Nova loziska soustruhu CQ9813
a nezapomeň, jak a za jakých podmínek vůbec má smysl ta kosúhlá použítatlan píše:Ok, dakujem, ked sa budem nudit dam tam kosouhle
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Kedze ma caka vymena lozisk a ine drobne opravy na mojej Prome, chcel by som sa opytat ci nema niekto ostatne rozmery toho plastoveho 30mm kruzku?
Na vreteno pouzijem kuzelikove loziska 30206
vyrobil by som si ho este pred vymenou.
dakujem
Riso
Na vreteno pouzijem kuzelikove loziska 30206
vyrobil by som si ho este pred vymenou.
dakujem
Riso
Dostal jsem na předělání CQ9813 a teď váhám co tam dát za ložiska. Takže bych měl pár otázek. 1) v jakých tolerancích by muselo být uložení, aby mělo uvažovat o přesných 7206 (zatím pochybuju, že by bylo smysluplnou investicí do číňana cpát pár ložisek v ceně 3-4k, ale pro jistotu se ptám. Třeba bych nakonec rozbil prasítko a nakrmil číňánka kvalitními ložisky
2) Má vůbec smysl uvažovat o levných 7206 v P0, nebo je už lepší koupit ještě levnější 6206, ale v P4? 3) Když jsem to rozebral, tak jsem uvnitř našel dvojici 6206 +7206 byla by tedy rozumná možnost kombinace lepší 7206 + lepší 6206? 4) uvažovat o 2x 30206 asi nemá smysl vůbec, že?

atlan: Co tam bylo nedám, dám tam něco lepšího. Kroutit se to snad už moc nebude, ten soustruh je asi 10 let starý, tak snad se už trochu vykroutil. Teď jsem to celé rozebral, všechna vedení přijdou přebrousit/zaškrabat, na vodicí plochy dodělávám klíny. Původní kvalita provedení je sice strašná, ale jako polotovar mi to připadá docela použitelné. Asi by bylo vhodné doplnit, že to chci jen na drobné součástky, takže otáčky tomu chci zvednout a žádné velké síly tomu nehrozí. Na větší věci mám SV18. Myslím, že když už si s tím chci dát tolik práce, že lepší ložiska si zaslouží (i když asi ne za ty 3000Kč).
Nedávej jedno ložisko třeba v přesnosti P4 a druhé v něčem horším. Výsledek bude vždy určovat ta horší kvalita, resp. přesnost. A je třeba rozlišovat na ložisku přesnost výroby, to je to naše P4, a jako druhou veličinu vůli v ložisku. C1,C2,C3 dtd. Ložisko může být vyrobeno v přesnosti P4 ale vůle C3 (jednoduše řečeno mezera mezi vnitřním kroužkem-valivým segmentem-vnější kroužek) Výrobce použije na nový stroj nejčastěji P41, ale na GO doporučuje již P51 či P52.
milan.a: Ložiskům nerozumím, tak se možná budu ptát blbě. 1) Ta kombinace průzně přesných ložisek. Dovedu si představit, že tohle platí v axiálním směru. Platí to i v radiálním? Když dám lepší ložisko blíž k obrobku a horší dál od obrobku, tak za předpokladu, že obrobek bude kratší než vzdálenost mezi ložisky (což při obrábění krtších dílů je často), tak by přece to horší/vzdálenější mělo mít menší vliv na výsledné házení obrobku. Nebo se pletu? 2) Co se týká výrobní vůle v ložisku, tak co mi z ní zůstane, když ty dvě ložiska stáhnu k sobě?
Takže z praktického hlediska je správný postup při volbě ložisek pro čínský minisoustruh jaký? Má smysl u číňana operovat s různou výrobní vůlí ložisek u nového stroje a u GO, když si číňan s přesností výroby stejně hlavu neláme? Tedy minimálně bez důkladného proměření (což si nejsem jistý, jestli vůbec dokážu správně změřit)? Pořád se bavíme o stroji, který na tom s kvalitou výroby není moc dobře. Já na něm sice postupně předělám asi úplně všechno, takže vůle ve vedení zmenším asi tak o dva řády. Tuhost a geometrická přesnost bude také úplně jinde, můžu i trochu investovat do lepších ložisek než tam původně dal číňan (nedělejme si iluze, že on dal něco jiného než to nejlevnější), ale s uložením ložisek asi nesvedu vůbec nic. Pořád mám z toho soustruhu dojem, že sice může (po mnoha hodinách úprav) sloužit velice dobře, ale ložiska za 3-4k mi k němu moc nesedí. Je reálné, abych na kvalitě soustružení poznal rozdíl mezi párem ložisek za 500Kč a za 3000Kč?
Takže z praktického hlediska je správný postup při volbě ložisek pro čínský minisoustruh jaký? Má smysl u číňana operovat s různou výrobní vůlí ložisek u nového stroje a u GO, když si číňan s přesností výroby stejně hlavu neláme? Tedy minimálně bez důkladného proměření (což si nejsem jistý, jestli vůbec dokážu správně změřit)? Pořád se bavíme o stroji, který na tom s kvalitou výroby není moc dobře. Já na něm sice postupně předělám asi úplně všechno, takže vůle ve vedení zmenším asi tak o dva řády. Tuhost a geometrická přesnost bude také úplně jinde, můžu i trochu investovat do lepších ložisek než tam původně dal číňan (nedělejme si iluze, že on dal něco jiného než to nejlevnější), ale s uložením ložisek asi nesvedu vůbec nic. Pořád mám z toho soustruhu dojem, že sice může (po mnoha hodinách úprav) sloužit velice dobře, ale ložiska za 3-4k mi k němu moc nesedí. Je reálné, abych na kvalitě soustružení poznal rozdíl mezi párem ložisek za 500Kč a za 3000Kč?
koukněte se kluci sem do sekce ložiska a pak třeba najdete ty svoje za dobrý peníz http://www.ebmservice.com/materialy" onclick="window.open(this.href);return false;
S těma ložiskama bych to neviděl tak dramaticky protože stejně polovinu času měříte a že z vás někdo jede na hranici únosnosti ložisek je určitě nepravděpodobný ,stačí ložiska nějaký rozumný značky a případně trochu lepší přesnost, a na vřetenový bych se vzhledem k přesnosti uložení ložisek vykašlal.
S těma ložiskama bych to neviděl tak dramaticky protože stejně polovinu času měříte a že z vás někdo jede na hranici únosnosti ložisek je určitě nepravděpodobný ,stačí ložiska nějaký rozumný značky a případně trochu lepší přesnost, a na vřetenový bych se vzhledem k přesnosti uložení ložisek vykašlal.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
fmodel: hele, z toho odkazu jsem zrovna včera poptával pravítko. Dnes mi přišla odpověď, že se prodalo před šesti lety. Tak mám obavu poptat tam ložiska 

to je bordel prodávajícího ,kupuju tam huťák a žádnej problém .Problém je že je tam spousta firem a né každá aktualizuje sklad.QNX píše:fmodel: hele, z toho odkazu jsem zrovna včera poptával pravítko. Dnes mi přišla odpověď, že se prodalo před šesti lety. Tak mám obavu poptat tam ložiska
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
fmodel: U těch ložisek nemá většina prodejců ceny, tak to bude na větší poptávání. Chtělo by to nějak zúžit výběr, pořád nevím jaká ložiska mám hledat. Dnes mi přišel balíček od Tumlíka, takže ozubená kola do vřeteníku už čekají na montáž, ale ty ložiska jsou pořád někde v neznámu.
Ake loziska ides davat, ja som si objednal kuzelikove loziska, ale niesom moc presveceny ci som urobil dobre.. ci by nebolo jednoduchsie kupit s kosouklym stykom..QNX píše:fmodel: U těch ložisek nemá většina prodejců ceny, tak to bude na větší poptávání. Chtělo by to nějak zúžit výběr, pořád nevím jaká ložiska mám hledat. Dnes mi přišel balíček od Tumlíka, takže ozubená kola do vřeteníku už čekají na montáž, ale ty ložiska jsou pořád někde v neznámu.
Ja sa na to chystam buduci tyzden..
darc: To právě pořád nevím. Nechci to přepálit nějakým drahým řešením, které na výsledku práce stejně nepoznám. To ty peníze raděj věnuju do dalších úprav. Zatím váhám jaké 7206 tam dát, ale ještě jsem nevyloučil ani nějaká lepší 6206.
Pokud vyměníš původní čínská ložiska 6206 za stejná ale od SKF, tak zaručeně poznáš rozdíl. Pokud nehodláš na tomto soustruhu šťouchat drážky, tak bych ani neuvažoval o kuželíkových. Ty jsou širší a potřebuješ buďto další soustruh na výrobu a nebo úpravu distančních pouzder a nebo aspoň ložiskové distanční podložky. A pokud máš pocit, že to musí být "super", tak dej kuličková s kosouhlým stykem. Nad soukolím je dobré umístit mazničky a občas kápnout olej. Vazelína, kterou by měly být kola namazány, odstředivou silou odletí a soukolí se stává hlučnějším.( mazničky jsou na horní straně vřeteníku). Daleko důležitější je vymezení vůlí a to výměnou lišt, zaškrabáním a pod.