Rozdíl mezi 2 a 3 fázovým krokovým motorem
Dost si s tím teď asi 14-dni hraju ... měl jsem ve svý FC16-ce 2f motory 4Nm SX34 koupený někdy před deseti roky a nedostal jsem se rychlostí přes 0,6m/min (cca 300 otáček) a ještě k tomu hrozně zoufalý rampy. Víc z toho nešlo vykřesat.
Teď mám v mašině na x/y 2Nm (Z-ko 6Nm BergerLahr) 3F motory a drivery od Gravosu a posunul jsem se na 2,5m/min (cca 1200 otáček na motoru) v osách X/Y a na cca 3,6m/min v zetku. Rampy oproti původnímu nastavení trojnásobný. Prostě úplně jinej svět !!!!!!!!!!!!!!!
Takže rozhodně to za to stojí. Dvoufázový motory mi vycházejí jakž takž použitelný tam, kde není potřeba velkej výkon a kde to pojede v relativně malejch otáčkách.
Teď mám v mašině na x/y 2Nm (Z-ko 6Nm BergerLahr) 3F motory a drivery od Gravosu a posunul jsem se na 2,5m/min (cca 1200 otáček na motoru) v osách X/Y a na cca 3,6m/min v zetku. Rampy oproti původnímu nastavení trojnásobný. Prostě úplně jinej svět !!!!!!!!!!!!!!!

Takže rozhodně to za to stojí. Dvoufázový motory mi vycházejí jakž takž použitelný tam, kde není potřeba velkej výkon a kde to pojede v relativně malejch otáčkách.
Vyměň to radši najednou ... přeci se nebudeš týrat masochysto???NextClick píše:prima tak já to postupně na všech osách vyměním. Snad nebude vadit že to nebude najednou.

Jsou teď peníze s bídou na jednu osu. I tak to je cca 10kKč investice na osu.Engineer píše:Vyměň to radši najednou ... přeci se nebudeš týrat masochysto???
Přesně tyhle KM tam mám a do doby než jsem koupil LAN smoth stepper jsem měl stejný problémy. Smothstepper mi umožnil bezpečně zrychlit cca na 1,5m/min. Dokonce jsem byl i na 2,4m/min ale jen na volno a jednoduchým pohybem. Převod na stroji mám 1:2,5.Engineer píše: 4Nm koupený někdy před deseti roky a nedostal jsem se rychlostí přes 0,6m/min (cca 300 otáček)
Teda vy jste mne navnadili! Tak oká po novém roce snad objednám první osuSmartyn34 píše:Jen je vyměň, nebudeš litovat

Fakt se omlouvám a raději už mlčim, abych nerušil vaše profesní kruhy.
Mě 3f krokáče docela zklamaly, čekal jsem alespoň dvojnásobnou rychlost oprotit 2f motorům (jak tu všichni uváděli), ale bohužel mé očekávání se nenaplnilo.
Mám dva totožné stroje, jeden na 2f motorech od microconu, konkrétně sx34-2970 s čínským driverem napájeným 78V a stroj jezdí 7m/min (kuličkové šrouby stoupání 5mm, motor spojený se šroubem přes řemenice 1:1, MESA 5i25).
Druhý stroj, který je naprosto totožný, jen motory jsou 3f a driver 3MA2283, který je napájen přímo ze síťového napětí. Rychlostí jsem se posunul pouze na 10m/min. Co se týče rezonancí, tam je to asi lepší, ale upřímně, rezonance u 2f motorů mě nikdy neomezovaly a to ty stroje jezdí už několik let.
Když jsem viděl výsledek, tak jsem se opustil myšlenku upgradu prvního stroje také na 3f motory.
Já jsem si jen potvrdil, že fyzika stále platí. Pokud jsou dva motory se stejnou indukčností a drivery budou napájené stejným napětím, tak nelze očekávat velké rozdíly. S rostoucími otáčkami klesá proud, který je driver schopný motorem protlačit a motor ztrácí moment až do otáček, kde není schopný dál držet krok, to platí pro 2f i 3f motory a je nutné s tím při výběru motorů počítat.
Tím tě nechci odrazovat od 3f motorů, jen bych se rád zastal 2f krokáčů, protože si myslím, že nejsou totální odpad, jak se tu o nich zde na fóru mluví. Pokud máš vhodný zdroj a driver, tak se z nich nechá dostat hodně muziky
Mám dva totožné stroje, jeden na 2f motorech od microconu, konkrétně sx34-2970 s čínským driverem napájeným 78V a stroj jezdí 7m/min (kuličkové šrouby stoupání 5mm, motor spojený se šroubem přes řemenice 1:1, MESA 5i25).
Druhý stroj, který je naprosto totožný, jen motory jsou 3f a driver 3MA2283, který je napájen přímo ze síťového napětí. Rychlostí jsem se posunul pouze na 10m/min. Co se týče rezonancí, tam je to asi lepší, ale upřímně, rezonance u 2f motorů mě nikdy neomezovaly a to ty stroje jezdí už několik let.
Když jsem viděl výsledek, tak jsem se opustil myšlenku upgradu prvního stroje také na 3f motory.
Já jsem si jen potvrdil, že fyzika stále platí. Pokud jsou dva motory se stejnou indukčností a drivery budou napájené stejným napětím, tak nelze očekávat velké rozdíly. S rostoucími otáčkami klesá proud, který je driver schopný motorem protlačit a motor ztrácí moment až do otáček, kde není schopný dál držet krok, to platí pro 2f i 3f motory a je nutné s tím při výběru motorů počítat.
Tím tě nechci odrazovat od 3f motorů, jen bych se rád zastal 2f krokáčů, protože si myslím, že nejsou totální odpad, jak se tu o nich zde na fóru mluví. Pokud máš vhodný zdroj a driver, tak se z nich nechá dostat hodně muziky

-
Za seba môžem potvrdiť, že pridanie LAN smoothstepper k 2f KM je veľká zmena k lepšiemu. Behám s tým na ISEL GF4430 3000 mm/min oproti 1500 predtým. Prispela k tomu trochu aj súčasná výmena KM za novšie (Leadshine 1,3 Nm). Dalo by to aj viac (max použiteľných bolo 2500), ale mašine sa to už veľmi nepáči
. A teda za seba musím povedať, že aj keď sú KM 2 fázové, na mojom stroji splnia účel.

SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
také jsem na jedné ose testoval 3fkrokáč 2Nm s čínským driverem a standartně tam mám 2f/ 3,4Nm motory slo-syn což je špička v oboru krokových motorů , driver leadshine s možností pc tuningu a můžu říct že se v této kombinaci chovají ty 2fkrokáče o dost lépe než ten 3f . provozuji to na linuxcnc s mesou 7i43 a šroub stoupání 4 přez pružnou spojku a není problém jezdit 7m/min,
ještě doplním že 3f driver byl napájen 80v a 2f napájím jen 65v . na stole se nezatížený 3f motor dal vytočit do vyšších otáček ale v realu mu spadnul moment dříve než 2f.
Závěr: 3f krokáč provozovat jen s opravdu kvalitním driverem - který se mi zatím nedostal doruky
ještě doplním že 3f driver byl napájen 80v a 2f napájím jen 65v . na stole se nezatížený 3f motor dal vytočit do vyšších otáček ale v realu mu spadnul moment dříve než 2f.
Závěr: 3f krokáč provozovat jen s opravdu kvalitním driverem - který se mi zatím nedostal doruky