Zdravím,
mám takový dotaz, dostal se mi do rukou tento materiál a chtěl bych ho obrábět na cnc. Jde mi o to že nevím jaké použít otáčky a řezné rychlosti pro tento materiál. Řez je více či méně bez problémů ale jde mi o 3D obrábění s co nejlepším finálním povrchem. Máte někdo s tímto zkušenosti ?
frezovani EPP
neobrábím, protože to dělá moc velkej bordel. Na pěnovej PS se používaj nástroje s povrchem jako má rašple (tedy moooc břitů) a s vnitřním odsáváním. Otáčky a posuvy neznám, ale oboje dost velký. Frézuju jenom PUR pěny a to jak tvrdý (cibatool, necuron, obo ...) tak měkký (molitan) a v obou případech to jsou velký otáčky a k nim odpovídající posuv. Konkrétní hodnoty si budeš muset vyzkoušet, to co frézuju já není termoplast, u PP a PS hrozí, že se ti to bude natavovat ..... tam ti neporadím.
Ahoj včera jsme zkoušeli novou frezku a dělali jsme do toho nějaké základní tvary.Šlo to celkem dobře.3D model jsme ještě nezkoušeli.Snad brzo něco uděláme.JInak frézovali jsme do EPP a Depronu.
Nikdy neříkej že to nejde, připouští se šlo to s obtížemi.
Stavba první Hobby Frézky zahájena v polovině Února
Otacky jsme neměřili mame tam klasickou brusku, rychlost ti z hlavy taky neřeknu, dělali jsme toho hodně - hodně jsme zkoušeli.Jinak povrch byl pěkny, žadný chlupy jen když byla už zalepená freza tak bylo vidět že to chlupatí
Průměr frézy 1,5mm.O víkendu dám kdyžtak fotky.

Pietro.1: ok fotky by byly fajne, mohl by jsi se pokusit nějak přibližně pak hodit sem i ty rychlosti jaký ste použily aby byl povrch nechlupatý? otáčky jsou asi jasný (vysoký (cca 12000 - 18000 rpm?)) ale co posuv ? taky pokud možno co nejvyšší ? máme tam chlazení vzduchem i kapalinou. kdyby se to trochu tavilo tak použít chlazení vzduchem nebo ubrat rychlost..
O vikendu ti nafotim a dám podrobnější info.Dělali jsem do depronu 3mm tloušťka.( zakladni tvary kolecka,ctverce ale zkousel jsem i z fotky delat).Použili jsme zubařskou frezku 1,5mm.Dělali jsme s ní asi 2-3 dny a ke konci bylo vidět jak je tupá( spíše i zalepená) že se to chlupatí :-)Chladit jsme to nechladili, jelikož jsme nejeli moc velkou rychlosti.Vice o vikednu k rychlostem atd.... 

AHoj,
tak to jeste bude muset počkat
Zkoušeli jsme cely víkend do překližky a dělali jsme nejake vyrobky.Tak buď ted o vikendu nebo za behme příštího tydne
Petr
tak to jeste bude muset počkat