Rozdil frezek FN20 a FUS22

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
david.1

28. 12. 2015, 12:44

elbarto píše:
david.1 píše:Tak asi nejzákladnější je porovnání kvality podle výrobce,to jsem tady nikde nečetl.Tos je docela kvalita a o tom netřeba psát.Kdežto rómunský "stroj",tam jsem nikdy kvalitu nepotkal..já mám od doktora zakázaný čínský stroje(pochopitelně ty,kde na ně dohlížela jen ruka trhu,ty starší,které byly ještě v područí států,které je učili co je kov a jak na něj ,jsou poměrně slušný),o kousek lepší jsou ty z tý horní číny-tam už jsem ale jednou životě kvalitu viděl,jenže to nebyl jejich výrobek,ale kopie němenćkého.(byl to soustruh poreba ze šedesátých let).Asi na stejné úrovni jsou rumunské stroje,pak už jsou stroje,na kterých se dá normálně dělat-maďarské,slovenské(tedy ty,které vymýšleli oni,protože ty ,co převzali od nás jsou samozřejmě na vyšší úrovni,pak východoněmecké no a na konec SSSR,tam nevím,jestli zařadit kvalitou na úroveň našich anebo výš..Je to asi dané tím,jakou tradici má v které zemi strojírenská výroba..Dobře se to profiluje ve šrotu,kde je názorně vidět kvalita produkce,podle strojů tam dislokovaných.
Zkrátka Tos(INTOS) i ojetej,rumunské krámy ani nové...
Nechtel jsem se do Davida poustet, ale proste musim. Podobne hodnoceni je jen obecne placnuti nesmyslu. Vetsina z nas by nad FUSkou slintala a proto hlaska "podobne kramy mi nesmi do dilny ci vsechno Rumunske je spatne" mi prijde znacne mimo misu ... Na aukci jsem se pokousel napriklad o korejsou frezku z doby totatalitni spoluprace a tez paradni masina.

To Ales. Urcite mas pravdu. Bohuzel prodavajici se do konkretnim udajum snazi maximalne vyhybat. Na dlouhou komunikaci casto neni cas a odpoved vetsinou byla prijedte si stroj vyzkouset nebo stav je umerny veku stroje.
Klidně se do mně pust, neurazím se.Neviděl jsem rómunský obráběcí "stroj" který by stál za to,abych se za ním otočil,za tím si stojím.Pokud tady píšeš,že "Vetsina z nas by nad FUSkou slintala" tak to bude asi tím,že jste předtím frézku viděli jen na obrázku-já teda rozhodně nepovažuju třeba nějaké čínské opti/interkreten/vario za frézku..Nebo to bude asi nějakou nemocí(nevím,jestli ne dokonce přímo duševní,taková forma sebemrskačství).Já mám prostě obrábění jako koníčka a ne za trest..Trošku mimo téma je tvá zmínka o korejské frézce-to je v podstatě FA3,nejstaršího provedení,a když se dá dokumentace na kvalitní stroj někomu,kdo umí číst,tak to prostě nemůže až tak moc zkazit(viz má zmínka o strojích vymyšlených u nás a následně páchaných bývalými bači na slovensku).Prostě se nedá srovnávat kvalitou naše frézka s nějakou slátaninou od drákulů,to už spíš jde srovnávat deckel s fn..
Jinak,mimo jiné mám korejskou trojku ve stavu po go v olomouci a můžu tvrdit,že jsem proti originální tosce nepoznal rozdíl.
aleshonsa

28. 12. 2015, 2:04

david.1 píše:....-já teda rozhodně nepovažuju třeba nějaké čínské opti/interkreten/vario za frézku..Nebo to bude asi nějakou nemocí(nevím,jestli ne dokonce přímo duševní,taková forma sebemrskačství).Já mám prostě obrábění jako koníčka a ne za trest.....
To je ale zase podle mého jiná věc. Nikdo z vlastníků snad podle mého nepovažuje tyhle vrtačko-frézky (já už jen z tohoto terminus technicus jdu do mdlob) za nějaký zázrak techniky. Bohužel pro některé je to jediný dostupný stroj jak náročností na prostor tak cenově. Kdo může mít frézku jen v nějaké improvizované dílně v bytě tak tam nic jiného, něž stolní frézku, nedostane. Samozřejmě řešením by bylo Wabeco, ale to je pro někoho zase cenově za rohem. Dřív dělo takové malé frézky tuším i Emco (jednou jsem na něco takového na Bazoš narazil), ale u použitého stroje je zase nutnost repase a to v bytových podmínkách taky nejde (nemluvě že to bylo snad 1x za 2 roky co Bazoš sleduju). Stejně tak jako koupě soustruhu MN80 vs. nějaká Číny vs. Wabeco.
Samozřejmě rumunský stroj asi zázrak nebude. Ale stejně tak jako někdo může mít jen stolní frézku, tak stejně tak někdo může mít jen malou nástrojařskou frézku velikostí srovnatelnou s FN20. Jako svého času já. Pak se nabídka scvrkává na Deckel FP1, TOS FN20, TOS FN22, TOS FN25, F1S atd. Jenomže bohužel to jsou vše stroje, co se objeví v inzerci jednou za uherák a ještě je cena natáhnutá. Tyhle stroje prostě nejsou. Pak samozřejmě je někdo rád že sežene alespoň FUS22. Já jsem třeba koupil FN22 za cenu jako jsem teď v létě koupil dohromady FA3AU a FA3H, a to možná ta FA3AU je i v lepším stavu. Pak jsem si říkal, jestli jsem se neměl vykašlat na koncepčně zastaralou FN22 s MK4 a raději si nepočkat na něco novějšího s ISO40. Třeba FN20 nebo FN25. Ale problém je, že to bych taky mohl čekat do dnes anebo bych za to dal snad 2x tak víc. Dokonce jsem i přemýšlel, že kdybych koupil lepší nástrojařskou frézku (tenkrát jsem honil i hmotnost kvůli stěhování do sklepa, takže dnes přichází v úvahu i stroje velikosti FN32 a FN40), jestli bych byl nakonec ochoten FN22 prodat.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
drekk

28. 12. 2015, 8:49

ja myslim ze muzes najit dobreho rumona i jugoslavce i kdyz vim ze na rumonske soustruhy nadavali jugoslavec pry poradne neumel udelat litinu, rozhodne tos bude lepsi znacka. Dle meho nazoru tos bude lepsi stred nemec bude nekde jinde to rika tumlik a soused a ty maji pravdu. :) Vzhledem tomu ze mam tyhle veci pro zabavu tak bych se spokojil s dobrym rumonem kteryho si muzu zhruba premerit a vidim jak moc je v haji a nebo v haji nejni.
Tos SM16B, Tos FN20, Tos FA2, Hodinařske soustruhy
elbarto

28. 12. 2015, 9:03

... uz nebudu chytraka z Olomoca komentovat, to nema smysl. TrustJawa si dal pauzu a probudil se dalsi agresivni chytrolin ...
luptakdusan

29. 12. 2015, 7:25

FUS 22 vznikla na licencii FN 20 akurat FUS 22 je trosku rozumnejsie riesena ,napr pri frezovani vodorovne netreba davat dole vreteno ako na FN 20 ale staci otocit a zasunut dovnutra.
Japa

29. 12. 2015, 8:30

luptakdusan píše: ... akurat FUS 22 je trosku rozumnejsie riesena ,napr pri frezovani vodorovne netreba davat dole vreteno ako na FN 20 ale staci otocit a zasunut dovnutra.
Přesně tak a těch konstrukčních kiksů je u FN 20 mnohem více, já mám obě, jak FUS 22, tak FN 20 (obě koupené nové), takže můžu srovnávat a nad některými konstrukčními řešeními u FN 20 nevěřícně kroutím hlavou, FUSka je o třídu lepší než FNka, jen škoda, že nemá rychloposuvy (FUS22).
karelsklo

29. 12. 2015, 9:38

Co se týká překupníků tak asi 3 roky to sleduji a občas si nechám poslat nabídku.Je fakt že každý se musí nějak živit a náklady na sklad těch mašin nějaké jsou.Ale stroje které nejsou vraky jsou za opravdu komerční ceny.A ty vraky spíš za nesmysl...
2x se mi podařilo od překupníků něco koupit ale byla to buďto věc která má hodnotu jen pro mě nebo nevěděli co prodávají... :)

Nic bych proti tomuto způsobu podnikání neměl nebýt vyloženého matení a lží které se snaží uplatňovat i ti velcí a "seriózní"( ono to do poslední chvíle jelo...aha...ano je potřeba vyměnit řídící systém... :D )
Když se k tomu přidá ještě pouťová arogance p.Svobody tak to nekoupím ani kdybych byl ochotný ty peníze dát...

Nicméně kupovali jsme před 5ti léty brusku na sklo od renomovaného překupníka v Itálii a vyloženě nás podvedl.Dorazila mašina o 2 třídy horší než na fotkách...
Omlouvám se za plevelení vlákna,píšu to co tady bylo už asi 100x... :D
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“