jako soustružník "hobík" se nechci spolehnout jen na výběr továrních druhů nožů s SK a VBD, samozřejmě mají svoje přednosti, ale i nevýhody, ovšem to je věc jiná, mimo toto téma.
Přišel jsem na chuť nožů z RO, hlavně z důvodu jakési neomezenosti co se týká vybroušení tvaru nože, dostupnosti surových nožů (materiálu) na našem trhu, jednoduchosti opravy poškozeného ostří atd.
Proč ale zakládám toto téma... dnes je větší problém sehnat kvalitní litereturu, pokud tedy nemáte štěstí na dobrý "antik". Něco se dá najít v PDF, popřípadě se prokousat webem a najít něco málo informací. Tady na webu také koluje jeden nákres s úhly broušení nožů z RO, velmi přínosná věc! Bohužel je to nákres pro nože stranové ubírací. Popřípadě je zde na webu možné zjistit úhly nože upichovacího. To je všechno super a velké díky těm lidem co to jsem dali.
Co mě však schází je nějaký přehled úhlů broušení nožů ostatních jako jsou například: hladící nože (špičáky), závitové nože, nabírací nože, nože tvarové na řemenice, čelní ubírací apod.
Chtěl bych Vás tedy poprosit pokud k tomuto tématu máte nějaké informace, popřípadě náčrtky, či obrázky, zkuste se o to podělit s ostatními. Myslím si, že by to ocenila spousta lidí, kteří v tom tápají, protože těch informací, tedy takových aby je člověk (strojně nevzdělaný) pochopil opravdu moc není.
Asi bych dokázal nabrousit tyto tvary nožů aby to nějakým způsobem bralo materiál, ale nechci trápit ani soustruh ani sebe když už úhly a tvar někdo zkušenější vymyslel a vyzkoušel.
Ještě bych měl jeden dotaz, chladit či nechladit při soustružení nože z RO? Uvádí se teplotní odolnost do 600°C, takže se rád nechám přiučit od znalejších.
Já jsem například vybrušoval nůž z RO poprvé v životě a to dle nákresu s úhly z tohoto webu. K hrubování použit čelní kotouč TYROLIT 98A 80K 9V C40 a ke konečnému doladění tvaru boční kotouč TYROLIT 49C 80K 9V 40, samozřejmě stále chlazeno vodou. Nevím zda je vše na 100%, ale nůž krásně bere a drží ostří. Pracuje se mě s ním daleko lépe než s nožem s SK plátkem. Samozřejmě to je věc osobního názoru. Dávám foto hotového výbrusu- zkuste tedy i napsat, zda to je takto v pořádku, nebo jsem to celé špatně pochopil a mám na výbrusu něco špatně? Přikládám i foto špony.
Díky všem!

PS: pokud mám jakkoliv špatně "češtin", omluva, ale líp už to nesvedu