Presnosť rezania laserovým lúčom je +/-0,05 mmJuro píše:Samozrejme, treba to este uzavret. Ak das jakl v lepsej hrubke , tak mozes zvarat jak chces. Tu blbost s tymi zamkami nerob. Uz vidim ako ti to krasne pasuje do seba. To sa robi ak, by to bolo z dreva.
Srovnání osy X
Je urcite jednoduchsie rovnat nieco co ma nejake body na ktore sa mozes spolahnut ako jakel ktory ma uz od vyroby krutenie v mm. Odchylka hrubky v rovinosti plechu 10 mm je priblizne od -0.5 do +0.9 mm.RaS píše:tohle se při sváření v těch spojích hne uplně stejně.. plus navíc budeš mít dalších spoustu svárů které to budou mít tendenci různě kroutit... podle mě je technologicky nesmyslné to dělat takhle.. vždy to musí být složeno z několika celků které jdou po žíhání rozumně obrobit a skolíkovat a sešroubovat.. pak to má smysl.. takhle to bude svařená obluda, kterou budeš těžko žíhat, ještě hůř obrábět a ve finále tam budeš sotva honit milimetry ..
ta analýza neodpovídá realitě protože to počítáš jako spojenej celek, takhle můžeš spočítat ten taženej jakl.. ve skutečnosti když tam budeš mít sváry v zámcích o výšce 1mm tak to bude pevnostně mnohem méně pevné než ten jakl.. prostě dle mého názoru postrádá smysl dělat jakl ze 4 svařenejch desek na zámky.. když už bych si hrál s takovouto svařovanou konstrukcí tak ji navrhnu tak aby to mělo žebra, aby tam třeba bylo místo pro lineáry šroub a svařit pořádnejma svárama a ne to posmrkat v zámcích.. na každý straně mít rovnou plochu pro obrobení, přebroušení, sestavení na další funkční celek..
Co sa tyka zvarovania tak sa to zvara po kazdej strane "posmrkat" v zamkoch je na to aby sa to stabilizovalo pred vyvarenim, a teda nekrutilo sa....
Treba vyskusat a potom nieco hovorit....
omlouvám se ti, že mám jiný názor než ty..
jsou to tvoje peníze..dělej si to jak chceš.. já to zkoušet nebudu neboť existují mnohem levnější cesty jak se dostat k funkčnímu stroji.. a hlavně bych nestavěl takhle zoufalou konstrukci která potom "nepůjde" obrobit .. ono jedna věc je svářet lžíci na bagr kde nehrajou roli milimetry a druhá obráběcí stroj, který potom musí běžet v setině milimetru..
jsou to tvoje peníze..dělej si to jak chceš.. já to zkoušet nebudu neboť existují mnohem levnější cesty jak se dostat k funkčnímu stroji.. a hlavně bych nestavěl takhle zoufalou konstrukci která potom "nepůjde" obrobit .. ono jedna věc je svářet lžíci na bagr kde nehrajou roli milimetry a druhá obráběcí stroj, který potom musí běžet v setině milimetru..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Vždyť od tohoto to fórum je... Nechám si poradit vždyť jsem to nikdy nedělal jen občas posvařuji nějakou tu konstrukci tak vím co to obnáší... V tomto případě svářel konstrukci k leteckému simulátoru... http://rellik.rajce.idnes.cz/Letecky_si ... C_0228.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;RaS píše:omlouvám se ti, že mám jiný názor než ty..
no vidíš a uvnitř má vevařená žebra.. to je to co má největší smysl u takových svařovaných konstrukcí a to co ten obyčejnej jakl nemá.. takže když už svařovat tak tomu přidat právě taková žebra.. nicméně pro potřeby obráběcího stroje ten svařenec pak musíš vyžíhat.. a obrobit na čisto, protože plochy pod lineáry musej běžet v setině milimetru a po tom sváření to nepoběží ani do milimetru (to jestli to bude 5mm nebo třeba 0,8mm je na zkušenostech svářeče a nemá smysl se o tom dohadovat.. ale prostě to nebude do setiny, tak jak je potřeba pro obráběcí stroj¨).. a to je to o čem celou dobu mluvím, že ta tvoje velká koza bude rozumně neobrobitelná tedy obrábění bude strašně drahé..
cena výpalků (pokud to člověk neukradne v práci) je taky relativně vysoká v porovnání s taženým jaklem..
takže já osobně bych říznul jakl třeba 160x100x10 délka třeba metr nebo kolik to máte.. navařil bych tam dvě plochy pro kolejnice zavařil čela a navařil dvě plotny s přesahem a z žebrama pro obrobení a pro montážní šrouby pro připojení ke sloupům.. možná bych i vevařil dvě výztuhy dovnitř jako žebra..
tohle celý bude mít rozměry cca 160x100x1000 dá se to obrobit na dvě upnutí na "jakékoliv" frézce (plocha pod lineáry se závitama pro upnutí lineáru a dotlačovací lišty na jedno upnutí.. pak otočit o 90st a obrobit dosedací plochy pro usazení na sloupy.. celé se to pak dá rozumně přebrousit (plochy pod lineár)
pak dva ty samé jakly délka třeba 300 zavařit tomu čela a ofrézovat a přebrousit.. a celé to sešroubovat na kolíky.. a máš portál ze tří dílů který bude tuhostně tutově tužší než ten tvůj svařenec a obrobí to každej garážovej frézař a nemusíš shánět něco kam se vejde obluda 500x1000x100 a obrábět to jako celek.. ale jak jsem psal je to každého boj..
cena výpalků (pokud to člověk neukradne v práci) je taky relativně vysoká v porovnání s taženým jaklem..
takže já osobně bych říznul jakl třeba 160x100x10 délka třeba metr nebo kolik to máte.. navařil bych tam dvě plochy pro kolejnice zavařil čela a navařil dvě plotny s přesahem a z žebrama pro obrobení a pro montážní šrouby pro připojení ke sloupům.. možná bych i vevařil dvě výztuhy dovnitř jako žebra..
tohle celý bude mít rozměry cca 160x100x1000 dá se to obrobit na dvě upnutí na "jakékoliv" frézce (plocha pod lineáry se závitama pro upnutí lineáru a dotlačovací lišty na jedno upnutí.. pak otočit o 90st a obrobit dosedací plochy pro usazení na sloupy.. celé se to pak dá rozumně přebrousit (plochy pod lineár)
pak dva ty samé jakly délka třeba 300 zavařit tomu čela a ofrézovat a přebrousit.. a celé to sešroubovat na kolíky.. a máš portál ze tří dílů který bude tuhostně tutově tužší než ten tvůj svařenec a obrobí to každej garážovej frézař a nemusíš shánět něco kam se vejde obluda 500x1000x100 a obrábět to jako celek.. ale jak jsem psal je to každého boj..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
To RaS celkem rozumě shrnuto ,proto jsem klukům nafotil dřevohryz ,tam to tak je 2 samostatné bočnice pro Y osu jednoduchý na obrobení ,Y jekl s navařenejma pásnicema ,X v podstatě jekly s pásnicema.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;