Drátořezy a hloubičky

Odpovědět
svoboda.jiri
Kontaktovat uživatele:

16. 10. 2008, 7:23

Zdravím všechny příznivce edm technologií. Na obrázcích uvádím Drátořez Emotek EIR 005 a Mitsubishi FX10. První zmíněný je zajímavým svojí jednoduchou ale důmyslnou konstrukcí právě pro kutily v oblasti cnc nekonvenčního obrábění. Více snad napoví www.emotek.sk.
O elektroerozivní obrábění se zajímám delší dobu takže případné nejasnosti rád zodpovím, popř. poskytnu materiály. O vývoji elektroerozivní houbičky, resp. elektroerozivní vrtačky jsem také přemýšlel. Rád dám k dispozici zkušenosti s technologií edm, ale co se týče elektroobvodů, jsem absolutní laik. Má představa je taková, že by se jednalo pouze o vrtačku startovacích otvorů (může plnit i funkci vyjiskřovačky zalomených nástrojů). Koncepčně obdobné jako malé portálové frézky-stůl řízený ve dvou osách-pro najetí na danou souřadnici otvoru a místo vřetene hlavice s elektrodou (Cu duté elektrody lze koupit jako spotřební materiál) s přívodem dielektrika. Problém vidím ve vývoji generátoru a s tím související pohyb elektrody ve svislé ose (lze zajistit elektromagnetem, případně samostatným posuvem-např kuličkový šroub.V každém případě tento pohyb má souvislost s aktuálním děním v jiskřišti-při zkratu se musí elektroda oddálit,po té opět přiblížit,tak vzniká cyklický děj a jiskra).
Dále touto cestou nabízím volné kapacity na obou výše zmíněných strojích.

Jiří Svoboda
tel.: 602758336
email:svoboda.jir@tiscali.cz
Přílohy
Emotek EIR005
Emotek EIR005
P1010198.JPG
P1010186.JPG
QNX
Kontaktovat uživatele:

16. 10. 2008, 10:04

Jaké pracovní rozsahy mají ty stroje?
EDM-man

18. 12. 2008, 4:28

Vidím že nějaké zkušenosti máte ale ten Váš optimismus ke stavbě vyjiskřovačky mne udivuje.... udělat,zprovoznit tzv.EDM-děrovačku nebude tak velký problém.Pracuje se tam s relativně velkými jiskrovými mezerami a výplach vnitřkem elektrody je ideální stav takže proces jiskření probíhá v pohodě i na starých či pochybných asijských výrobcích.Tím ale neříkám že vše z Asie je SHIT!
Jde hlavně o schopnost rychlé reakce stroje na vyhodnocení jiskrové mezery elektronikou. CNC-vyjiskřovačky např. se 4-mi řízenými osami mají elektroniku značně rozsáhlou,vyvíjí je početné týmy lidí a i "ONI" s tím mají problémy.
Nejsem prodejce který chce někoho ukecat na koupi hotového EDM stroje
ale člověk který konkrétně na CNC vyjiskřovačkách pracuje od roku 1987.
Prošel jsem různými stroji od více firem a přesto že všichni jsou "renomovaní" mají různé větší či menší chybičky.Někdy i velké problémy.
Sám bych si také rád něco postavil,také se dlouhou dobu zabývám tím CO A JAK ale čím víc proniknete do hloubky zjistíte že to není pr..l
Není to zrovna na pokec po NETu,značně obsáhlé. P.
svoboda.jiri
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2008, 8:21

Nechtěl sem se nikoho, zejména zkušenějších nikterak dotknout. V porovnání s někým kdo delší dobu pracuje s EDM stroji jsem opravdu laik.
Nicméně, k té elektroerozivní vrtačce, je mi jasné že není možne na koleně zbastlit super rychlý a bezchybný generátor.Nicméně spoléhám na to že pro nějaký pokus by mohl RLC genetor postačovat.Nemám téměř nic vyzkoušené ale řekl bych že u závislýho RLC generátoru by mě nemusela nějaká jiskrová mezera trápit. Jde opravdu o vyzkoušení principu, popř. nějaké odstranění zalomeného závitníku.
Jen tak pro zajímavost, kámoš bádal o čem je edm obrábění, zbastlil doma nějakej primitivní generátor, vzal Cu drát, z volné ruky jiskřil a vyhlodal do radeka pěkněj kráter, kdyby to nebylo od ruky a prolíval to demi vodou tak je to přesně to oč tu běží.
Jde o pokus, zkusit si že to jde, jak to funguje a pak se uvidí, takže se toho nebojme:-)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“