30. 11. 2015, 10:00
Takže ještě jednou ode mě. Co se týče struktury SQL databáze phpBB a databázových tabulek, vyznám se v nich velmi dobře. (byl jsem před několika lety dokonce v týmu oficiální podpory ....) Neříkám, že by nebylo od věci trochu databázi pročistit (jen těch zbytečných logů, co je v tabulkách ....) - ale jakýkoliv zásah problém s přílohami neřeší. Ty nejsou ukládány do tabulek, ale do adresáře Attachment na hostingu, kam jsou nahrávány jako klasické soubory. phpBB jim přidělí své identifikátory, přes které jsou prolinkovány se záznamy v tabulkách.
Pokud bude kdokoliv chtít udělat zásah zvenčí do tabulek a přes SQL v nich něco promazat, tak si zadělává na velký problém, protože k tomu musí perfektně znát strukturu tabulek a hlavně relace - a to není žádná sranda. Vím o čem mluvím, protože ty zásahy jsem dělal a bez spec. software jsem se neobešel.
Problémy s přílohama jsou řešitelné celkem elegantně přes administraci v nastavení příloh. Dá se totiž nastavit jejich velikost podle typu souborů, takže např když si s tím pohraju, tak sem můžu nahrát obrázek v BMP max velikosti 500 kB, JPG max velikosti 2 MB, PDF max velikosti 10 MB a AVI max velikosti třeba 40 MB (nebo to omezím na 2 MB ...) V současnosti jsou všechny typy příloh nastaveny na velikost 50 MB - což si mylslím, že je zbytečné.
Toto nastavení příloh platí i pro soukromé zprávy, kde navíc mohu omezit počet vkládáných příloh. Navíc nemusím SZ mazat nějak složitě přes SQL, ale stačí mi nastavit max počet zpráv ve schránce (třeba 50) - a u každého, který tento limit přesáhne a dojde mu do schránky nová zpráva dojde ke smazání starších zpráv.