rucni ovladaci kolecko - tocitko

Odpovědět
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2007, 2:13

pootoceni o 90 je naprosto zbytecne vsak to kolecko je vsude uplne stejne
smer se urcuje v machu softwarove v praxi pomoci klopneho obvodu typu D coz je klopak kterej v tomto pripade pouze urci kterej signal prisel driv jestli A nebo B a vystupem je tedy smer
v pripade ze mate nad sebou dva snimace v jednom pouzdre viz mys tak staci malinko vyosit tim padem ta clonka(kolecko) pak odcloni nejdriv jeden pak druhej

v pripade potreby zjemeni se pak muze pouzit dalsi sada snimacu ktere budou v jine poloze s malinkym fazovym posunutim vuci tem prvnim
ale na tyhle srandy pak je potreba presnejsi kolecko a trosku slusne nastaveni poloh tech snimacu kalibracni stolice adt...
a to je myslim na rucni kolecko ktere potrebuje 100 nepresnych pulzu na otacku celkem zbytecne
nestavime tu prece snimac na osu stolu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Josef
Sponzor fora

18. 2. 2007, 3:10

Ja tady celou dobu píšu o "fázovém" posunu o 90°, tedy o 1/4 periody signálu, nikoliv o 90° úhlových - to by nemělo smysl. Směr se samozřejmě určuje např. klopákem typu D např 7474 ze sinálů A a B. No a tento posun je závislý na obloukové míře kolečka. Pokud by se měl použít snímač z myši, musí být oblouková míra shodná. Jinak to nebude správně fungovat!
QNX
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2007, 3:55

robokop: máš pravdu, že myš se mi neoběhala a cvaká už dlouho. Na druhou stranu ocelové zubaté kolečko s kuličkou se mi oběhalo tak, že bylo nepoužitelné. Prostě na to chce dát pozor při návrhu.
Monteg

18. 2. 2007, 4:01

Další snímače? To raději použít jednou zmiňovany obvod LS 7183 nebo LS7184 který umí jak rozlišovat kam se to točí ale vyhodnocovat impulzy 1X 2X 4X pak by to bylo 100 - 200 - 400 pulzu na otáčku
Monteg

18. 2. 2007, 4:06

Nevim ale srovnávat aretaci myši cca 20mm nic nevážícího plastového kolečka a ocelového kolečka 80x3mm + zhruba stejně velikého točítka + nějaké té rukověti i když male mi nepřide porovnatelné
walter

18. 2. 2007, 7:18

Zatím jsem zde nezaznamenal jednu z mnoha možností. Kolečko vyrobit z 15 ( 19 ) oceli, nekalit. vydrží jistě dlouho. Vyvrtat do něj ve dvě kružnice o 50 dírách. Díry ve vniřní kružnici posunout tak, aby byly napolovic. ( je zde v předchozím příspěvku hezký obrázek ) Díry o průměru 1,5 - 2,0 mm. Střed usadit na osu do ložisek. Ať už kluzných nebo kuličkových. Klapání a aretaci dírek zajistit pomocí červíků s kuličkou na konci od Faboryho. Na jednu stranu osy dát ciferník se 100 čárkami a na druhou inkrementální čidlo od HP. Toto má to 100 inkrementů (jiné typy i více inkrementů) a stojí 440 peněz. Než vyvíjet inkrementální čidlo je z mého pohledu tato možnost jednodušší- nevím zda lepší.
Inkrementální čidlo od HP má rozlišení směru a otočení o jednu otáčku.

zde link na inkrementální čidlo HP
http://www.gme.cz/index.php?action=deta ... t=&jaz=cze
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2007, 11:44

to neni inkrementalni snimac to je jen kolecko dovnitr
Josef
Sponzor fora

19. 2. 2007, 12:04

To kolečko dovnitř je jen a jen inkrementální snímač, nic víc, nic míň. Výstupy jsou úplně stejné! Signály A a B s fázovým posunem o 90°, ze kterých určíme směr a "vzdálenost".
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2007, 12:17

ja tam videl fotku nejakeho kolecka s dirkama a bylo to uplne presne popsane jako toto
projdete si tu sekci
navic je to neumerne levne kdyz za to same chteji vsude jinde 3000 a vice
Josef
Sponzor fora

19. 2. 2007, 12:55

Na ty encodery od HP jsem už úplně zapoměl, je to už moc dávno, co jsem se na to díval. Je nutné brát v úvahu dvě věci: 1) samotné kolečko s patřičným rozlišením, 2) optický snímač, který je pro určitá rozlišení. Tyto dvě součásti teprve spolu tvoří plnohodnotný celek. Proč je to tak levné, to nevím, ale asi to bude tím, že je to všechno plast a dělá se to ve velkých sériích. K vidění je to ve všech inkjet tiskárnách HP.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2007, 1:01

trosku asi nechapu

kdyz je tam napsano

Kovové kód. kolečko 2 kan. pro HEDS-9xxx, osa 4mm 100CPR http://literature.agilent.com/litweb/pd ... 2630EN.pdf

a HEDS9xxx jsou ty snimace ktere stoji podstatne vice a jsou asi tedy dodavane bez kolecka a to kolecko si do toho musite dat to uz stoji 400
nebo to chapu uplne spatne
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2007, 1:06

v kazdem pripade je treba 100 imp dokola
aby se tim dali resit rozume jednotky bez prepocitani

jestli tam bude snimac ktery identifikuje hranu toho zastineni a druhy ktery to identifikuje pri probihajicim pohybu o chvilku pozdeji ale ne vsak pozdeji nez ten prvni skonci tak je to myslim ok
zjistil jsem empiricky ze ty snimace v mysich sezerou takovymto zpuzobem temer cokoli

neni treba na rucni toceni mit presne 90 stupnu fazovy posun signalu protoze nejde ani tak o mereni jako o rucni generovani pulzu tj. MPG
je treba akorat mit nejaky ten posun viz mys - taky to funguje

akorat by to chtelo synchroni s tim klikacim mechanizmem coz myslim neni zas takovej problem pri 100 pulzech dokola
Josef
Sponzor fora

19. 2. 2007, 1:21

Já už bych ty požadavky troch shrnul, neb to připomíná točení o ničem.
Pokud MACH3 bere signály A a B, z nich si vyvodí směr, tak si myslím, že vyžaduje fázový posun těchto signálů o 90°. Další otázka je, co s těmito signály může udělat dále - co se týká pulsů na obrátku. Většina zařízení právě tyto signály vynásobí 4x a použije je jako pulsy, které určují přesnost či rozlišení daného snímače.

Na myších tento princip funguje o počátků. Na optických ne.

K těm HP dílům. Je jasné, že kolečko vyrobené fotocestou je levnější, než snímací jednotka. Celek stojí kolečko + snímač.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2007, 2:15

pozaduje A B ale nevyzaduje presne 90 stupnu fazovy posun
proto bych to zbytecne nekomplikoval

kdyz mam presne 100 pulzu na obratku a potrebuju 100 pulzu na obratku proc bych to nasobil 4x?

kolecko s rozteci car presne na tisicinu mm + odpovidajici hardware k nemu v celku prez 2000 + k tomu vytvaret klikaci mechanizmus a tocitko s klickou nadilkovane
dokazete si predstavit celkovou cenu toho zarizeni kdyz pripoctete i vlastni praci

celkove si dokazu predstavit ze vyjde celkem vyhodne reseni vsechno ruco samo domo
ale kupovat snimac za par tisic a jeste delat mechaniku uz bude asi nevyhodne v tu chvili pujdu a dam tech 5-6000 za profi kolecko
walter

19. 2. 2007, 3:08

HP vyrábí dvojí HEDS.
Zaprvé: snímání nakulato - Zaprvé obsahuje ocelové kolečko s dírami, které se pomoci drobného imbusového šestihranu přitáhne k ose Zadruhé obsahuje snímač polohy. Snímač je z černého bakelitu a je vyrobený tak, že pozná směr.

Druhým typem je inkrementální čidlo roviné. To je pouze elektronika a každý uživatel si musí vyrobit vlastní inkrementální pravítko s patřičným počtem inkrementů na jednotku délky a s požadovanou přesností.

Uvažoval jsem o přesném snímání polohy šroubů pomocí takových čidel, dokonce jsem si je koupil, ale nakonec nepoužil.
Používám, ale rovinné čidlo HP ke skenování. Je docela přesné 0,05 mm. Nedokázal jsem vyrobit menší díru do hliníkového plíšku.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“