Vyroba ozubenych kolies na sustruhu...
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Aha, já myslel ten nástroj z toho druhého videa a na tom je opravdu opravdická odvalovka, nástroj jak kráva, pěkně zlatě povlakovaný, hřídel jak telegrafní sloup, záplava řezného oleje a vůbec všechno jak má býtJosef píše:Já bych si taky myslel, že je to podtočené, ale že si to vyrábí sám, tak to musí být vybaven i podtáčecím soustruhem.

Naposledy upravil(a) prochaska dne 25. 11. 2008, 8:44, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
ale jo, odval to je, jenom pro zjednodušení má ta odvalovací fréza jedinej zub.
Mě připadalo, že frézou tohoto tvaru ten zub bude mít takový tvar joko by měl mít.tumlik píše: To video jsem jen tak pro zajímavost zkouknul a musím říct,že je to hrůza a děs.Nejde o odval ale o postupné frézování zubních mezer něčím na principu klasických sadových modulových fréz.Největší nedostatek tohoto způsobu obrábění je to, že NIKDY !! opakuji nikdy nedosáhnete přesného profilu zubu (u nejčastějšího druhu ozubení tj. evolventy).Jediný co si ten chlápek ulehčil je to že nemusí kroutit děličkou což za něj dělá krokáč.
Takže šnek točí vzorovým kolem, které je na společné ose s obrobkem. Co točí tím šnekem? Vřeteno přes nějaký převod 1:1 od osy nástroje?QNX píše:Avenger: Nástroj na tom obrázku není vidět. To vrchní je "vzorové kolo", pod ním je obrobek a to moszné je šnek. Nástroj je jenom kousek zlomeného vrtáku nabroušeného do "klínu".
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Naopak, z podstaty odvalování vyplývá, že zub kola má jiný profil než je zub nástroje. Tady http://www.brockeng.com/mechanism/RackNPinion.htm je to krásně ukázané (odvalovací frézu tam představuje ozubený hřeben).
Aleš Procháska
Jestli je to reakce na mě, tak tím nástrojem s kterým ten člověk obrábí to ozubení by měl dostat podobný tvar, akorát ne zcela plynulý, protože to kolo pootáčí o jeden zub. Pří záběru té frézky do zubu zároveň ostatní kotouče upravují tvar nejbližších sousedních zubů.prochaska píše:Naopak, z podstaty odvalování vyplývá, že zub kola má jiný profil než je zub nástroje. Tady http://www.brockeng.com/mechanism/RackNPinion.htm je to krásně ukázané (odvalovací frézu tam představuje ozubený hřeben).
Asi by se pak muselo takto vyrobené ozubené kolo ještě nějak "zaběhnout".
Avenger: Já už si tu odvalovku moc nepamatuju, takže co napíšu bude možná špatně, ale pokusím se.
Mrkni se na ten obrázek. V univerzálce je chycená hřídel se šnekem, z drohé strany je to opřené o hrot.
Pod tím plechovým krytem je převod přes 3 ozubená kola na spodní hřídel (pod šnekem) ve které je v dirce chycený nožík.
Na suportu je dole obrobek, která je přes distanční podložku stažený se vzorovým kolem, otáčejí se tedy společně.
K odvalovce potřebuješ sadu vzorovejch kol a šneků, případně (když se ti to chce počítat) tak ještě ozubená kolečka do toho převodu, převod totiž nemusí být jenom 1:1, ale to už je pak vyšší kutilská
Mrkni se na ten obrázek. V univerzálce je chycená hřídel se šnekem, z drohé strany je to opřené o hrot.
Pod tím plechovým krytem je převod přes 3 ozubená kola na spodní hřídel (pod šnekem) ve které je v dirce chycený nožík.
Na suportu je dole obrobek, která je přes distanční podložku stažený se vzorovým kolem, otáčejí se tedy společně.
K odvalovce potřebuješ sadu vzorovejch kol a šneků, případně (když se ti to chce počítat) tak ještě ozubená kolečka do toho převodu, převod totiž nemusí být jenom 1:1, ale to už je pak vyšší kutilská

- Zdenek Valter
A co menší modul ? Třeba 0,2 ? nebo alespoň 0,3 ? popřípadě i se šikmýmy zuby na šenektumlik píše:Myslel jsem samozřejmě to video s tím s tím kutilem domácím které jsem uvedl v citaci.Jinak plně souhlaím s "prochazka" pokud se podíváte na rychle se odvalující odvalovací frézu a zamlžíte oči tak uvidíte ozubený hřeben daného modulu jaký má fréza který ubíhá určitým směrem (podle typu-pravořezná-levořezná)rozteč toho hřebenu je samozřejmě rozteč zubů daného modulu t=píxmAvenger píše:Mě připadalo, že frézou tohoto tvaru ten zub bude mít takový tvar joko by měl mít.tumlik píše: To video jsem jen tak pro zajímavost zkouknul a musím říct,že je to hrůza a děs.Nejde o odval ale o postupné frézování zubních mezer něčím na principu klasických sadových modulových fréz.Největší nedostatek tohoto způsobu obrábění je to, že NIKDY !! opakuji nikdy nedosáhnete přesného profilu zubu (u nejčastějšího druhu ozubení tj. evolventy).Jediný co si ten chlápek ulehčil je to že nemusí kroutit děličkou což za něj dělá krokáč.
to je snad komplet co se k tomu dá dodat
Jinak pokud potřebujete něco přesnýho odvalit na odvalovce tak není problém ,písněte a můžem se domluvit umím moduly 0,5 až 2,5 do 250mm průměru i kusovky!!!!!i šneky do cca 600zubů/kolo samozřejmě v závislosti na modulu

- Zdenek Valter
No ne tak docelatumlik píše:Chápu ,jde ti o velký počet zubů na menším průměru například 360 zubů v průměru 72,4mm respektive 108,6.Bohužel nemám takový malý odvalovky ,nejmenší mám 0,5.Šnekové kolo není samozřejmě problém, šikmé taky ale vždy jen rovné šikmé(nemám diferenciál pro přídavný pohyb)

Průměry kol o kterých píšeš jsou naprosto mimo mou potřebu