nepodcenujte to. Pokud bude potřeba, tak to rozeberu a nafotím :-)
To bude tím, že použili moc mrňavou kuličku, zbytečně silnou pružinku a místo důlků s poloměrem shodným s kuličkou použili zuby. Ta aretace podle mně nemusí být silná a velká kulička se tam vejde, jen si s tím trochu pohrát, třeba dát zvlášť kuličku pro sudé a zvlášť pro liché polohy (viz obrázek). Pak to nemusí být z oceli ale stačí třeba Delrin.
Přílohy
aretacni kolecko.jpg
Aleš Procháska
Josef
Sponzor fora

17. 2. 2007, 3:42

Ty dvě roztečné kružnice mne přivedly na nápad, že stačí jedna s 50ti děrama a dvě aretační kuličky, jedna zapadlá a druhá mezi důlky. S tou elektronokou bych to viděl na dvě optozávry posunuté o 90°, 2x RS obvod, rozlišení směru a vynásobení 4x jak to bývá na odměřování. Pak stačí 25 okének na kotoučku.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2007, 3:49

Josef píše:Ty dvě roztečné kružnice mne přivedly na nápad, že stačí jedna s 50ti děrama a dvě aretační kuličky, jedna zapadlá a druhá mezi důlky. S tou elektronokou bych to viděl na dvě optozávry posunuté o 90°, 2x RS obvod, rozlišení směru a vynásobení 4x jak to bývá na odměřování. Pak stačí 25 okének na kotoučku.
S tou aretační kulisou to bylo i tak myšleno, ale teď jsem nepochopil jak doáhnout s 25 okénky rozlíšení 100 impulsů - neměly by tam být potom spíš 4 závory na rastru posunutém o 1/25/4 kruhu? Sám bych se těch 100 děr nebál, to bude spíš složitější dodržet při montáži přesnost těch snímačů posunutých o čtvrt rozteče. Ale to je jen můj teoretický dojem, ještě jsem nic podobného nevyráběl.
Aleš Procháska
Josef
Sponzor fora

17. 2. 2007, 5:39

Omlouvám se, 90° posunutí není úhlových, ale fázových. Ztoho se dá určit směr pohybu. Na získání 100 impulsů na otočku tak stačí jen těch 25 oken. S tou přesností to není tak zlé. Na tomto principu funguje kde co, včetně tiskáren HP. Chcete dělat přesné CNC, tak tohle je práce klidně na klasiku.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“