Při vyhledávání zkušeností s různými dílenskými stroji jsem vícekrát narazil na toto fórum, kde se zdá, že lidé nejen diskutují, ale i díky zkušenostem z praxe i ví

Jsem začínající výrobce hudebních nástrojů (začínám už asi 2 roky), který konečně bydlí na domě a může si začít vybavovat svou dílnu.
Vášeň v práci se dřevem a následným laděním harmonie se stala už i mým povoláním/posláním a tak nejen chci, ale také musím pořešit pořádné vybavení. I když vrtačka ve stojanu je ve všemožných polohách opravdu universálním nástrojem na vrtání, broušení, leštění a obrábění, tak člověk se potřebuje už někam vyvinout

Mám rád kvalitní stroje, ale tím, že teď "najednou" vybavuji celou dílnu, tak za ně nemůžu dávat desítky tisíc. Na stranu druhou i když chci kvalitní stroje, co budou přesné a funkční, tak je nebudu mít v zátěžové výrobě, tedy si myslím že investice desítek tisíc by i byla zcela zbytečná.
Rád bych pořizoval nové stroje, které se lehce ovládají a mají dobrou funkčnost, žel jako všichni zjišťuji, že v cenových relacích 5-15tisíc to dnes někdy za moc nestojí. Dříve se totiž vyrobila věc tak, aby byla funkční a kvalitní a podle toho byla cena... Je velmi smutné, že dnes se vyrobí věc aby stála X peněz a podle toho se teprve určí (ne)funkčnost...
Poohlížím se tedy po těch starých strojích, jenže jak tu někdo poznamenal k tématu stolních vrtaček (tu teď taky řeším), že staré stroje kromě rozměrů a váhy jsou problematické v tom, že často potřebují repas v podobě výroby nových dílů, na což já nemám zkušenosti ani výbavu... Takže stále vedu polemiky na téma nové vs staré
A teď k věci:
1) Poohlížím se po pásové pile na dřevo. Budu ji používat k řezaní křivek na hudební nástroje, což jsou masivy nejčastěji do cca 30mm tl.
2) už nějakou dobu řeším řezání koleček z masivu. Potřebuji průměry od cca 4cm do 12cm, díru uprostřed mít mohou ale pouze max. 2mm!
V současné době používám tuhle hračku https://youtu.be/s0sg5pgNguo?t=2m51s" onclick="window.open(this.href);return false; už jsem toho na ní hodně vyrobil, ale k profi práci to má daleko. Menší průměry musíte silně tlačit ke stolu a stále se ohlížet abyste tam nenechali prst... A i s tím vedením se list pily při rotaci obrobku tlačí dovnitř a tak to pak podřezává, musí se to dělat na vícekrát atd..
Nedávno jsem pořídil lepší pokosovou pilu od metaba, kde si kolečko předřežu a pak už jej vlastně jenom dorovnám na tom stole.. to funguje dobře, ale trvá to dlouho..
Prvně jsem myslel, že pořídím pořádnou stolní vrtačku a korunkové pilky. Řez by měl být přesný a relativně rychlý, ale asi tam bude problém s upínáním materiálu. Dřeva si velmi vážím a tak využívám každý kousek, tady bych si ale musel vždy uřezat větší čtverec, který bych přisvorkoval, uřezal v něm menší kolečko a zbytek by šel do kotle...
Pak mě nadchlo tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=afGNbVrBiFE" onclick="window.open(this.href);return false; vypadá to, že řeže jak do másla! Když si představím co zažívám na tom mém hračkostolu... Já totiž ještě na pásové pile nepracoval, asi to jde tak krásně tím, že je tenký list, který se pohybuje pouze směrem přítlačným ke stolu... Myslíte ale, že budu moci řezat i ty menší kolečka o tloušťce 4cm? A jde to opravdu tak lehce že pro středové vedení mě bude stačit něco co má tloušťku pouze 2mm?
3) dále řeším otázku výroby rezonančních desek (masiv o tl. 3-5mm) a obecně tloušťkování materiálu.. Vůbec jsem netušil, že něco takového je "bez problému" možné na pásové pile. K uvedeným bodům 1 a 2 mě asi stačí "jakákoliv" pila, tady už budu potřebovat pořádný výkon a přesnost, co to ale pro mě znamená při výběru pily?
zde řeže celý kmen https://www.youtube.com/watch?v=Skuzw7_G53A" onclick="window.open(this.href);return false; a zde pak desku o tloušťce cca 3-4mm https://www.youtube.com/watch?v=tqoGZaZ5ImA" onclick="window.open(this.href);return false;
(pana Mathiase tu asi většinou znáte, pokud ne, tak shlédněte jeho kanál, pro mě je naprosto neuvěřitelné co všechno je schopný vyrobit...)
4) s cenou se chci pohybovat okolo 10tis, pokud by to bylo potřeba tak do 15ti. Zaráží mě, že se dají koupit nové pily za 6tis, to je asi určeno na balsu a dýhy...
5) co mám řešit při výběru staré pily? výkon, pořádný stůl, dopínání listu, co víc? přijde mi to jako velmi prostý stroj... ale nemám zkušenosti...
6) tento historický krasavec se mi velmi líbí http://stroje.bazos.cz/inzerat/53022539/Pasova-pila.php" onclick="window.open(this.href);return false; stůl teda nemá drážku pro nějaké vedení, ale to by snad nebyl problém přidělat k té litině dřevěný stůl, který bych si upravil podle potřeby...
Jak je to s potřebným výkonem? Dělají se pily co mají 0,65kW a tahle má 4kW? Bude to zbytečný odběr elektřiny a nebo je to to co potřebuji, abych si nařezal masivní kmen z tvrdého dřeva?
Děkuji pěkně, jestli jste to celé přečetli a za to že mě nějak nasměřujete... Příspěvky s jednou otázkou se čtou rychle, ale člověk zas neví co dotyčný potřebuje a jak poradit.. snad jsem to ale nepřehnal..
Díky!