Borci, jak se správně postupuje při soustružení s pevnou a s posuvnou lunetou? Jak je správně nastavit?
U pevné hýbat spodníma dvěma kamenama a měřit poblíž u lunety jak boční, tak vrchní házivost a až budu v nule, tak přitáhnout vrchní kámen?
A u posuvné se to dělá jak? najedu si až ke koníku nebo ke sklíčidlu a dotáhnu oba kameny?
Lunety
napriklad :
https://www.youtube.com/watch?v=6okCydEqJQE" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=6okCydEqJQE" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak to děláte, když potřebujete v lunetě navrtat materiál, který neproleze vřetenem a zároveň ho ale přímo do lunety taky neupnete, protože má na povrchu ještě okuje, jak to koupené materiály mívají viz. třeba C45. Přeci nepřitáhnu kameny na tu hrubou hnusnou plochu. Jak to nejprve osoustružit, abych to pak mohl chytit do lunety?
TOS S32
Presne tak - navrtas priblizny stred, opres o hrot v koniku, druhu stranu upnes len do celusti. Z kraja kus vytocis na prvy dobry priemer a na dlzku celusti. Cely kus otocis spravenym koncom do celusti a uz bude drzat rovno. Mozes navrtat druhu stranu, znovu opriet o hrot a urobit plochu pre lunetu v pozadovanom mieste od kraja.
Jojo, navrtat to mimo mě taky napadlo. Myslel jsem, jestli na to nemají fachmani nějaký trik, jak to udělat na soustruhu.
Tyč je dlouhá, takže budu muset navrtat ruční vrtačkou, chytit do koníka, osoustružit, chytit do lunety a pak zarovnat čelo a navrtat to geometricky přesně.

Tyč je dlouhá, takže budu muset navrtat ruční vrtačkou, chytit do koníka, osoustružit, chytit do lunety a pak zarovnat čelo a navrtat to geometricky přesně.
TOS S32
- Zdenek Valter
No můžeš to navrtat i na soustruhu. Dáš si lunetu ke sklíčidlu upneš tyč podepřeš si ji a vyrovnáš na konci u koně, pak srovnáš tyč do lunety utahneš - posuneš i s lunetou od sklíčidla, upneš navrtávák do sklíčidla a tyč v lunetě přisouváš a vyvrtáš relativně přesně důlek.koumes9 píše:Jojo, navrtat to mimo mě taky napadlo. Myslel jsem, jestli na to nemají fachmani nějaký trik, jak to udělat na soustruhu.![]()
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
- Francotirador
Nastavit si kameny lunety u sklíčidla a pak jí dát ke koníku je cesta - ale pouze u tyče, která má pěkný povrch.Zdenek Valter píše:No můžeš to navrtat i na soustruhu. Dáš si lunetu ke sklíčidlu upneš tyč podepřeš si ji a vyrovnáš na konci u koně, pak srovnáš tyč do lunety utahneš - posuneš i s lunetou od sklíčidla, upneš navrtávák do sklíčidla a tyč v lunetě přisouváš a vyvrtáš relativně přesně důlek.koumes9 píše:Jojo, navrtat to mimo mě taky napadlo. Myslel jsem, jestli na to nemají fachmani nějaký trik, jak to udělat na soustruhu.![]()
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3