Opti 180 Vario vs WM 180 V

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Kumil

2. 12. 2008, 11:15

Chci si pořídit kapesní soustruh. Pokud bych nenavštívil BVV tohoto roku volba by byla jasná, a to Opti 180. Viděl jsem tam ovšem taky stánek kde byly soustruhy Weiss a nevypadaly vůbec špatně. Podobnost se stroji Quantum je zajisté čistě náhodná.
Máte někdo obecně zkušenosti se stroji Weiss? Pokud ano prosím o názor.
Nejde mi ani tak o výkon jako spíše o preciznost. Mám k dispozici i klasickou mašinu ale tohle chci mít na malé součástky většinou z hliníku a mosazi pro použití v modelářské dílničce. Čili upichovat na něm ocel 4 mm upíchovákem opravdu nebudu :) ale schopnost chytit stovku bych potřeboval neboť se bude jednat o malé průměry.
Předem díky za názor i k Opti.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

2. 12. 2008, 3:48

Mohu ti jako variantu doporucit soustruh NOEL.Ackoli znacka nabada spise k uprku,nez k nakupu,znam nekolik lidi a sam patrim mezi ne,kteri si tento levny soustruh koupili a zatim maximalni spokojenost.Staci dat misto jejich univerzalky precizni TOS 100mm a muzes opravdu delat ve stovce.Obcas se objevuje kolem 8-10 tis. v Hyperinzerci a na Aukru.
Kumil

3. 12. 2008, 4:33

Děkuji za tip. Myslím, že ten Noel jsem už někde viděl a je to něco jako :
http://www.uni-max.cz/soustruh-na-kov-cq9318-mini/d/
Je to tak?
Zde níže ještě přikládám porovnávací tabulku Opti a Weiss.
U weissů se mi docela líbí ta hmotnost 60 Kg. Pokud je to dobře využitá litina tak by to byl v dané třídě naprostý favorit. Je to ještě přenosné a přesto v rámci možnosti tuhé.
Přílohy
Porovnání WEISS vs OPTI.xls
(107.5 KiB) Staženo 415 x
vlada2

3. 12. 2008, 8:23

za deset tisic maji tento stejny soustruh nyni v akci v obi. vzdy se jedne o soustruh jednoho vyrobce - SIEG velikost je to tusim C2, prodava to kde kdo a co jsem videl tak kvalita je u vseho hodne podobna
Kumil

4. 12. 2008, 7:18

Upřímně asi cestou Noel, C2, Proma a jiných bych nešel. Již mnohokrát v životě se mi vyplatilo na nářadí příliš nešetřit. Jasně ideální rozměrovou volbou by byl MN80 jenže ten již není přenosný ( a tedy neřeší můj pžadavek) a navíc není ho možné sehnat za rozumnou cenu která by odpovídal stavu. Je to prostě klenot a jako takový má výsadní postavení. Po prolezení a shlédnutí snad všeho mi připadá, že zatím Opti 180 jako asi nejsolidnější "náhražka" a nyní i Weiss zřejmě vystavěn na kostrukčním základě quantum. Ta podobnost je očividná.
vlada2

4. 12. 2008, 8:50

vsechno je vystaveno na stejnem zaklade.
Radek
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2008, 10:41

vlada2 píše:vsechno je vystaveno na stejnem zaklade.
S tím bych dost důrazně nesouhlasil, ty mašiny vypadají sice na "jedno brdo", obvykle je možno najít vzor u Siegu (a to nechci vůbec říkat, že Sieg je prarodičem všech těch klonů, je však nejznámější) ALE tím celá podobnost končí. V detailech a použitém materiálu jsou podstatné rozdíly. Mám pár, typických no-name např. pásovou pilu a frézku a je to dost slušné dodo než se to dá používat, rozebrání, odpískování a výměna všech ložisek je to čím to začíná. Na pile jsem dodělával hřídel (drážkou pro pero obrobenou nevhodnou technologiíí doslova lil olej,....), upravoval uložení opěrných ložisek pásu.... Na frézce je toho ještě o trochu víc (Něco je na fotkách na http://benedikt.lphard.cz). Na soustruhu od Optimum/Quantum lze po vybalení a odkonzervování bez úprav začít pracovat... Alespoň pokud mohu posuzovat podle své D210ky. Stačí se podívat k některým zahraničním prodejcům, někteří z nich dodávají i ty Siegy "připravené k použití" a těch doladění co uvádí také není málo. A nemusíme chodit ani do zahraničí, jeden z ladičů/dovozců je i v konferenci. Jako základ pro stroj běžné kvality se ale některé z těch mašin vzít dají. Ostatně občas nic jiného nezbývá, frézek kategorie do 100 kg a s kuželem MK3 moc není. Quantum má s MK2 a to jsem nechtěl, jinak bych rozhodně neváhal a obrátil se na BOW, to dodo co mám je o kvantu předělávek a hodně znalostech jak na to (a ty nemám). Dost těch stesků....
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2008, 11:42

Vždycky když jdu do nějakého bau* tak se zastavím u soustruhů a dívám se na ně a vždycky tam najdu nějakou divnost quli které bych si to nekoupil. Třeba vůle 2 otáčky šroubu v příčném suportu, při pojíždění suportem jde kolečko v jedné poloze dosti ztuha, na začátku saní se příčný suport viklá a na konci jde ztuha a podobně. A to zkouším jenom věci které se dají poznat bez hodinek a bez umazání rukou. Na druhou stranu chápu, že je to věc cenově srovnatelná s nákupem pro čtyřčlennou rodinu a že bych si při koupi nemoh moc vyskakovat :-)
Aleš Procháska
Radek
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2008, 5:01

prochaska píše: na začátku saní se příčný suport viklá a na konci jde ztuha a podobně.
Tak tohle třeba je obvyklý problém, který může mít dvě hlavní příčiny: První, je ta že je to špatně obrobené. Druhá, častější je že to není seřízené. Ta druhá chyba je v této kategorii standardem. Cena seřízení by zdvihla výrobní cenu o dost peněz a za druhé, ty mašiny jsou dodávané v provedení pro transport po moři. Je potřeba je před použitím řádně vyčistit a to pokud se to udělá pořádně, stejně znamená mašinu seřídit znova. Tipnul bych si, že tomu je tak i větších mašin, které jsou dodávány "na klíč", tj. že finální seřízení je prováděno až na místě. Nicméně tady je to dovedeno k dokonalosti, výrobce nic moc nenastavuje, alespoň pokud tedy mluvíme o vůli v rybinách posuvů.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2008, 5:13

Radek píše:
prochaska píše: na začátku saní se příčný suport viklá a na konci jde ztuha a podobně.
Tak tohle třeba je obvyklý problém, který může mít dvě hlavní příčiny: První, je ta že je to špatně obrobené. Druhá, častější je že to není seřízené. Ta druhá chyba je v této kategorii standardem. Cena seřízení by zdvihla výrobní cenu o dost peněz a za druhé, ty mašiny jsou dodávané v provedení pro transport po moři. Je potřeba je před použitím řádně vyčistit a to pokud se to udělá pořádně, stejně znamená mašinu seřídit znova. Tipnul bych si, že tomu je tak i větších mašin, které jsou dodávány "na klíč", tj. že finální seřízení je prováděno až na místě. Nicméně tady je to dovedeno k dokonalosti, výrobce nic moc nenastavuje, alespoň pokud tedy mluvíme o vůli v rybinách posuvů.
Pokud by se to viklalo všude nebo drhlo všude tak není problém. Ale když je to takhle půl napůl tak bych se toho docela bál. A vrátit to quli takové chybě se nedá, něco jako protokol o seřízení nebo dovolené tolerance k tomu nepřidávají :-) (není divu, při té ceně). Leda to koupit přes internet a pak jim to do 14 dnů vrátit nebo něco takového když to nepůjde seřídit.
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 12. 2008, 5:17

Radek píše:Tipnul bych si, že tomu je tak i větších mašin, které jsou dodávány "na klíč", tj. že finální seřízení je prováděno až na místě.
Asi jak kdy, přebíral jsem už spoustu profi strojů (spousta = dva :) ) a kromě ustavení do roviny se nic neseřizovalo, jen kontrolovalo a všechno sedělo s rezervou v tolerancích uvedených v předávacím protokolu.
Aleš Procháska
Zdenek Valter

9. 1. 2009, 5:32

Kumil píše:Děkuji za tip. Myslím, že ten Noel jsem už někde viděl a je to něco jako :
http://www.uni-max.cz/soustruh-na-kov-cq9318-mini/d/
Je to tak?
Zde níže ještě přikládám porovnávací tabulku Opti a Weiss.
U weissů se mi docela líbí ta hmotnost 60 Kg. Pokud je to dobře využitá litina tak by to byl v dané třídě naprostý favorit. Je to ještě přenosné a přesto v rámci možnosti tuhé.
Tenhle soustruh je však oproti Promě 300 o 100 mm kratší - koupil jsem ho :-(
Přemýšlím o koupi jiného delšího.
Teď jsem viděl nejlevnější tenhle:
http://www.levne-naradi.cz/mini-soustru ... p-280.html
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 9. 1. 2009, 10:58, celkem upraveno 1 x.
Kopi.

9. 1. 2009, 8:54

Tohohle Asista jsem viděl v katalogu Makra za 10k i s DPH...
Zdenek Valter

9. 1. 2009, 10:57

Kopi. píše:Tohohle Asista jsem viděl v katalogu Makra za 10k i s DPH...
To co jsem poslal je taky s DPH. Kolik to dělá přesně v tom Makro ?
vvitty

10. 1. 2009, 1:07

9994.81 vc. DPH

letak Spotrebni zbozi (ze by tim neco naznacovali? :) ), platny do 20/1/09

Mini soustruh
na kov 550 W Asist
příslušenství: 1× klíč upínací hlavy, 1× nastavovací
šrouby, 3× vnější čelisti, 3× vnitřní čelisti
• příkon: 550 W • hodnoty napájení: 230 V/50 Hz
• rozsah otáček: 50–1100, 120–2500.min-1 • točná délka
/vzdálenost mezi hroty: 350 mm • točný průměr nad nožem: 180 mm
• max. točný průměr obráběného dílu: 180 mm