úprava otočného stolu VERTEX

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
cortez

12. 11. 2015, 10:31

Koupil jsem si otočný stůl HV-6 (http://www.kovonastroje.cz/de/Spannwerk ... -HV-6.html" onclick="window.open(this.href);return false;) i s dělícím zařízením a koníkem. Bohužel stůl nemá vodící drážku s kameny pro svilou polohu roviny stolu. A tak je třeba vždy při sestavení, pro např. frézování drážky pro pero na hřídeli, pracně stůl vystřeďovat vůči koníku s opěrným hrotem.
Koník samozřejmě vodící drážku s kameny má.
Má někdo zkušenosti s pracovním postupem jak si tento stůl již vylepšil?
Ď, cortez
jova
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2015, 7:06

A co ti brání v tom, tam vrtnout dva otvory a přišroubovat na bok tu lištu?
Když tam přidáš dva kolíčky, tak by to mělo být i opakovatelně přesně namontovatelné.
Nebo tomu dej tvar do L, využij tu drážku a otvor zespodu. Pak bude stačit otvor se závitem jen jeden v té zúžené části a jeden kolíček .
Další variantou je pouze kousek lišty přišroubované v té spodní části co ti bude dělat "čep", aby to bylo v ose stolu a pomocí úhelníku to srovnat kolmo na hranu stolu.
cortez

14. 11. 2015, 6:57

Díky, využiji poslední nabízenou variantu.
Ta horní hrana tělesa otočného stolu (vztaženo k jeho poloze "otočný stůl") je sice neobrobena, ale to je pouze malý detail. Po "slíznutí" ji budu využívat k přiložení úhelníku. Situaci trochu komplikuje fakt, že ve stole mé frézky F1S je poue jedna drážka T 14 mm a otočný stůl má drážku 16 mm. Mám tyčku 14 x 9 mm koupenou v železářství Abrahám a ta má rozměr 14 mm neskutečně přesný 14,000 mm! Škoda takhle budu muset najít něco 16, 00 mm a zredukovat to pracně na těch mých 14 mm. Uvidíme zda-li těleso nějakého soustružnického nože nenabídne řešení.
Ten stůl frézky F1S "vyniká" tím, že má poze jednu T drážku 14 mm. Skalní puristé jako např pan "markus" jistě prominou, ale již před časem jsem "probral" ty původně pouze odtokové drážky na stole a vyfrézofal si tam drážky T 12 mm - upínací možnosti na stole se parádně zvýšily. A světe div se, jejich rozteč krásně pasuje k upevňovacím otvorům toho VERTEXU umístěného svisle!
cortez
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“