Krivé trapézaky
-
- Kontaktovat uživatele:
Vážení,
mám naledovný problém:
Poskladal som mechaniku osi X a Y, ktorá chodí pekne ľahúčko na postrčenie prstom. Keď tam však chcem namontovať trpézové tyče, rukou nepretočím tyč, pretože pri doprave tyčí sa zrejme trochu skrivili. Trapezáky (12x4) majú dĺžku 750 a 500mm.
Poznáte niekto nejakú fintu, ako by som to napravil? Je to môj prvý strojček a vôbec si neviem rady, čo s tým.
Je pravda, že keď to namažem, začne sa to tváriť, že s tým pohnem, ale ide to veľmi ťažko. Môžete mi prosím poradiť, aké vazelíny sú na tieto skrutky vaše obľúbené?
mám naledovný problém:
Poskladal som mechaniku osi X a Y, ktorá chodí pekne ľahúčko na postrčenie prstom. Keď tam však chcem namontovať trpézové tyče, rukou nepretočím tyč, pretože pri doprave tyčí sa zrejme trochu skrivili. Trapezáky (12x4) majú dĺžku 750 a 500mm.
Poznáte niekto nejakú fintu, ako by som to napravil? Je to môj prvý strojček a vôbec si neviem rady, čo s tým.
Je pravda, že keď to namažem, začne sa to tváriť, že s tým pohnem, ale ide to veľmi ťažko. Môžete mi prosím poradiť, aké vazelíny sú na tieto skrutky vaše obľúbené?
Počas práce s CNC možno fajčiť...
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
mozna ani ne tak pri doprave jako ze se trapezove srouby snadno zakusuji a jsou velmi choulostive na souosost a uchyceni matice
proto se maticim vetsinou nechava urcita volnost
celkove je to ale nectnost trapezovych sroubu, kulickace si v tomto pripade nechaji libit vic
proto silne nedoporucuji kombinaci krokovy motor a trapezovy sroub
proto se maticim vetsinou nechava urcita volnost
celkove je to ale nectnost trapezovych sroubu, kulickace si v tomto pripade nechaji libit vic
proto silne nedoporucuji kombinaci krokovy motor a trapezovy sroub
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Čau.
Taky jsem měl křivé trapézy. Byli koupené v obchodu a prohnuté až hrůza. Zřejmě jsou určené jen na nějaké svěrky a svěráky, tam vyhoví.
Dal jsem si je srovnat do jedné firmy. Rovnali to na lisu tlačením přes matici a pomocí hodinek kontrolovali házivost. Nakonec jsem si nechal zavitovou tyč ještě přetočit na soustruhu a vyrobit k ní dělenou matici.
Teď to funguje slibně.
Nebo musíš použít uchycení ke stolu, které povolí v tomto směru volný chod matice.
Nebo použít uchycení šroubu jen na jednom konci (ani tak to moc nepomůže) -bude se to hůř vyrábět
Taky jsem měl křivé trapézy. Byli koupené v obchodu a prohnuté až hrůza. Zřejmě jsou určené jen na nějaké svěrky a svěráky, tam vyhoví.
Dal jsem si je srovnat do jedné firmy. Rovnali to na lisu tlačením přes matici a pomocí hodinek kontrolovali házivost. Nakonec jsem si nechal zavitovou tyč ještě přetočit na soustruhu a vyrobit k ní dělenou matici.
Teď to funguje slibně.
Nebo musíš použít uchycení ke stolu, které povolí v tomto směru volný chod matice.
Nebo použít uchycení šroubu jen na jednom konci (ani tak to moc nepomůže) -bude se to hůř vyrábět
-
- Kontaktovat uživatele:
Ďakujem za príspevky.
Zatiaľ to pre mňa nevyzerá veľmi sľubne.
Čo s tým teraz ďalej? Mám to zahodiť a začať znova s guličkovými skrutkami? Pri týchto mi ohnutie nehrozí?
Neviem o nikom z vých. Slovenska, čo by bol ochotný to narovnávať lisom.
Voľný chod matice - netuším, ako by to malo vyzerať, ale myslím, že pri mojej odchýlke niekoľko mm to nebude jednoduché. Tá matica je teraz pevne spojená s pojazdom...
Zatiaľ to pre mňa nevyzerá veľmi sľubne.

Čo s tým teraz ďalej? Mám to zahodiť a začať znova s guličkovými skrutkami? Pri týchto mi ohnutie nehrozí?
Neviem o nikom z vých. Slovenska, čo by bol ochotný to narovnávať lisom.
Voľný chod matice - netuším, ako by to malo vyzerať, ale myslím, že pri mojej odchýlke niekoľko mm to nebude jednoduché. Tá matica je teraz pevne spojená s pojazdom...
Počas práce s CNC možno fajčiť...
Pokud mimo stroj matice chodí na šroubu normalně tak máš na stroji nesouose uchycení šroubu a matice, může být i že závit v matici není souosý s povrchem a ve stroji se ti to tkz. šprajcuje. A nebo na šroubu není průměr pro ložisko souose ze šroubovicí šroubu. Na první frézce jsem použil Tr 16x4 v délce 1200mm a mám podezření, že se v této délce prohýbal vlastní vahou a před soustružením jsem ho rovnal normálně přes koleno. Šroub v této délce je v podstatě blato. Šroub jsem ale soustružil v kleštině a ve vřetenu jsem měl vodící pouzdro. Bylo to na MASTURN 32. Tehdy jsme ještě použili kupované matice( tragedie jak kvalita tak i cena) a průměr na matici jsem osoustružil po našroubování na kousek závitové tyče upnuté v kleštině abych dosáhl jakoustakous souosost zavitu matice a povrchu. A na vymezení vůle jsou 2 matice proti sobě jedna je napevno a druhou se může otačet a po vymezení vůle se zajistí 2ks inbus červík. A chodí to vše bez problémů. Bob.
Vazeni CNCckari potreboval bych poradit, mam postavenou frezku s tycemi 30mm linearni loziska jsou kulickova s predpetim ,delka 1200mm kulickove srouby 25mm/HIWIN) osa X 1 vodici tyc bez podpery, osa Y 2x vodici tyc 800mm 30mm prumer kulickovy sroub 25mm mezi vodicimy tycemi, pri rovnem rezu je rez trochu vlnkovaty cca 0.5mm, nechal jsem konce tyci prebrousit(jsou ulezena v kulickovych loziscich) trochu se to zlepsilo ale stale je vysledek dosti podobny.Mam pocit ze srouby uprostred trochu smajdaji, na krajich jsou presne.Nevite jaka uchylka je v norme a proc to dela tu mirnou vlnovku(obe osy).dekuji za radu.
A neuhýbá ti nástroj (vřeteno) kvůli špatně nastaveným řezným podmínkám? Anebo tupý nástroj, který materiál odtlačuje? Zkus přihodit foto z konkrétního řezání, kde ti to ujelo.Skrblik píše:Vazeni CNCckari potreboval bych poradit, mam postavenou frezku s tycemi 30mm linearni loziska jsou kulickova s predpetim ,delka 1200mm kulickove srouby 25mm/HIWIN) osa X 1 vodici tyc bez podpery, osa Y 2x vodici tyc 800mm 30mm prumer kulickovy sroub 25mm mezi vodicimy tycemi, pri rovnem rezu je rez trochu vlnkovaty cca 0.5mm, nechal jsem konce tyci prebrousit(jsou ulezena v kulickovych loziscich) trochu se to zlepsilo ale stale je vysledek dosti podobny.Mam pocit ze srouby uprostred trochu smajdaji, na krajich jsou presne.Nevite jaka uchylka je v norme a proc to dela tu mirnou vlnovku(obe osy).dekuji za radu.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
nastroj tupy neni urcite, pouzivam uplne nove frezy, rezu cuprexit a zkousel jsem i plast(na balse to neni videt) vreteno by mozna mohlo uhybat ale vlnky jsou pravidelne a nezalezi vubec na rychlosti, fotky urcite dodam, mam ten verk v praci tak to snad pristi tyden stihnu vyfotit.zatim dik za reakci, jsem z toho kapku zoufalej 

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
A je vlnova delka tech vlnek soudelna se stoupanim sroubu, poctem otacek motoru nebo nejakeho z ozubenych kol apod.?Skrblik píše:nastroj tupy neni urcite, pouzivam uplne nove frezy, rezu cuprexit a zkousel jsem i plast(na balse to neni videt) vreteno by mozna mohlo uhybat ale vlnky jsou pravidelne a nezalezi vubec na rychlosti, fotky urcite dodam, mam ten verk v praci tak to snad pristi tyden stihnu vyfotit.zatim dik za reakci, jsem z toho kapku zoufalej
Aleš Procháska
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
A ještě by to chtělo vědět kdy to dělá tu vlnovku, jestli i na drahách rovnoběžných s jednou z os nebo jen když to frézuje po šikmé dráze. Nejlepší je objet kolečko (v isotropním materiálu - ne cuprex ale třeba plexi nebo tak) a podívat se jestli je to po celém okraji nebo jen někde.
Aleš Procháska
Podle toho, co jsem četl, tak si myslím následující: jestliže je lineární vedení na nepodepřených tyčích 30mm, tak to způsobuje bud prohnutý pohybový šroub nebo nesouose stočená osazení pro ložiska na něm. Sroub se při otáčení příčí a vzhledem k tomu, že nepodepřené tyče mají i při této velikosti menší tuhost, celé to uhýbá. Vlnky by měly mít vlnovou délků cca. kolem stoupání šroubu - tohle by šlo dobře změřit hodinkama.
Skus ještě vzít hodinky( číselníkový úchylkoměr) přilož k nástroji(fréze) a záhýbej s ní, pokud se nepohne ručička, tak se dá vřeteno vyloučit, Bob.
Hodinky me take napadly ale vzhledem k tomu ze jsem je nemel tak jsem teoretizoval ale uz je mam objednane takze to zmerim, spis me zajimalo jestli se Vam take takhle tluste srouby prohybaji, jestli je to normal nebo jestli mi to pokurv..... pri opracovavani.Zatim diky vsem.
Když se tak dívam na uložení kuličkových pouzder do hliníkového profilu, mám pocit, že ten problém je ve vůli mezi tyčí a kuličkovým pouzdrem, jednou jsem měl podobná kuličková pouzdra v ruce a vůle mezi pouzdrem a tyčí tam byla jako prase, ale vzhledem k tomu, že toto kuličkové pouzdro má relativně slabou stěnu, tak pomohl přesah při lisování do domečku, čili to chce, ale jsou zapotřebí hodinky, nasadit kuličkové pouzdro na tyč na které se má pohybovat a změřit vůli, ted' jsem lisoval do hliníkového domečku kuličkové pouzdro HIWIN - UBM 25WW, při vůli mezi tyčí a kuličkovým pouzdrem 0,015mm to potřebuje přesah pro lisování 0,04mm, a při vůli 0,02mm přesah 0,05mm - ovšem taky záleží na tlouštce stěny domečku, já mám stěnu 5mm, při silnější stěně by asi stačil přesah menší - nutno vyskoušet, no a potom máme bezvůlové uložení kuličkového pouzdra na tyči, podle fota bych soudil, že je vůle mezi kuličkovým pouzdrem a tyčí, osové rozteče taky asi nemusí být přesně a pokud šroub háže tak se nám ty vůle musí někde projevit a to jsou asi ty vlnovky, Bob.