Kombinacia materialov na parny stroj

Odpovědět
darc

9. 12. 2015, 8:02

Ahojte vsetci, uz nejaky rocik sa venujem vyrobe malych parnych strojov, ktore ak sa podaria skoncia v modeloch lodi..

Kedze kazdym dalsim strojom sa posuvam dalej a dalej.. dostal som dnes chrobaka do hlavy ako spravne skombinovat materialy pre valec a piest tychto strojov.

Pouzival som kombinacie mosadzny valec a nerezovy piest, dalsi dostal uz aj teflonovy kruzok, co sa mi celkom osvecilo.
Teraz staviam dalsi stroj.. valec je mosadzny, piestny kruzok by mal byt z vitonoveho O-kruzku a piest mal byt povodne z nerezu, ale po poslednom parnom stretnuti mi dal jeden stavitel chrobaka do hlavy ze on pouziva dural 7075 a jeho stroje jazdia dobre..
Dnes v ramci jednej debaty s internetovym kamaratom a tunajsim clenom, hovorili o kombinacii valec liatina unibar a hlinikovybronz...

kedze nemam v tom celkom jasno.. som chemik, nie strojar.. :)
Je tu niekto kto by vedel zhodnotit vhodnost kombinacii valec piest pre parne stroje

Valec - Piest
1. Mosadz - Nerez
2. Mosadz - dural
3. mosadz - hlinikovy bronz
4. Mosadz - Mosadz
5. Bronzova vlozka - nerez..

pripadne inu kombinaciu z doma obrobitelnych a dostupnych materialov..

Dakujem Riso
bobik

9. 12. 2015, 9:14

Dural jako materiál pístu je v pořádku, ale musí mít pístní kroužek, třeba z toho teflonu (pro mokrou páru). Samotný dural se nesmí po ničem posouvat. No a píst z duralu bude mít menší hmotnost než píst z nerezu, tím pádem budou i nižší setrvačné síly a tím pádem stoupne účinnost parního stroje. Ale u malých strojků tohle hraje malou roli. To je tak od průměru pístu 50mm.
jova
Kontaktovat uživatele:

9. 12. 2015, 9:17

No já jsem pouze parostojce teoretik. Chytré knihy hovořily, že píst se při pohybu nesmí dotýkat stěn válce. Aby to těsnilo, jsou tam pístní kroužky a ty by měli být měkčí než těleso válce. Je to proto, aby se opotřebovaly dříve než ten válec. Píst by měl být co nejlehčí a mít takový tvar aby nevznikal zbytečný mrtvý prostor.
Z těch tvých vybraných materiálů bych měl asi výhrady jen k tomu duralu. Podle mě to bude časem oxidovat, hlavně při kombinaci s měděnými slitinami.
Ale jak píši jsem teoretik a těch strojů jsem moc nevyrobil :(
fmodel
Kontaktovat uživatele:

9. 12. 2015, 9:30

tak 7075 bych tam rozhodně nedával pro její chemické vlastnosti ,5083 je pro mě volba která tam může fungovat.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
almac

9. 12. 2015, 9:31

olympia2014_040.jpg
já mám všechno, válce, i písty, z oceli a funguje to na 100%. Je to nejlevnější materiál (používám i ze šrotu), dobře obrobitelný, nádherně svařitelný, při dobrém mazání válcovým olejem to ani neoxiduje průběhem času. Na ty barevné kovy si dejte pozor-teplem se to roztahuje a je podle toho třeba dobře zvolit vůle. Volil bych ocel, případně litinu, ta má lepší kluzné vlastnosti. Ale ocel postačí dobře. A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 12. 2015, 4:08

hlinik na pare no fuj
to by mi ruce upadly
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
testone
Sponzor fora

10. 12. 2015, 6:08

jedna otázka od neznalce páry
Co třeba v tom válci s pístem udělá zbytek vody po odstavení a delším stání?
Nevznikne tam galvanický článek?
Nedojde k elektrochemické korozi?
Povrchy ochrání jen ta vrstvička oleje?
jinak hliník a barevné kovy v kombinaci se železem nebo litinou bych z výše uvedeného důvodu radši moc dohromady nedával, speciálně jako kluznou dvojici
ideální kombinace je podle mě litina/tvrdochrom
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
darc

10. 12. 2015, 6:54

Dakujem za odpovede,

kombinaciu bronzova vlozka a duralovy piest pouziva jeden modelar a jeho stroje bezia skvelo..
dokonca to ma bez kruzku, ma zalapovany valec a presny piest.. podla jeho tvrdenia..

Ocelovej vlozky sa bojim, stroj nepracuje stale, pouzivam ho len obcas na akciach...takze mam obavy z poskodenia valcu hrzdou.. pocas odstavenia..
Potrebujem preto pouzit materialy nehrdzavejuce..

Mosadz - nerez funguje dobre ale v mojich podmienkach je nerez tazko obrobitelna na presny rozmer.. teda aby som to spravne nazval moc casovo narocna. preto hladma alternativu..

co sa stane ked pouzijem dvojicu mosadz na valec - hlinikbronz na piest a na piestny kruzok bud viton alebo teflon..

Dakujem
havelaircraft

10. 12. 2015, 7:33

kolik potřebuješ aby stoj vydržel??
pokud to bereš jen z modelářského pohledu tak bych se zamyslel nad tím udělat jak válec tak píst z duralu. ideálně stejného. samořejmě s teflonovým kroužkem.
proč? - modelář u strojku potřebuje životnost v řádu hodin. určitě ten stroj nenaběhá 200hodin.
uživatel chce dobrou obrobitelnost. to duraly splňují také
není nutné řešit změny teplotních roztažností
vhodný materiál má dobrou odolnost proti oxidaci. (pokusně mám hozené trubky venku na dešti a zatím OK)
nepodstatný důvod. je to levné. (mosaz,bronz,atd jsou dost drahé)
jova
Kontaktovat uživatele:

10. 12. 2015, 7:43

Jakou používáš nerez? U nás se prodává "automatová" nerez a ta se obrábí lépe než hlazenka.
darc

10. 12. 2015, 8:37

Nerez pouzivam automatovu, nic extra..

A tak ako pisal havelaircraft, stroj bezi radovo v hodinach... nepotrebujem 10 rocnu zaruku..
Mosadz a bronz viem obrabat bez problemov a cena je pre mna OK, takze vyskusam do dalsieho stroja mosadz - bronz, kruzok podla vysledku.. ked bude stroj chodit..

Riso
hobbyrobot
Kontaktovat uživatele:

10. 12. 2015, 12:12

Tady najdeš spoustu inspirace.
jrt
hobbyrobot.cz, jederobot.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
darc

11. 12. 2015, 6:49

Tuto stranku a mnoho podobnych mam preluskanych..
skor ma zaujimal nazor ludi co vedia viac o materialoch.. a vedeli by najst alternativu, ktora je obrobitelna aj doma, nehrdzavejuca, neoxidujuca, za rozumnu cenu..

Vcera som sa dal na experimentovanie.. :-)
Varil som piesty, varil som okruzky.. atd.. meral, palil si prsty..
Kazdopadne dural s vitonovym O-kruzkom som zavrhol, nepacil sa mi jeho chod vo valci...
Nakoniec som vecer v dielni vytocil piest s piestnou tycou z jedneho kusu hlinnikbronzu , urobil zapich pre teflonovy kruzok..
Zda sa mi to ako najlepsia alternativa..
piest je -0,05mm voci diere, teflonovy kruzok je presny..
Aj ked neviem co na to nejaky odbornik.. Mosadz - hlinnikbronz

A toto je moja evolucia.. :)
IMG_4743.JPG
Riso
jova
Kontaktovat uživatele:

11. 12. 2015, 7:01

A nebude těch 5 setin málo? Osobně bych šel spíše do vůle v desetinách.
Aby se to vzájemně netřelo ani při nepřesném vedení pístu.
darc

11. 12. 2015, 7:09

jova píše:A nebude těch 5 setin málo? Osobně bych šel spíše do vůle v desetinách.
Aby se to vzájemně netřelo ani při nepřesném vedení pístu.
Jova
v desatinach.. sam mi to zda moc vela.
Bezne pouzivam na piestnu tyc gulatinu priemer 4mm tusim v H9 triede presnosti do diery 4H7 a vzdy to chodi bez problemovo.. takze 0,05mm by malo byt OK..
Odpovědět

Zpět na „Ostatni material“