Nazdar,
koupil jsem zajišťovací červíky M3x10 s imbus hlavou. A se zděšením zjistil, že sice do M3 závitové díry jdou volně zašroubovat, ale při přitahování začnou prokluzovat (závit, zdá se, nehoblujou). "Normální" šroubek v té samé díře drží, ale samozřejmě vypadá škaredě.
Naměřil jsem, že ty červíky mají 2.8mm přes závit - je to OK anebo jsem koupil šméčko?
Díky za radu.
rozměr červíku M3
Moderátor: sysel
-
- Kontaktovat uživatele:
Zmeril jsem 2 velikosti cerviku a dva ruzne srouby M3 (od ruznych dodavatelu, a vsechny maji pres zavit 2,8mm. Takze je to asi OK.
Neprokluzuje vam spis klic v tom sestihranu? To se u kalenych cerviku casto stava.
Neprokluzuje vam spis klic v tom sestihranu? To se u kalenych cerviku casto stava.
Zítra ověřím. Díky za tip.siliconbrain píše:Zmeril jsem 2 velikosti cerviku a dva ruzne srouby M3 (od ruznych dodavatelu, a vsechny maji pres zavit 2,8mm. Takze je to asi OK.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Skočil jsem do dílny a proměřil inbusy M3, rozměry závitu se pohybovaly
2,9 - 2,95mm a pokud byl rozměr 2,9mm bylo vidět, že vrchol závitu není
do ostra, ale je na nim malá ploška, takže pokud se naměří na závitu šroubku M3 rozměr 2,8mm a vrchol zavitu je do ostra, a pokud by ani nebyl a byla tam ploška tak je to stejně šunt - když v vnitřním závitě M3
by měl být otvor cca 2,5mm a bude tam o něco víc tak 2,55 - 2,6mm tak
už nám červík M3 o rozměru 2,8mm nemá skoro za co držet a ještě taková drobnost inbus klíče palcové a metrické řady jsou některé skoro
stejné, aspon' se tak jeví do prvního utahování a při něm se nám vesele protočí. Bob.
2,9 - 2,95mm a pokud byl rozměr 2,9mm bylo vidět, že vrchol závitu není
do ostra, ale je na nim malá ploška, takže pokud se naměří na závitu šroubku M3 rozměr 2,8mm a vrchol zavitu je do ostra, a pokud by ani nebyl a byla tam ploška tak je to stejně šunt - když v vnitřním závitě M3
by měl být otvor cca 2,5mm a bude tam o něco víc tak 2,55 - 2,6mm tak
už nám červík M3 o rozměru 2,8mm nemá skoro za co držet a ještě taková drobnost inbus klíče palcové a metrické řady jsou některé skoro
stejné, aspon' se tak jeví do prvního utahování a při něm se nám vesele protočí. Bob.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Průměr 2.8 není sice úplně správně ale stačit by to mělo (2.9 už je v pořádku). Napadá mě ještě jedna možnost, že je špatně ten vnitřní závit a normální šroub tam zdánlivě drží a šroub nepatrně pod míru už proklouzne. Zkuste do díry strčit kalibr řekněme tak 2.75 (třeba stopku vrtáku), jestli se vejde tak byla asi blbě vyvrtaná díra pro ten vnitřní závit. Správně by se tam neměl vejít (nebo jen tak tak) ani průměr 2.5.
Aleš Procháska
Dnes za lepšího denního světla jsem zjistil, že prokluzuje klíč. Přesněji řečeno všechny klíče 1,5, co jsem našel. Takže na druhém konci červíka vyříznu žiletkovou pilkou drážku a bude vymalováno...
Radek
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon