Péče o stůl na CNC frézce

Odpovědět
KRoser

17. 11. 2015, 12:58

Zdravím mám celkem základní dotaz jak pečujete o stůl na frézce, jestli někdo používáte nějaké speciální přípravky na čištění přejiždíte stůl kamenem atd.
Máme ve firmě jednu CNC frézku dělám na ni již 4 roky a stůl není zrovna v nejlepší kondici používám jen WD40 a občas stůl přejedu jemně kamenem zdá se mi že WD40 zanechává takové černé otisky po svěrácích atd.
Chystáme se koupit stoj za 3 miliony a rád bych se vyvaroval chyb.
Díky za pomoc.
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

17. 11. 2015, 3:16

Máme na to nějakej sprej, dle mě je to něco jako odrezovaž, ale má grády - to se požívá na věci jak popisuješ. Po stolkách, svěráku apod..
Chtělo by to fotku toho stolu, pomohlo by to.

Jinak stůl když chystám, tak ofouknu, utřu hrubé srajdy hadrou, kaminkem přoletím(netlačím) a můžu upínat. (Nejvíc mi sedí né novej kamínek, ale už víc jetej :roll: )
Napadá mě co třeba ten starej stůl přeleštit filcem na vrtačce + hrubou pastou atd dle možností.
Jinak bacha ať si po x letech nevybrousíš tím kamínkem lavor do stolu..
Příklad z praxe: na stůl dáváš x let svěrák do prava a je tam skoro pořád ,druhou stranu šudlám kamínkem a chystám jinou práci.Tím se může stat, že po 5 letech sundáš svěrák, přejedeš celej stůl hodinkama a nestačíš se divit :-D
Výrobní ředitel, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
KRoser

19. 11. 2015, 8:35

Díky za rady jak si říkal tak jsem zkusil přejet stůl hodinkama a nestačil se divit :). Asi to nebude zas taková věda budu si prostě muset dávat bacha na broušení a je to :)
Jen nevím od čeho jsou ty hnědý stopy po svěráku atd. viz. foto myslím že to je od WD40 ale nevím, je to v pohodě nebo mám přestat WD40 používat?
Díky moc cením si každé rady.
Přílohy
WP_20151118_001.jpg
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2015, 12:24

To je právě "zažraná " špína na to bych použil právě nějakej ten odrezovač. A pak přeletěl tím filcem a uvidíš se v tom - můj názor, kolegové třeba používají jiné finty. Na ten kamínek právě opatrně, rok se s rokem sešel a je tam lavor.
Jinak ten stůl je celkem ok si myslím.. :wink:
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

21. 11. 2015, 8:41

Myslel jsem na tebe a zjistil tu srajdu. Doufám, že jsem aspoň trochu pomohl... Ať se dílo daří :wink:

http://www.e-barvy.eu/products/odrezovac-rezol-2000/" onclick="window.open(this.href);return false;
zverodoktor

21. 11. 2015, 9:03

Ahoj,
dovolim si pripojit sa do tejto diskusie. Piskoteek prosim ta ako pouzivas ten odhrdzovac od movychemu? Niekde vyssie si pisal, ze ako sprej, ale odhrdzovac je v pixli. Davas to do stricky a po nastreku nechas uschnut, alebo to roztieras?
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
vruboun

21. 11. 2015, 9:57

Tyhle fleky nechává na stole skoro veškeré příslušensví stroje. Já žádné Wdéčko nepoužívám a mám je tam taky. Co jsem tak vypozoroval je jedno zda je to ůhelník z litiny, nebo přesný kalený cnc svěrák, asi stačí aby pod to zatekla chladící emulze a máš to tam. Viděl jsem starého frézaře jak si namazal stůl strojním olejem než tam upnul přípravek, který sundával tak maximálně jednou za rok. Stejně tam ten obrys měl. Navíc bych měl bobky, že mo to klouzne při větším záběru. Já na to používám brousek a podlévám to při brouskování lihem a než to stihne zaschnout utírám hadrem, podlévám, brouskuju, utírám... Ono než si do stolu vybrousíš nějakou měřitelnou jámu, tak uteče dost vody. Chce to ovšem brousek alespoň 150 x 50 jemný, ne nějakej brus s 60tkou gritem. Praxe mi říká, že daleko dřív do toho stolu někdo naboří nástroj, potluče ho těžkým přípravkem při upínání, nebo utáhne mezi stůl a svěrák nějakou tu šponu a pak stějně nastoupíš s brouskem pro získání roviny.
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

21. 11. 2015, 12:43

klasicky do rozprašovače...
jinak jako vruboun
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 11. 2015, 2:01

Nevím, jestli bych šel na stůl s brouskem. Občas se i při největší péči stane, že tam něco spadne, ale je podle mě lepší jenom okraje toho dloubance zaškrábnout než tam něco šmidlat brouskem.
Aleš Procháska
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

21. 11. 2015, 2:11

prochaska - předpokládám, že kolega to myslel stejně..jamka zůstane, jen se přešmrdlají její okraje co trčí nad "nulu"
vruboun

21. 11. 2015, 5:36

Přesně tak malý dolíček ničemu nevadí, ale malý hrbolek může zkazit obráběný kus, renomé firmy, ohodnocení obráběče.
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“