Nedalo mě to. Pořád jsem přemejšlel jak je to možný, že i při reverzu to uhejbá. Včera jsdem byl v dílně zase do dvou do rána. Problém jsem vyřešil jen náhodou, díky tomu, že se mi uvolnily hodinky. Jsou k soustruhu přidělaný jen jedním dlouhým šroubem na čínskej způsob - jeden bod a velká páka. Když jsem hodiny dotahoval, všiml jsem si, že jsou trochu nakřivo. Ne moc, ale prostě nebyly dost rovnoběžný se šroubem. Tak jsem je znovu povolil, a zjistil jsem následující (viz foto):
distanční podložka šroubu, kterým jsou hodiny připevněny, neseděla celým čelem na ploše, protože ji překážel takovej kus plechu (držák krycí pružiny). Skoro to nebylo vidět a při původním upevnění hodin jsem si toho vůbec nevšiml. Plech byl na místě podložky trochu omačkanej (obr.1), jak to tam v továrně narvali (a já potom taky). Je to na fotce vidět. Byl to jen milimetr ale já si toho před tím vůbec nevšiml.
Díky tomu byly hodinky trochu nakřivo a kolečko nemohlo dosednout do celý hloubky závitu šroubu a je možný, že to i trochu přeskakovalo. Při řezání podle hodinek jsem pak nemohl nikdy zamknout v ten správnej moment. A že se mi některej závit povedl, bylo dílem vyložený náhody.
Vybnrousil jsem do plechu oblouček (obr.2), znovu přidělal hodinky a vše je v naprostým cajku. Jsem ale mamlas, že sem si toho nevšiml, když jsem hodinky rozdělával poprvý a počítal zuby. Přidělal jsem je pak stejně blbě jako číňan z bambusovýho hájku.
Ale proč nůž ujížděl i při reverzu? Špatně zapadlý kolečko hodin (který byly pevně utažený), drhlo a působilo jako mechanickej odpor. Celá soustava se pak chovala stejně, jako kdybych třeba brzdil saně rukou. Všechny přirozený vůle pak byly využity beze zbytku a nůž ujížděl. Jinak si to neumim vysvětlit. Nejsem žádnej strojařskej detektiv, ale vzhledem k tomu, že jsem včera udělal sedm naprosto ukázkovejch závitů v řadě za sebou, mám za to, že tohle byl celej a jedinej problém. Nůž teď jede krásně a perfektně drží stopu.
https://www.youtube.com/watch?v=h-C-UfjEMdE
Ještě jednou vám děkuju za pomoc. Přinutili jste mě nad vším víc přemejšlet a brát v úvahu věci, který jsem do teď vůbec neznal. Hodně mě to pomohlo