3 osy - stul na svarovani-pomoc pri oziveni-s nebo bez PC?

roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

14. 12. 2015, 4:05

tak jsem se dostal prave na mrtvy bod - ruseni :-) pri zapaleni horaku dojde k ruseni LPT desky - mach reaguje, ale motory nejedou.
pomuze jen restart- vypnuti+zapnuti napajeni 5V.
zkousel jsem i napajeni z jine faze, ale nic.

mate nejaky napad, jak to odrusit - LPT desku?
Mex
Příspěvky: 4374
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 12. 2015, 4:54

roman_p píše:mate nejaky napad, jak to odrusit - LPT desku?
Vzpomínám, vzpomínám ... někdo ti v SZ doporučoval řešení, které by bylo odolnější ...
Kdo to jenom sakra byl ...
Jo, už si vzpomínám. Byl jsem to já. ;-)
Ale ty jsi to šmahem odmítl. Tak hodně štěstí.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 4998
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

14. 12. 2015, 4:59

packa píše:vypadá to zajímavě , ale proč máš ten šroub vevnitř proč jsi jej nedal z vnější strany a nejlépe někam dolu , při tom svážení bude trpět , nebo máš vymyšlené nějaké sifistikované krytování ? Další co je dost špatně je ta čínská all in deska , ta sama osobě nestojí za moc a když u toho bude ještě tig tak mám obavy že ti to nepojede korektně . tam by měly být opravdu kvalitní drivery a perfektní oddělovací deska . navíc nejlépe nějaký interpolátor .

já ti to psal už na první straně tohoto témata .
zahoď tu desku , kup kvalitní drivery a použij GRBL jak tii psal mex, tam můžeš jet i z sd karty .
fmira
Příspěvky: 62
Registrován: 27. 11. 2008, 6:49

14. 12. 2015, 5:24

Ahoj,ja se te desky taky nechtěl zdát. :D Zkoušel jsem izolovat stul,dal jsem filtry stíněně kabely,motory a driver do hliníkové krabice,ferity na kabeli ,ukostření na vodovodní řad a ono opravdu nic...Ta plasma mě funguje až s pilotním obloukem.Prostě bez HF zapalováni. Co to zkusit tim dotykem. Co máš za zdroj.Jde vypnout HF?Packu bych ale poslech,ja ho tu na foru považuju za guru na elektroniku.Ja osobně bych taky dal jiný driver .Da to nejmíň práce a vlastně nakonec i peněz
atlan
Příspěvky: 1385
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

14. 12. 2015, 6:58

Problem je ten ze cely kabel k horaku je vf antena. Tak ze cely zatienit.... Co je problem. Ci sto teoreticky, odpojit vf napatie v zvaracke a viest ho tienenym vodicom ktory zvladne napetove namahanie, a pripojit ho na silovy pol az v horaku. To by ale obnasalo presunut do horaka aj transil a kondenzator ktory chrani polovodicovy usnernovac. No proste vec na skumanie a badanie.
fmira
Příspěvky: 62
Registrován: 27. 11. 2008, 6:49

14. 12. 2015, 7:38

atlan píše:Problem je ten ze cely kabel k horaku je vf antena. Tak ze cely zatienit.... Co je problem. Ci sto teoreticky, odpojit vf napatie v zvaracke a viest ho tienenym vodicom ktory zvladne napetove namahanie, a pripojit ho na silovy pol az v horaku. To by ale obnasalo presunut do horaka aj transil a kondenzator ktory chrani polovodicovy usnernovac. No proste vec na skumanie a badanie.
Ja osobně myslim že je největči problem při zapaleni.A to HF se šiři mezi materialem a hořakem.Až pak to muže rušit AC svařovani v TIGU.Tady je ale ještě jeden problem.Jak jsem radil vypnout HF.Tak U AC(SVAŘOVANI HLINIKU) to asi pujde velmi těško.Už tu někdo prezentoval svařovani krabiček cnc Jen si myslim že to bylo DC TIG. Nemužu to najit odhaduji že to bylo tak před 5lety.Ten driver je asi zaklad.
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

14. 12. 2015, 9:02

ano svarecka na hlinik jede v jinem rezimu, nez-li plazma.
zkusim jinou desku - doporucite nejake LPT desky- co opravdu funguji .
svarecka je kvalitni, takze tam neni kde uhnout.
zkusim jeste to uzemnit, ev. zkusit, jak daleko dochazi k ruseni LPT desky - v tuto chvili to jeste neni poradne uzemnene :-)
otazka je, kde je slabe misto, kdyz dojde k ruseni desky -jestli mezi PC a plech. krabici, kde je zdroj a drivery+lpt deska/, propojene je to 1m kabelem LPT.
nebo nekde jinde?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15781
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

14. 12. 2015, 9:53

lpt je cesta do pekel
musis pouzit neco robustnejsiho
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
bronek999
Příspěvky: 425
Registrován: 6. 3. 2014, 6:50

15. 12. 2015, 5:42

Nie som teda odbornik na zvaranie, ale pri tig metode sa casto pridava pridavny material. Da sa zvarat aj bez neho tupe zvary ale 95% mojho rucneho zvarania je s pridavnym materialom. A u hliniku asi 100%. Nevraviac o tom ze zaciatok zvaru hliniku musim dlho zohrievat a potom uz varim relativne rychlo. Takze nieco take ze zapnut obluk,pockat sekundu a potom G1 X100 asi nebude spravna cesta. Ak nejdes zvarat nejake tenke plechy.
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

15. 12. 2015, 8:17

bronek999 píše:Nie som teda odbornik na zvaranie, ale pri tig metode sa casto pridava pridavny material. Da sa zvarat aj bez neho tupe zvary ale 95% mojho rucneho zvarania je s pridavnym materialom. A u hliniku asi 100%. Nevraviac o tom ze zaciatok zvaru hliniku musim dlho zohrievat a potom uz varim relativne rychlo. Takze nieco take ze zapnut obluk,pockat sekundu a potom G1 X100 asi nebude spravna cesta. Ak nejdes zvarat nejake tenke plechy.
technologii uz mam za leta praxe vychytanou - zivim se svarovanim hliniku, casy svarovani se doladi podle potreby, jsem rad, ze mi nekdo pomohl s g-kodem :-)
ted uz jenom naucit "stul" svarovat , at to nemusim drzet v ruce.
a jeste jedna vychytavka -pri Tigu se opravdu musi pridavat drat, ale existuji prumyslove horaky a podavani dratu vedle horaku, pokud vsak technologicky neni material upraven na svarovani "bez" pridavneho materialu-dratu.
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

6. 1. 2016, 10:02

tak budu testovat jinou LPT desku, pokud nebude ani tato odolna vuci ruseni pri zapaleni horaku, musim najit jinou alternativu rizeni.
co rikate na gravos?
t256
Příspěvky: 655
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

7. 1. 2016, 9:26

Nevim jakou desku mas, jak to mas zapojene apod. ale problemy s rusenim se dost blbe hledaji. Obecne bych galvanicky oddelil veskerou elektroniku od silove casti, vcetne napajeni. Tzn vsechny tyto lpt desky apod pripojit k PC co nejkratsim kabelem (20cm), napajeni dej taky z PC. Z tohoto vyved jen kabely k driverum a i ty oddel optocleny i na strane PC i kdyz v driverech je mas taky. Led v optoclenech driveru napajej ze zvlastniho zdroje, staci nejaky adapter, ruseni se ti do bloku s PC muze dostavat i po napajecich kabelech. Dej klidne 24V, spinaci tranzistor v optoclenu to vetsinou zvladne a u led v driveru srazis napeti odporem, bude to mnohem odolnejsi. Pri velke urovni ruseni a delsim kabelu muze naindukovane napeti bez problemu roznout led v optoclenu. Proste z ridici sestavy by nemel vest zadny delsi galvanicky neoodeleny drat vcetne gnd. To plati i pro ruzne ovladani, RS485 (daji se koupit galvanicky oddelene budice) apod. PC uzemni jen napajecim kabelem, nikde jinde, at ti nevznikaji zemni smycky. Mi kdyz vede od mcu drat delsi nez 30cm automaticky davam optoclen. Je to mnohdy zbytecne, ale nic to nestoji a usetri to spoustu naslednych problemu.
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

21. 2. 2016, 9:25

problem byla deska :-) tzn. deska co nema oddelene LPT nefunguje. koupil jsem jinou "cinu" a ta funguje jak ma. se stejnym zapojenim. at uz provizornim nebo konecnym.
ted nastav problem, kdo bude psat ten program v G-ecku? :-)
Hlavne ze to jede...
roman_p
Příspěvky: 81
Registrován: 16. 9. 2013, 8:00

21. 2. 2016, 9:33

ukazka prvniho svaru. jeste je co serizovat a programovat, ale na zacatek "dobry" partak do dilny!
Přílohy
svar tig.jpg
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

28. 2. 2016, 4:44

pak že to nepude, dobrá práce
Odpovědět

Zpět na „roboti a manipulatory“