já se jen chtěl vyhnout pokutě, kdyby si šeský úředník vzpoměl, že má stát málo peněz
a chtěl pokutu, že stroje už jednoúčeláky nejsou a chybí CE.

V dokumentaci k LinuxCNC (odkud jsem převzal terminologii do prvního příspěvku) se používá myslím trochu jiná terminologie, tak to sem doplním pro budoucí čtenáře (i pro sebe, abych si v tom udělal pořádek):robokop píše:spravne by jsi mel mit na kazde ose referak kvuli nulove poloze (do systemu)
limit switche na kazde strane kvuli maximalnim pracovnim poloham (vedou do systemu, ale vetsinou se neosazuji a resi se softwarove vzhledem k referakum)
a kousek za nimi havarijni switche ktere budou v serii s estopem a dalsimi osami
Díky za link. Dotaz směroval na hobby stroj a na uvedeném linku jsem příliš praktických rad (typu zapoj 24V limit switch do relé....) nenašel. Normy ANSI nebo IEC kupovat pro účely hobby mašiny neplánuji a norma stejně uvádí sadu často obecných doporučení .sulekb píše:Nejde přece o výkon serva (a nejde jen o serva), i malý výkony dokážou přivodit zranění / smrt. Na E-Stop je vypracovaná celá metodika, je to i odnormováno, tady je celkem slušně popsána daná problematika: http://machinerysafety101.com/2010/09/2 ... ategories/" onclick="window.open(this.href);return false;
Díky za nasměrování na manuály Yaskawa.sulekb píše:...Nějaký základní zapojení je např. v dokumentaci k servodriverům Yaskawa